portál uživatelů
softwarů Autodesk

Lepší možnosti týmové spolupráce pro strojaře

Nejnovější verze programu Autodesk DWF rozšířila svoje schopnosti o exportní schopnosti DWF formátu pro Solidworks a Pro/ENGINEER. DWF je otevřený souborový formát, který se díky své stále rostoucí ob…

Lepší možnosti týmové spolupráce pro strojaře

Nejnovější verze programu Autodesk DWF rozšířila svoje schopnosti o exportní schopnosti DWF formátu pro Solidworks a Pro/ENGINEER. DWF je otevřený souborový formát, který se díky své stále rostoucí oblibě stává pomalu průmyslovým standardem v oblasti výměny dat, podobně jako tomu je například u datových formátů DWG a DXF. Díky DWF mohou návrháři sdílet komplexní strojírenské návrhy a 3D modely prostřednictvím elektronické pošty nebo internetu. Autodesk Inventor obsahuje přímou podporu DWF formátu už relativně dlouhou dobu.

S novou verzí DWF Writeru umožnil Autodesk výrazně snadnější publikování 3D návrhových dat z dalších návrhových systémů, včetně Solidworks a Pro/ENGINEER. Autodesk DWF Writer je k dispozici zdarma, lze jej stáhnout na webu Autodesku zde. Jeho výhodou pro uživatele jiných 3D návrhových systémů je v tom, že jim umožní spravovat a sdílet návrhy v digitální formě, vhodné pro další distribuci kolegům v týmu ale i zákazníkům, investorům a dalším zainteresovaným osobám bez nutnosti předávat data v papírové podobě nebo se obávat o ztrátu zneužitelných původních dat v editovatelné podobě.

Autoesk DWF Writer umožní nejen z Inventoru, ale i z dalších 3D strojírenských systémů přímo ukládat modely a návrhová data jako DWF soubory. O výhodě DWF formátu jsme psali již několikrát, ve zkratce jde o to, že obsahuje data v přesné digitální podobě, v kompaktním formátu vhodném díky malé velikosti k zasílání mailem nebo jiné distribuci prostřednictvím internetu. Přitom však zachovává jejich bezpečnost, protože data v DWF souborech nelze dále editovat a tím i zneužít nebo odcizit. Pro zobrazení nebo tisk navíc není potřeba vlastnit kompletní původní produkt, ale jednoduchou, zdarma dostupnou aplikaci na prohlížení.

Mimo výše zmíněných produktů podporuje nový DWF Writer také publikování 2D souborů s ovladače systémové tiskárny v systému Microsoft Windows.