portál uživatelů
softwarů Autodesk

Vykreslování a publikování výkresů, 5. díl

Nastavení orientace výkresu rozvržení Orientaci výkresu na papíru můžete nastavit pomocí volby Na výšku a Na šířku. Volbou Na šířku nastavíte výkres na papíru tak, že dlouhý okraj papíru bude horizont…

Vykreslování a publikování výkresů, 5. díl

Nastavení orientace výkresu rozvržení

Orientaci výkresu na papíru můžete nastavit pomocí volby Na výšku a Na šířku. Volbou Na šířku nastavíte výkres na papíru tak, že dlouhý okraj papíru bude horizontální, volbou Na výšku zorientujete papír tak, že horizontální bude krátký okraj. Změnou orientace dosáhnete efektu otáčení papíru pod výkresem.

V orientaci na výšku i na šířku můžete výběrem volby Kreslit vzhůru nohama nastavit, zda je vykreslena nejprve horní nebo dolní část výkresu.

Orientaci výkresu lze sice nastavit jak v dialogu Nastavení stránky, tak v dialogu Vykreslování, nastavení v dialogu Nastavení stránky jsou však vždy uložena a projevují se v rozvržení. V dialogu Tisk můžete předefinovat nastavení stránky pro jeden tisk, tato nastavení však nebudou v rozvržení uložena. Chcete-li uložit nastavení použitá v dialogu Vykreslení, klepněte v dialogu Vykreslení na tlačítko Použít na rozvržení.

Jestliže změníte orientaci výkresu, počátek rozvržení zůstane v dolním levém rohu otočené oblasti vykreslování.

Nastavení rozvržení pomocí průvodce

Nové rozvržení můžete vytvořit pomocí průvodce Vytvořit rozvržení. Průvodce požaduje informace o nastavení rozvržení, zejména

·Název nového rozvržení

·Tiskárnu připojenou k rozvržení

·Velikost papíru pro rozvržení

·Orientace výkresu na papíru

·Rohové razítko

·Nastavení výřezu

·Umístění nastavení výřezu v rozvržení

Informace vložené pomocí průvodce můžete upravovat později zvolením rozvržení a vybráním položky Vzhled stránky z nabídky Soubor a klepnutím na tlačítko Upravit ve Správci nastavení stránek.

Import nastavení PCP nebo PC2 do rozvržení

Jestliže pracujete s výkresy vytvořenými ve verzi programu AutoCAD Release 14 nebo starším, lze importovat nastavení rozvržení a vykreslení obsažená v souborech PCP nebo PC2 a použít je na aktuální rozvržení. Mezi nastavení uložená v souboru PCP nebo PC2 patří zejména:

·Oblast vykreslení

·Otočení

·Velikost papíru

·Měřítko vykreslení

·Počátek vykreslení

·Odsazení vykreslení

Soubor PC2 obsahuje navíc informace o rozlišení, které bylo upraveno kalibrací plotru. Informace o přiřazení per lze také importovat pomocí průvodce Přidat tabulku stylu vykreslování a uložit do tabulky stylu vykreslování.

Chcete-li importovat informace o nastavení vykreslovacího zařízení a per, můžete pomocí průvodce Importovat nastavení PCP nebo PC2 vybrat soubor PCP nebo PC2, jehož nastavení chcete importovat. Importovaná nastavení lze upravovat v dialogu Nastavení stránky.