portál uživatelů
softwarů Autodesk

Vykreslování a publikování výkresů, 7. díl

Přehled vykreslování Když budete rozumět termínům a pojmům týkajících se vykreslování, budou vaše první pokusy o vykreslování v programu AutoCAD snadnější. Správce plotru Správce plotru je dialog, k…

Vykreslování a publikování výkresů, 7. díl

Přehled vykreslování

Když budete rozumět termínům a pojmům týkajících se vykreslování, budou vaše první pokusy o vykreslování v programu AutoCAD snadnější.

Správce plotru

Správce plotru je dialog, který obsahuje seznam souborů s konfigurací plotru (PC3) pro každou nesystémovou tiskárnu, kterou instalujete. V případě potřeby lze konfigurační soubory plotru vytvořit rovněž pro systémové tiskárny Windows® , pokud chcete, aby AutoCAD používal jako výchozí jiné vlastnosti, než jsou používány ve Windows, můžete vytvořit soubor konfigurace plotru. Nastavení konfigurace plotru zahrnují informace o zásuvce, kvalitu rastrové a vektorové grafiky, rozměry papíru a další vlastnosti, které závisí na typu plotru.

Správce plotru obsahuje Průvodce přidáním plotru, který je primárním nástrojem pro vytváření konfigurací plotru. Průvodce přidáním plotru vás vyzve, abyste zadali informace o plotru, který chcete nastavit.

Rozvržení

Rozvržení představuje vykreslovanou stránku. Můžete vytvořit tolik rozvržení, kolik potřebujete. Každé rozvržení je uloženo na svůj vlastní list rozvržení a může mít různé nastavení stránky.

Prvky, které se zobrazují pouze na vykreslované stránce, například rohová razítka a poznámky, jsou v rozvržení nakresleny ve výkresovém prostoru. Objekty ve výkresu jsou vytvořeny v modelovém prostoru na listu Model. Chcete-li tyto objekty zobrazit v rozvržení, vytvořte výřezy rozvržení.

Nastavení stránky

Při tvorbě rozvržení určíte plotr a nastavení, například velikost stránky a orientaci vykreslování. Tato nastavení se ukládají do nastavení stránky. Tato nastavení můžete ovládat pro rozvržení a pro list Model pomocí Správce nastavení stránek. Nastavení stránky lze pojmenovat a uložit pro použití jinými rozvrženími.

Jestliže při vytváření rozvržení neurčíte v dialogu Nastavení stránky všechna nastavení, můžete nastavit stránku před vykreslováním. Při vykreslování lze také nastavení stránky ignorovat. Nové nastavení stránky lze použít dočasně pro aktuální vykreslování nebo uložit.

Styly vykreslování

Styl vykreslování řídí, jak je objekt nebo hladina vykreslena pomocí vlastností vykreslování, například tloušťky čáry, barvy a stylu vyplnění. Tabulky stylů vykreslování obsahují skupiny stylů vykreslování. Správce stylu vykreslování je dialog, který zobrazuje všechny tabulky stylu vykreslování dostupné v programu AutoCAD.

Existují dva typy stylů vykreslování: barevně závislé a pojmenované. Výkres může používat pouze jeden typ tabulky stylu vykreslování. Tabulku stylu vykreslování lze převést z jednoho typu na druhý. Lze také změnit typ tabulky stylů vykreslování, kterou výkres používá.

U tabulek barevně závislého stylu vykreslování určuje barva objektu způsob, jakým je objekt vykreslen. Tyto tabulky stylů vykreslování mají souborovou příponu .ctb. Barevně závislé styly vykreslování nelze přímo přidělit objektům. Místo toho můžete řídit způsob vykreslování objektu tak, že změníte jeho barvu. Například všechny objekty ve výkresu přiřazené k červené barvě budou vykresleny stejně.

Tabulky pojmenovaného stylu vykreslování používají styly vykreslování, které jsou přiděleny přímo objektům a hladinám. Tyto tabulky stylů vykreslování mají přípony .stb. Jejich použití umožňuje, aby byl každý objekt ve výkresu vykreslen nezávisle na své barvě.

Označení vykreslování

Označení výkresu je řádek textu, který je přidán k vykreslení. Umístění tohoto textu ve vykreslení v rámci dialogu Označení výkresu lze určit. Zapnutím této volby přidáte zadané informace označení výkresu (například název rozvržení, datum a čas atd.) do výkresu vykreslovaném na libovolném zařízení. Informace označení výkresu můžete uložit do protokolového souboru, místo abyste je vytiskli, nebo je uložit navíc vedle tisku.

Poznámka: Výkresový soubor nebo výkresová šablona vytvořená ve výukové verzi AutoCADu bude vždy vykreslena s následujícím označením výkresu: VYTVOŘENO VE VÝUKOVÉM PROGRAMU AUTODESKU. Bloky a externí reference vytvořené ve výukové verzi a použité v komerční verzi způsobí, že bude také vytisknuto toto označení výkresu.