portál uživatelů
softwarů Autodesk

Prohlížečka DWG souborů konečně k dispozici

Nástrojů pro prohlížení DWG se objevilo již několik, žádný z nich však nepochází přímo od Autodesku (s výjimkou komerčního, tedy placeného programu Autodesk DWF Composer) a prakticky všechny trpě…

Prohlížečka DWG souborů konečně k dispozici

Nástrojů pro prohlížení DWG se objevilo již několik, žádný z nich však nepochází přímo od Autodesku (s výjimkou komerčního, tedy placeného programu Autodesk DWF Composer) a prakticky všechny trpěly jistými obtížemi při zobrazování specifických částí výkresů ve formátu DWG. Na rozdíl od ostatních formátů jako je DXF nebo dnes stále více podporované a rozšiřované DWF, je formát DWG veřejně nedokumentovaný.

Nový nástroj se jmenuje DWG TrueView a veškeré podrobnosti o něm včetně možnosti jeho stažení jsou k dispozici zde. Díky němu můžete ve stručnosti prohlížet a tisknout soubory ve formátech DWG a DXF, popřípadě je exportovat do formátu DWF.

Pomocí DWG TrueView lze nyní distribuovat a sdílet výkresy z AutoCADu výrazně jednodušeji než v minulosti. Existuje zde samozřejmě formát DWF, určený právě na snadnou a zejména bezpečnou distribuci dat, je ale potřeba nezapomínat na obrovské množství dosavadních návrhů, vytvořených převážně ve starších verzích produktů, které export do DWF nepodporovaly a dnes jsou používány převážně z archivních důvodů. Další skupinou, pro kterou je DWF TrueViewer určený, jsou uživatelé starších verzí AutoCADu a dalších aplikací Autodesku, kteří ještě nepřešli na verze podporující DWF a aktivně používají některou ze starších verzí AutoCADu a spol.

Mezi základní vlastnosti DWG TrueView, postaveného na technologii RealDWG, patří:

·prohlížení 2D a 3D DWG a DXF souborů stejně jako v AutoCADu 2006

·kompatibilita s DWG soubory od verze AutoCAD 2 po AutoCAD 2006, tedy přes celou více než 20letou historii AutoCADu

·podpora uživatelských objektů v programech jako je Autodesk Building Systems nebo Architectural Desktop. AutoCAD 2006 i DWG TrueView obsahují ADT Object Enabler, zobrazení těchto objektů je tedy bez sebemenších problémů. Podporovány jsou také ostatní enablery, pokud jsou v systému nainstalovány

·podpora hladin a plná podpora tisku pomocí stylů a příslušných ovladačů

·publikování do DWF. Lze dokonce publikovat více DWG souborů do jednoho DWF

·dialogy pro tisk, publikování a práci s hladinami jsou stejné nebo velmi podobné jako u AutoCADu, práce s nimi je proto poměrně snadná

·použití stejných cest v nastavení jako u AutoCADu, lze proto použít stejné fonty atd.

·podpora ochrany heslem

·rozhraní obsahuje menu dostupné na pravé tlačítko myši

·podpora 3D Orbitu

·rozvržení a pojmenované pohledy 

·náhled výkresu při otevírání výkresu nebo v průzkumníku Windows, podobně jako u AutoCADu

Instalační soubor má velikost 112 MB a lze jej po krátké registraci stáhnout zde. Zatím je k dispozici pouze v angličtině, i tak ale tato aplikace rozhodně stojí za vaši pozornost. Podle informací z Autodesku by se v poměrně krátké době měly objevit další jazykové mutace, navíc se předpokládá několik dalších updatů a rozšíření této aplikace.

Při instalaci se nejprve nainstaluje .NET Framework Runtime 1.1, pokud jej v systému ještě nemáte, následně pak dojde k instalaci vlastní aplikace. Ta zabere na disku přibližně 150 MB (včetně .NET Frameworku, jinak asi jen polovinu), počítejte ale s prostorem ještě asi o 200 MB větším, potřebným pro rozbalení instalačních souborů.

Porovnání různých nástrojů pro prohlížení souborů od Autodesku:

Podporované formáty 

Autodesk DWF Composer

Autodesk DWF Viewer

DWG TrueView

Autodesk Inventor View

Vícelistové DWF soubory

3D DWF soubory

DWG soubory

DXF soubory

Soubory Autodesk Inventor IPT, IAM a IDW

Soubory Raster image

Vlastnosti

Autodesk DWF Composer

Autodesk DWF Viewer

DWG TrueView

Autodesk Inventor View

Snadno použitelné rozhraní

Funkce zoom, pan a navigate pro listy a model

Zobrazení vlastností

Vypnutí a zapnutí hladin a pohledů

Tisk souborů

Tisk na velký nebo standardní formát

Publikování do DWF

Odměřování soubrů

Poznámky a komentáře

Sledování změn

Integrace poznámek s návrhovým programem Autodesku