portál uživatelů
softwarů Autodesk

Město Fremont – business díky Autodesk MapGuide

Stavebnictví

Otevřeno pro business Město Fremont vytvořilo veřejně přístupný web, na kterém podnikatelé, realitní makléři a stavaři získají demografické informace, informace o poloze a volných pozemcích, které pot…

Město Fremont – business díky Autodesk MapGuide

Otevřeno pro business

Město Fremont vytvořilo veřejně přístupný web, na kterém podnikatelé, realitní makléři a stavaři získají demografické informace, informace o poloze a volných pozemcích, které potřebují pro lepší a rychlejší investiční rozhodnutí.

Web pojmenovaný Focus on Fremont (zaostřeno na Fremont) – http://www.focusonfremont.com zobrazuje mapy, ve kterých lze zvýraznit výběry ploch a také reporty se širokou škálou informací.

„Snažíme se přilákat všechny oblasti obchodu a hlavně se zaměřujeme na maloobchod,“ říká Derek Speck, Economic Development Manager. „Focus on Fremont nabízí snadno použitelné a pochopitelné informace o lokalitách vhodných pro business ve Fremontu.“

Situace před Focus on Fremont

Neschopnost nabídnout lukrativní podněty pro podnikání ve Fremontu přivedla městský tým pro ekonomický rozvoj na myšlenku, že nejlepší cestou pro přilákání investic je doručení detailních prostorově orientovaných informací.

Realitní makléři potřebovali podle kritérií najít místa, která vyhovovala požadavkům jejich klientů (podle intenzity dopravy, vzdálenosti konkurence nebo demografických informaci o obyvatelstvu). Město se snažilo požadavky rychle odbavit, ale mnoho informací bylo uloženo v různých databázích, což tento proces značně zpomalilo.

Také bylo potřeba propagovat plochy určené pro redevelopment – obnovu. Jednalo se o celkem malé prostory ve starých budovách. Mnohé těchto prostor měly výhodnou polohu v pěších zónách, ale nájemné bylo dost vysoké. Město bylo schopné vytvořit pobídky pro investice do těchto míst (např. půjčky s nízkými úroky), ale k tomu bylo nutné spojit odpovídající volné komerční prostory a potenciální zájemce.

„V existujících databázích nemovitostí bylo těžké najít maloobchodní prostory, speciálně pak ty menší,“ říká Speck. „Proto jsme se rozhodli vytvořit takové řešení, které pro město Fremont bude dělat právě to. Nechtěli jsme ale na konci hledání získat pouze seznam dostupných nemovitostí, ale potřebovali jsme vytvořit aplikaci, která tyto informace zobrazí na mapě a přidá k nim další rozšiřující atributy jako existující obchody, demografii obyvatelstva a výsledky sčítání dopravy.“

Mapy pro každou příležitost

Městští zaměstnanci Fremontu – dlouhodobí uživatelé produktu Autodesk MapGuide mají skrze intranet přístup k velkému množství GIS informací prostřednictvím aplikace GIS Online. GIS online bylo vyvinuto společně s California CAD Solutions a nabízí uživatelům rychlý online přístup k daňovým a urbanistickým obvodům, umístění technického vybavení, policejním a požárním okrskům atd.

Během energetické krize v Kalifornii v roce 2001 město publikovalo prostřednictvím GIS Online informace o přerušeních dodávek energie, aby pomohlo zaměstnancům technického zabezpečení města předvídat a minimalizovat výpadky ve službách.

Další městský web nazvaný Megan’s Law and Crime Statistics (http://www.fremontpolice.org/megan/megan.html ) umožnil více než 10 000 uživatelům získat informace, zda se v jejich okolí může objevit sexuální delikvent.

„Naší hlavní vizí bylo mít široký rozsah informací o městě z různých databází, které jsou jednoduše dostupné skrze různé webové stránky na technologii MapGuide,“ říká John Leon, Senior GIS/Applications Specialist.

Úspěch těchto stránek byl inspirací pro ekonomický odbor, který se rozhodl vytvořit Focus on Fremont. Od května 2003 proto Focus on Fremont pomáhá podnikatelům najít nejlepší umístění pro jejich aktivity a makléřům poskytuje informace, které potřebují pro nabídky neobsazených prostor k prodeji.

Na stránkách je možné vyhledávat volné prostory podle velikosti, umístění, ceny, doby pronájmu a vzdálenosti od revitalizovaných míst nebo obchodních zón.

Uživatelé mohou zobrazit vše od průměrných příjmů obyvatel v oblasti do průměrné denní intenzity dopravy na hlavních ulicích. Jako podklad lze dokonce využít i letecké fotografie. Data jsou zobrazována dynamicky a uživatelé mohou v mapě zoomovat a zvýrazňovat důležité detaily jako např. okolní konkurenci nebo hranice pozemků.

„Předtím jsem musel sbíráním informací pro mé klienty strávit několik hodin,“ říká realitní makléř a častý návštěvník stránek Fernando Cuebas. „Informace, které jsou připojeny k mapám jsou mnohem užitečnější než ty, které jsem získával po telefonu. Podle sčítání dopravy mohu ihned zjistit, kudy proudí doprava v celé oblasti.“

Integrace dat = rostoucí efektivita práce

 

Data obsažená na webu města Fremont pochází v několika zdrojů – z městských katastrálních map, odhadních map, z oddělení policie, z technických map atd. Podle konzultanta Alexe Fordyceho, který spolupracoval při vývoji webových stránek města tento web postavený na technologii Autodesk MapGuide integruje GIS a mnoho datových sad, které byly uloženy ve formě tabulek, souborů PDF nebo v kartotékách na městské radnici.

„Lidé mohou získat přesné informace, které potřebují kdykoliv chtějí na jednom místě. Aplikace postavené na produktu MapGuide jsou vytvořeny pomocí standardních webových jazyků jako JavaScript a HTML a nevyžadují žádné prostředníky pro propojení map a databází. Tyto skutečnosti umožňují přímý a ekonomicky výhodný vývoj sofistikovaných webově orientovaných GIS aplikací.“

Fremont dělá více než jen propagaci města a sdílení informací pomocí Autodesk MapGuide. Systém šetří zaměstnancům a daňovým poplatníkům to nejdůležitější – jejich čas. „Od zavedení GIS Online došlo u našich zaměstnanců k 50-ti procentnímu poklesu času nutného pro vyhledávání,“ říká Christine Frost, GIS Manager. „Efektivita práce se zlepšila, protože se naši pracovníci mohou detailněji zaměřit na aktuální otázky našich zákazníků. Informace, které k tomu potřebují jsou neustále dostupné.“

„Myslíme si, že Focus on Fremont bude prostě prospěšný. Během několika prvních měsíců webové stránky navštívilo přes 1 600 návštěvníků. Mnozí z nich jsou makléři, kteří teď mají k dispozici nové nástroje a informace, které jsou výhodné pro tvorbu pobídek pro potenciální nájemce ve Fremontu.“