portál uživatelů
softwarů Autodesk

Efektivní modifikace adaptivního modelu, 8. díl

Strojírenství

Pomocné konstrukce považujeme za nástroj, který zefektivňuje konstrukci součásti. Jedná se o geometrické objekty, které nejsou přímo součástí modelu, ale usnadňují definici polohy náčrtu, případně kon…

Efektivní modifikace adaptivního modelu, 8. díl

Pomocné konstrukce považujeme za nástroj, který zefektivňuje konstrukci součásti. Jedná se o geometrické objekty, které nejsou přímo součástí modelu, ale usnadňují definici polohy náčrtu, případně konstrukci jeho vnitřní geometrie.

Jednoduchý příklad pomocné konstrukce (náčrt je plně určen)

Již při tvorbě náčrtu můžeme zvážit, jestli existuje možnost nějakého zjednodušení celé konstrukce. Nemluvím v této chvíli o optimalizaci počtu vazeb a počtu kót, ale o zcela zásadním zjednodušení pozice objektů v náčrtu pomocí vhodně zvolených geometrických konstrukcí. Nezapomeňte ovšem vždy tyto pomocné čáry označit jako konstrukční!

Pomocná čára musí být vždy označena jako konstrukční

Poměrně velký význam mají pomocné konstrukce u jinak neřešitelných, nebo jen obtížně řešitelných případů. Tehdy mohou být náhradou složitých výpočtů poloh bodů, úhlů apod. Řada z úloh vychází ze základů konstruktivní geometrie na úrovni školy.

Jednoduchá konstrukční úloha, bod jako vrchol rovnostranného trojúhelníku

Často využívaná pomocná konstrukce pro řízení pootočené