portál uživatelů
softwarů Autodesk

Převádějte výkresy s programem DWG TrueConvert

Až donedávna se tato operace musela provádět pomocí aplikací od jiných výrobců, což mohlo způsobit nekvalitní převod dat. Samozřejmě, že AutoCAD umí ukládat i číst formáty DWG, které mu předcházely. T…

Převádějte výkresy s programem DWG TrueConvert

Až donedávna se tato operace musela provádět pomocí aplikací od jiných výrobců, což mohlo způsobit nekvalitní převod dat. Samozřejmě, že AutoCAD umí ukládat i číst formáty DWG, které mu předcházely. Tento proces však nelze provést naopak, přesněji řečeno, např. AutoCAD 2000 není schopen načíst soubor formátu DWG 2004.

Jako nesporná výhoda oproti předcházející verzi (Batch Drawing Converter) se jeví i fakt, že ke svému běhu už program nepotřebuje nainstalovaný AutoCAD. Převod DWG tak můžete bez problémů uskutečnit téměř na kterémkoliv počítači.

Konverzi lze realizovat z jakékoliv verze DWG vytvořené produkty založenými na AutoCADu, do verzí AutoCAD R14 DWG, 2000 DWG a 2004 DWG. Proces je stejný, jako byste v AutoCADu použili příkaz Uložit jako. Výsledná kvalita souborů je tedy dostatečně zajištěna. Je nutné zmínit, že DWG soubory nelze v této aplikaci ukládat do DXF nebo DWF.

Výkresy s objekty pocházejícími od aplikací třetích stran lze také konvertovat. Ve verzích, které předcházely AutoCADu 2004 je však nebude možné editovat. V tomto případě bude nutné objekty nejprve rozložit a až poté provést převod.

Celý proces se nastavuje v jednoduchém dialogovém okně. Podstatnou část zabírá pole pro zobrazení načtených výkresů. Seznam výkresů je např. možné uložit (pro pozdější opětovnou konverzi) do souboru BCL (Batch Convert List) – odpadá tak pracné vyhledávání všech souborů. U zvoleného výkresu se pro lepší orientaci v převáděných souborech zobrazuje i náhled.

Důležitým, resp. hlavním ovládacím prvkem v okně, je seznam formátů, do kterých se bude konvertovat. Dalšími možnostmi jsou konverze digitálně podepsaných výkresů, automatické vytvoření záložních souborů z původních výkresů, převod nastavení šířky pera na tloušťky čar, nebo zahrnutí nastavení stránek při konverzi (funguje pouze pro převod do DWG 2000 nebo 2004).

Je nutné podotknout, že všechny vybrané výkresy budou při konverzi přepsány. Chcete – li tedy vytvořit zálohu souboru v původním formátu (BAK), zaškrtněte tuto volbu. Nebude – li možné záložní soubory vytvořit, konverze se neprovede.

Další informace o produktu Autodesk DWG TrueConvert se dozvíte na webových stránkách Autodesku.