portál uživatelů
softwarů Autodesk

Efektivní modifikace adaptivního modelu, 6. díl – automatické vazby

Strojírenství

Geometrické vazby v Autodesk Inventoru tvoří základ tvarování geometrie náčrtu. Vždy by měla být dodržena při parametrizaci sekvence „nejprve vazby a pak kóty“. Vždy preferujte vazby, jako základ…

Efektivní modifikace adaptivního modelu, 6. díl – automatické vazby

Geometrické vazby v Autodesk Inventoru tvoří základ tvarování geometrie náčrtu. Vždy by měla být dodržena při parametrizaci sekvence „nejprve vazby a pak kóty“. Vždy preferujte vazby, jako základní prostředek pro definici náčrtu. Důvody si vysvětlíme později v tomto seriálu.

Geometrické vazby by měli být definovány v následujícím pořadí:

1.Vazba Totožnosti (Coincident) definuje spojení dvou objektů v koncových bodech, je generována automaticky, pokud kreslíme návazné objekty. Pokud není tato vazba někde v náčrtu použita a náčrt je neuzavřen, je možné vytvořit pouze plochu nikoliv těleso.

2.Vazba Horizontální (Horizontál) a Vertikální (Vertical) definuje polohu objektů (úseček) vůči globálnímu souřadnému systému. Tyto vazby vždy preferujeme pokud je to možné.

3.Ostatní vazby u těch již tolik nezáleží na pořadí jejich definice. Využíváme je tak, aby vždy definovaly objekt s co možná největší přesností a srozumitelností.

Vazba Pevný bod (FIX) vazba, kterou používáme vždy! U prvního náčrtu jako poslední, pokud chceme odstranit finální dva stupně volnosti náčrtu (pohyb v ose X a v ose Y). Tuto vazbu lze nahradit například pomocí kolineární fixace náčrtu vůči souřadným osám.

Kolineární fixace vůči ose X a Y, která nahrazuje vazbu FIX

Jistou překážkou při správném postupu parametrizace může být již automatické generováni vazeb. Je poměrně inteligentní, ale u složitější geometrie může generovat vazby, které nám později znemožní dokončení parametrizace, případně znemožní adaptivní modifikaci objektů. Proto je dobré vždy prvotně vytvořený náčrt analyzovat zobrazením všech vazeb (klávesa F8 a F9). I v této fázi je vhodné zdůraznit jistou střízlivost při volbě složitosti náčrtu.

Analýza náčrtu z pohledu vazeb

Tip: Z praxe je jasné, že poměrně velké množství problémů vzniká neexistencí vazeb Totožnost (váže koncové body objektů). Právě odtud je vhodné náčrt vždy analyzovat. Všimněte si na obrázku že jsou vždy v párech.

Automatické generování vazeb je vhodné při parametrizaci náčrtu nastavit do stavu preferování horizontálních a vertikálních vazeb. Standardně je nastaveno na kolmé a rovnoběžné vazby. Tato volba je sice účinnější, ale začínajícím uživatelům zbytečně generuje při tvorbě náčrtu vazby, které je nutné dodatečně odstranit. Připomeňme jen, že vazbu lze odstranit jejím označením a stiskem klávesy Delete.

 

Nastavení preferování vazeb (sekce Priorita umísťování vazeb)