portál uživatelů
softwarů Autodesk

Individuální a skupinové definice kótovacích stylů

Strojírenství

Předefinování kótovacího stylu je změna provedená v nastavení aktuálního kótovacího stylu. To je ekvivalentní změně systémových proměnných kótování bez změny aktuálního kótovacího stylu. Předefinování…

Individuální a skupinové definice kótovacích stylů

Předefinování kótovacího stylu je změna provedená v nastavení aktuálního kótovacího stylu. To je ekvivalentní změně systémových proměnných kótování bez změny aktuálního kótovacího stylu. Předefinování lze provést pro jednotlivé kóty nebo pro aktuální kótovací styl.

Globální editace nastavení kótovacích stylů

U jednotlivých kót lze upravit nastavení potlačení vynášecích čar nebo umístění textu a šipek tak, aby nepřekrývaly geometrii výkresu, a to vše bez nutnosti tvorby jiného kótovacího stylu.

Předefinovat lze i aktuální kótovací styl. Veškeré vytvořené kóty v daném stylu použijí předefinování, dokud jej neodstraníte, neuložíte do nového stylu nebo nenastavíte jako aktuální jiný styl. Pokud například stiskněte tlačítko Přepsat ve Správci kótovacího stylu a vyberete barvu vynášecí čáry na kartě Čáry a šipky, aktuální nastavení kótovacího stylu zůstane nezměněno. Další vytvořená kóta bude mít novou barvu vynášecích čar. Předefinování kótovacího stylu lze uložit jako nový kótovací styl.

Individuální editace kóty pomocí nabídky

Některé vlastnosti kót jsou ve výkresech nebo stylech kótování běžné, a proto jsou vhodné jako stálé nastavení. Jiné zpravidla používané v jednotlivých případech mohou být jako předefinování použity efektivněji. Výkres například obvykle používá jeden typ šipky, má tedy smysl definovat typ šipky jako část kótovacího stylu. Potlačení vynášecích čar se však obvykle používá jen v jednotlivých případech a je tedy vhodnější předefinovat styl kóty.

Hromadná modifikace nastavení kóty

Kótovací styl lze předefinovat několika způsoby. Lze měnit volby v dialozích nebo nastavení systémových proměnných v příkazovém řádku. Předefinování zrušíte navrácením upravených nastavení na jejich původní hodnoty. Předefinování se použije pro vytvářenou kótu a pro všechny kóty následně vytvořené v tomto kótovacím stylu, dokud nezrušíte předefinování nebo nezvolíte jiný kótovací styl jako aktuální. Nepoužité kótovací styly lze odstranit z výkresu příkazem čisti.

Velmi užitečnou pomůckou při modifikaci kót je kopie vlastností