portál uživatelů
softwarů Autodesk

CAD pomáhá v efektivnější těžbě surovin

Stavebnictví

PSP Engineering a.s. je česká společnost celosvětově působící v oblasti dodávek kompletních závodů, procesních systémů, technologických linek, strojů a zařízení pro průmysl výroby stavebních hmot a úp…

CAD pomáhá v efektivnější těžbě surovin

PSP Engineering a.s. je česká společnost celosvětově působící v oblasti dodávek kompletních závodů, procesních systémů, technologických linek, strojů a zařízení pro průmysl výroby stavebních hmot a úpravy nerostných surovin, zejména pro cementárny a vápenky. Součástí těchto dodávek je i komplexní služba „Prostorový model lomu pro management těžby“ výrazně přispívající k plnění nároků zákazníka na efektivitu a ekologii těžby. Jádrem této služby jsou softwarové aplikace Autodesk Map 3D, nadstavba „Presoft Quarry“ a databáze MS SQL.

Prostorový model lomu zpracovaný v jednotném topografickém systému zajišťuje exaktní a přehledné ukládání a uchovávání znalostí o těžební lokalitě a vzhledem k propojení modelu lomu s databází, umožňuje začlenění těžby surovin do informačního systému cementárny nebo jiného technologického celku.

Softwarové aplikace umožňují zpracování, editaci a vizualizaci prostorového modelu lomu, členěného na mikrobloky a etážbloky, jejichž parametry jsou při tvorbě modelu vypočteny matematickou extrapolační metodou z geologických a chemicko-technologických hodnot geologických vrtů. Ke každému mikrobloku a etážbloku prostorového modelu je připojen příslušný řádek databáze.

Nadstavba „Presoft Quarry“ umožňuje výběr a kombinace etážbloků lomu podle jejich parametrů, tvorbu plánů těžby, vyhodnocení doplňkových průzkumů, konstrukci virtuálních vrtů a výpočty parametrů odtěžovaných celků.

Kompletní tiskovová informace je k dispozici zde