portál uživatelů
softwarů Autodesk

ROADSHOW 2006 – Uvedení lokalizovaných produktů řady 2006 – GIS

Stavebnictví

Po uvítání účastníků byl na úvod popsán tzv. Complete Lifecycle čili komplexní řešení pro tvorbu, editaci, správu a sdílení dat. Společnost Autodesk nyní nenabízí pouze „rýsovací prkno“ v digitál…

ROADSHOW 2006 – Uvedení lokalizovaných produktů řady 2006 – GIS

Po uvítání účastníků byl na úvod popsán tzv. Complete Lifecycle čili komplexní řešení pro tvorbu, editaci, správu a sdílení dat. Společnost Autodesk nyní nenabízí pouze „rýsovací prkno“ v digitální podobě, ale komplexní portfolio produktů pro práci s daty. Do sady produktů určených pro GIS a infrastrukturu patří Map 3D (zaměření na GIS), Civil 3D (konstrukce liniových staveb), Raster Design (zpracování rastrů), MapGuide (sdílení dat), Buzzsaw (správa dokumentů) a DWF Composer (redline souborů DWF). Formát DWF byl představen jako inteligentní nezcizitelný formát vhodný pro sdílení dat vytvořených nejen v produktech Autodesku.

Následovalo několik živých ukázek funkčnosti Mapu 3D, které byly doplněny komentářem a často i otázkami účastníků semináře. Předvedena byla tvorba digitálního modelu terénu a také možné operace a dostupné analýzy (např. porovnání dvou povrchů a vyčíslení jejich rozdílů).

Pro topologické operace v prostředí Mapu 3D byla vybrána ukázková digitálním katastrální mapa. Pomocí vytvořené polygonové topologie pak byla předvedena možnost tematického mapování (kartogram zobrazující parcely na základě typu kultury).

Při projektování je tvůrce dat často povinen dodržovat nejrůznější směrnice a předpisy. Tuto problematiku v prostředí Mapu 3D řeší třídy rysů, které je možné detailně nadefinovat a poté stačí jen vybrat požadovanou třídu (např. komunikace, vodovod…) a začít kreslit. Na základě atributů dat je často vhodné jednotlivé objekty popisovat. Na to slouží Anotace, jejichž funkčnost byla také názorně představena.

Po dokončení práce je posledním krokem publikace dat v papírové nebo digitální podobě. Ekvivalentem papírové podoby je formát DWF a jeho použití je v prostředí Map 3D ještě zjednodušeno možností přímé publikace. V případě velkého rozsahu dat lze využít nástroje Map Book, kterým uživatel jednoduše rozdělí kresbu do jednotlivých mapových listů a ty poté tiskne nebo publikuje do DWF jako soubor map.

Produkt Raster Design se prodává jako samostatná nadstavba nad produkty Autodesku a byl představen jako software určený pro inteligentní práci s rastry. Jeho hlavním cílem je komfortní práce se skenovanými podklady, obsahuje sadu nástrojů na jejich úpravu (čistění), georeferencování, uchopování a digitalizaci.

Autodesk Civil 3D je produkt pro projektování liniových staveb (např. silnic nebo železnic) a byl poměrně rychle charakterizován v závěru semináře. Mezi jeho hlavní nástroje kromě již u Mapu zmíněné tvorby povrchů patří Grading (změny tvarů terénu), Alignments (směrová řešení), Profily (příčné, podélné), Koridory a také vizualizace pomocí VIZ Render.

Akce se seriálu ROADSHOW 2006, Uvedení lokalizovaných produktů řady 2006 – GIS se určitě vydařila a dle mého názoru přinesla dostatek hodnotných informací nejen potenciálním novým zákazníkům, ale i již s produkty Autodesku pracujícím uživatelům.