portál uživatelů
softwarů Autodesk

Návrat do předchozího pohledu během různých režimů zvětšení, posunu nebo orbitu

Po kliknutí na tlačítko příslušné funkce lze pomocí myši provést požadovaný posun, zvětšení, zmenšení nebo další změny pohledů na výkres nebo model. V tuto chvíli je uživatel ve speciálním režimu…

Návrat do předchozího pohledu během různých režimů zvětšení, posunu nebo orbitu

Po kliknutí na tlačítko příslušné funkce lze pomocí myši provést požadovaný posun, zvětšení, zmenšení nebo další změny pohledů na výkres nebo model. V tuto chvíli je uživatel ve speciálním režimu, pro návrat zpět na příkazovou řádku je nutné stisknout klávesu Ester nebo Esc.

Pokud se vám výsledek provedené operace nelíbí, nebo se prostě chcete jen vrátit do předchozího stavu, musíte stisknout Ester a poté stisknout tlačítko pro volbu předchozího stavu zoomu (Zoom Previous) ve standardním panelu nástrojů. Tato akce ale vyžaduje použití klávesnice i myši.

Použití myši i klávesnice pro provedení nějaké akce je zdlouhavé a zpomaluje práci, i když se na první pohled jedná o banální operace. Existuje ovšem rychlejší a málo známý způsob, jak se k původnímu pohledu vrátit. Stačí jen v režimu změny měřítka nebo posunu v reálném čase použít pravé tlačítko myši a z kontextového menu vybrat položku pro původní zoom (Zoom Original).

Tato volba je jednoznačně rychlejší než standardní postup. V režimu 3D Orbit můžete použít stejný postup, klikněte pravým tlačítkem a z kontextového menu vyberte položku Reset View.