portál uživatelů
softwarů Autodesk

Efektivní modifikace adaptivního modelu, 7. díl

Strojírenství

Problematika optimální volby geometrických vazeb a parametrických kót vychází z určitých zažitých zvyklostí z oblasti 2D navrhování. Často jsou uživateli parametrické (modelovací) kóty považ…

Efektivní modifikace adaptivního modelu, 7. díl

Problematika optimální volby geometrických vazeb a parametrických kót vychází z určitých zažitých zvyklostí z oblasti 2D navrhování. Často jsou uživateli parametrické (modelovací) kóty považovány za určitý ekvivalent kót ve výkrese. To je do jisté míry pravdou, ale dlouhodobým užíváním 3D systému přijdete na to, že není příliš vhodné tyto dva způsoby určení geometrie a rozměru modulů zaměňovat.

Typická ukázka rozměrových parametrů v modelu

U rozměrových parametrů se nemusíme minimálně ohlížet na jejich správné umístění, pozici a orientaci šipek a kótovacího textu. Daleko významnějším důvodem je ovšem možnost náhrady rozměrových parametrů pomocí geometrických vazeb a matematických vztahů (minimálně rovnosti dvou parametrů).

 

Chybná parametrizace (použity dvě totožné kóty a nulová kóta)

Samozřejmě v této fázi bych rád zdůraznil, že se nejedná o zásadní chyby, ale pouze o optimalizační doporučení, která výrazně sníží nebezpečí rozpadu náčrtů při jejich modifikaci a zefektivní práci s modelem nejen pro jeho tvůrce. Určitá jednotnost v přístupech k modelování v týmu se vždy jistě vyplatí.

Správná parametrizace (zbytečné kóty nahrazeny vazbami)