portál uživatelů
softwarů Autodesk

Autodesk Civil 3D – Rozdíly objemů povrchů

Stavebnictví

Na prvním obrázku je zobrazen dialog „Create Surface“. Zde lze zvolit, zda chceme vytvořit povrch jako Tin nebo jako Grid. Budeme také dotázáni, abych zvolili „Base Surface“ a …

Autodesk Civil 3D – Rozdíly objemů povrchů

Na prvním obrázku je zobrazen dialog „Create Surface“. Zde lze zvolit, zda chceme vytvořit povrch jako Tin nebo jako Grid. Budeme také dotázáni, abych zvolili „Base Surface“ a „Comparison Surface“. Jakmile tento povrch vytvoříme, vybereme vlastnosti u „Volume Surface“. V záložce „Statistics“ pak zjistíme hodnoty “Cut” a “Fill” (nezaokrouhlené).

Tyto informace lze získat i druhým způsobem. Pomocí příkazu „ReportSurfaceVolume”. Vybereme opět dva povrchy, které mezi sebou chceme porovnat. V okně “Panorama” okamžitě zjistíme výsledky, které zahrnují hodnoty pro „Cut“, „Fill“ a „Net“.

Program pro výpočty používá složenou metodu. Nápověda produktu Civil 3D ji popisuje takto: „… použity jsou body z obou povrchů a k nim přidány všechna místa, na kterých se hrany trojúhelníkové sítě kříží. Elevace na nově vzniklém složeném povrchu jsou výpočítány na základě výškových rozdílů mezi dvěma povrchy.”

Převzato z: Earthwork Quantities –

http://acecivil3d.blogspot.com/2005/10/earthwork-quantities.html