portál uživatelů
softwarů Autodesk

Soubory nabídky, 16. díl

Vytváření panelů nástrojů V sekci panelů nástrojů souboru MNU můžete vytvářet panely nástrojů s tlačítky, dílčí panely nástrojů a speciální řídící prvky a použít pro ikony tlačítek vlastní rastrové ob…

Soubory nabídky, 16. díl

Vytváření panelů nástrojů

V sekci panelů nástrojů souboru MNU můžete vytvářet panely nástrojů s tlačítky, dílčí panely nástrojů a speciální řídící prvky a použít pro ikony tlačítek vlastní rastrové obrázky.

Pokud pouze chcete vytvořit nebo změnit panely nástrojů, nebo vytvořit, znovu uspořádat, přidat nebo odstranit tlačítka a dílčí panely nástrojů, můžete použít příkaz UPRAV.

Syntaxe položky nabídky pro sekci panelů nástrojů souboru MNU je zobrazena v následujícím příkladu. Všechny řádky kromě oddělovače začínají standardním názvem, který se používá pro přiřazení nápovědy. V následujícím příkladu deklarace **TOOLS1 je podnabídka, která používá zkratku TOOLS1 jako identifikátor pro odkazy na definice panelu nástrojů.

***TOOLBARS

**TOOLS1

TAG1 [Panel nástrojů („tbarname“, orient, visible, xval, yval, rows)]

TAG2 [Tlačítko („btnname“, id_small, id_large)]macro

TAG3 [Dílčí panel nástrojů („flyname“, id_small, id_large, icon, alias)]macro

TAG4 [Řízení (element)] [–]

První řádek podnabídky panelu nástrojů je definicí panelu nástrojů (TAG1 v tomto příkladu), která definuje charakteristiky panelu nástrojů. Zbývající řádky v podnabídce mohou být libovolně složeny ze zbývajících položek panelu nástrojů. Druhý řádek v příkladu (TAG2) definuje tlačítko. Třetí řádek (TAG3) definuje řízení dílčího panelu nástrojů a čtvrtý řádek (TAG4) definuje speciální ovládací prvek. Pátý řádek (–).je definicí oddělovače.

Definice panelu nástrojů zahrnuje klíčové slovo Toolbar za kterým následují volby uzavřené v závorkách. Volby definují charakteristiky zobrazení panelu nástrojů.

TAG1 [Panel nástrojů („tbarname“, orient, visible, xval, yval, rows)]

Volby jsou následující:

tbarname

Řetězec tvořící název panelu nástrojů. Řetězec musí obsahovat alfanumerické znaky bez interpunkčních znamének kromě pomlčky (-) a podtržení (_). S tímto názvem (a zkratkou) lze panel na nástrojů programově odkazovat.

orientace

Orientace panelu nástrojů. Hodnoty jsou floating, top, bottom, left, and right a nejsou závislé na velikosti písma.

viditelnost

Viditelnost panelu nástrojů. Hodnoty show a hide, nejsou závislé na velikosti písma.

xval

Numerická hodnota určující souřadnici X v pixelech. Tato hodnota se měří od levého okraje obrazovky po levý okraj panelu nástrojů.

yval

Numerická hodnota určující souřadnici Y v pixelech. Tato hodnota se měří od horního okraje obrazovky po horní okraj panelu nástrojů.

řádky

Numerická hodnota určující počet řádků.

Následující příklad obsahuje několik prvních řádků panelu nástrojů Zoom v souboruacad.mnu:

**TB_ZOOM

ID_TbZoom [_Toolbar(„Zoom“, _Floating, _Hide, 100, 380, 1)]

ID_ZoomWindo [Button(„Zoom Window“, ICON_16_ZOOWIN,

ICON_16_ZOOWIN,)]’_zoom_w

ID_ZoomDynam [Button(„Zoom Dynamic“, ICON_16_ZOODYN,

ICON_16_ZOODYN,)]’_zoom_d

ID_ZoomScale [Button(„Zoom Scale“, ICON_16_ZOOSCA, ICON_16_ZOOSCA,)]’_zoom_s

Poznámka: Každý řádek začíná ID a neobsahuje žádná zalomení řádku.

Pro řízení panelů nástrojů částečnými nabídkami použijte následující syntaxi jako výzvu Název panelu nástrojů příkazu-NPANEL

skupina.panelnástrojů

Následující kód AutoLISPu zobrazuje panel nástrojů MYBAR ve skupině nabídky MYGROUP. (Tento kód předpokládá, že nabídka MYGROUP je již načtena.)

(command „toolbar“ „mygroup.mybar“ „show“)

Pokud menugroup není zahrnuta, AutoCAD použije výchozí základní nabídku.v