portál uživatelů
softwarů Autodesk

Úpravy rastrových obrázků v AutoCADu

AutoCAD poskytuje několik základních funkcí pro úpravu rastrových obrázků. Ty samozřejmě nemají takové možnosti jako profesionální rastrové editory, ale umožňují alespoň rychlou modifikaci obrázku. P…

Úpravy rastrových obrázků v AutoCADu

AutoCAD poskytuje několik základních funkcí pro úpravu rastrových obrázků. Ty samozřejmě nemají takové možnosti jako profesionální rastrové editory, ale umožňují alespoň rychlou modifikaci obrázku.

Připojení obrázku do výkresu

Parametry mohou řídit zobrazení obrázku úpravou jasu, kontrastu a stmívání vybraného obrázku. Nastavení těchto hodnot změní zobrazení obrázku, nezmění však obrázek jako takový. Inicializace nástroje se provádí dvojitým klepnutím na hranici obrázku.

Jas – Řídí jas a nepřímo i kontrast obrázku. Hodnoty se pohybují v rozsahu od 0 do 100. Čím vyšší je hodnota, tím jasnější je obraz a tím více je pixelů, které se změní na bílé, když zvětšíte kontrast. Nastavení posuvníku doleva sníží hodnotu, nastavení posuvníku doprava hodnotu zvýší.

Kontrast – Řídí kontrast a nepřímo i efekt útlumu obrázku. Hodnoty se pohybují v rozsahu od 0 do 100. Čím vyšší hodnota, tím více je každý bod obarven svou primární nebo sekundární barvou. Nastavení posuvníku doleva sníží hodnotu, nastavení posuvníku doprava hodnotu zvýší.

Útlum – Řídí efekt útlumu obrázku. Hodnoty se pohybují v rozsahu od 0 do 100. Čím vyšší je hodnota, tím více obraz splývá se stávající barvou pozadí. Při hodnotě 100 obrázek úplně splyne s pozadím. Změna barvy pozadí obrázku způsobí útlum do jiné barvy. Při vykreslování je barva pozadí pro útlum bílá. Nastavení posuvníku doleva sníží hodnotu, nastavení posuvníku doprava hodnotu zvýší.

Náhled obrázku – Zobrazuje náhled zvoleného obrázku. Náhled se dynamicky aktualizuje a odráží změny jasu, kontrastu a nastavení útlumu.

Výchozí – Nastaví hodnoty jasu, kontrastu a útlumu na výchozí (50, 50 respektive 0).

 

Nastavení úpravy obrázků