portál uživatelů
softwarů Autodesk

iPrvek, 1.díl – Využití iPrvku a jeho návrh

Strojírenství

Při modelování součásti pak už jen použiji iPrvek ze své knihovny, definuji u něj polohu a předem vybrané parametry. Například již zmíněný připojovací obrazec rozvaděče je tímto způsobem rychle vložen…

iPrvek, 1.díl – Využití iPrvku a jeho návrh

Při modelování součásti pak už jen použiji iPrvek ze své knihovny, definuji u něj polohu a předem vybrané parametry. Například již zmíněný připojovací obrazec rozvaděče je tímto způsobem rychle vložen. Další nezanedbatelnou výhodou je i to, že v „Panelu Prohlížeče“ v Inventoru zabírá iPrvek jeden řádek namísto několika řádků, které by zabíral přímo modelovaný obrazec. Tato zdánlivá banalita vede u složitější součásti ke značnému zpřehlednění, zejména pokud si iPrvky vhodně pojmenujeme. Při editaci modelu je pak snazší orientace v „Panelu Prohlížeče“.

Vytvoření iPrvku je velmi podobné běžnému modelování součásti. Je vhodné iPrvek vytvářet v novém modelu, kde nejsou žádné jiné tvary. Osvědčilo se mi, nepoužívat více náčrtů, ale spíše jeden a ten sdílet pro ostatní tvary.

Při použití více náčrtů se může stát, že se promítnutá geometrie naváže např. na jinou rovinu a při vkládání iPrvku pak Inventor bude požadovat definování této geometrie, i když to není nezbytně nutné. Po vymodelování tvaru, který chceme zahrnout do iPrvku, dáme příkaz „Extrahovat iPrvek“, který je v menu Nástroje. Objeví se nám následující dialogový panel.

Ve sloupci Vybrané prvky se zobrazí vybrané prvky z „Panelu Prohlížeče“. Do sloupce Rozměry přesouváme ty rozměry, které chceme při vkládání iPrvku definovat. Ostatní rozměry, které nejsou v panelu Rozměry, zůstávají konstantní a nelze je u vloženého iPrvku měnit. Pokud si v modelu, ze kterého tvoříme iPrvek, přejmenujeme nějaké rozměry, Inventor nám je automaticky převede do panelu Rozměr. Můžeme doplnit popis parametru, který se pak zobrazuje při vkládání iPrvku. Po nadefinování prvku dáme uložit iPrvek. Zároveň doporučuji uložit zdrojový model pro iPrvek, protože iPrvek lze sice otevřít a editovat, ale některé kroky lze udělat pouze při definici iPrvku (např. určení rozměrů, které chceme při vkládání iPrvku definovat). Tímto je tvorba iPrvku dokončena a lze jej používat.
Následnou editací iPrvku je možné k němu přiřadit tabulku rozměrů a nahradit tak několik iPrvků. S těmito postupy se seznámíme příště.