portál uživatelů
softwarů Autodesk

Jak provést migraci ze starších verzí CAD softwaru, 1. díl

Je veřejným tajemstvím, že vyšší vedení většiny firem nemá moc chuti k aktualizaci svého CAD softwaru. Stávající software zatím může plnit svou funkci vcelku dobře, přerušení práce na projektech, a tí…

Jak provést migraci ze starších verzí CAD softwaru, 1. díl

Je veřejným tajemstvím, že vyšší vedení většiny firem nemá moc chuti k aktualizaci svého CAD softwaru. Stávající software zatím může plnit svou funkci vcelku dobře, přerušení práce na projektech, a tím i snížení produktivity není vhodné. Nedostává se času k vyškolení pracovníků na novou verzi softwaru. Na aktualizaci softwaru není čas, nebo se tato položka nevejde do rozpočtu.

V této chvíli nastává čas pro správce CAD. Ke kroku vpřed musejí přesvědčit uživatele i vedení firmy. Nikdo přece nechce zůstat pozadu. Ať už bude tento proces jakýkoliv, musí být dobře naplánovaný, promyšlený, koordinovaný a nakonec správně provedený.

Zdůvodnění celého kroku

Nejprve je nutné se zamyslet nad všemi okolnostmi, které se při migraci a jejím plánování mohou vyskytnout. Jaké jsou hlavní důvody migrace? Jaké jsou odměny a případná rizika?

CAD uživatelé

Někteří uživatelé jsou schopni (a chtějí) se učit novým věcem rychleji, než sami můžete zvládnout. Neustále se chtějí zdokonalovat a získávat další vědomosti. Jejich kariérní plány zahrnují i znalost nejnovějšího softwaru. V rychle se rozvíjejícím průmyslu je zkušený pracovník velmi ceněným pomocníkem. V silném konkurenčním prostředí jim jejich znalosti umožní lépe se „prodat“ vnějšímu světu a nezůstat pozadu za ostatními.

Na druhou stranu existují uživatelé, kteří se každé změny bojí. Jsou plně vytížení už tím, že mají dodržovat např. stavební podmínky, různé směrnice, nebo průmyslové požadavky. Naučit se ovládat nový nástroj, nebo si jiným způsobem zlepšit kvalifikaci, pro ně může být nepřekonatelným problémem. Ke každému dalšímu kurzu, nebo jinému způsobu postupu vpřed, mohou mít téměř odpor.

Vedení

Je pravděpodobné, že vedení vaší firmy chce, abyste udělali více práce, dokončili své návrhy rychleji, lepé a levněji, a snížili tak další zbytečné výdaje. Většinu technologie porovnávají pouze s těmito hodnotami. Pokud jim novinky umožní dosáhnout právě těchto požadavků, budou s vámi spolupracovat.

Co je tedy může přimět k přechodu na nejnovější verzi softwaru? Požadavky klienta? Rozdíly v použité technologii? Zvýšení produktivity? Rozvoj kreativity? Anebo naopak, co může být překážkou k postupu vpřed? Cena? Nedostatek času? Spokojenost se současným stavem?

Školení

Jedním z největších problémů při migraci jsou čas a výdaje potřebné k zaškolení pracovníků. Největším problémem při školení může být časová ztráta. Má dvě nevýhody. Nejprve pracovníky uvolníte z projektu (v tuto chvíli nevytvářejí žádný zisk) a poté jsou přítomni na školení nového produktu (mimořádné výdaje).

Musíte být schopni zdůvodnit nutnost nového vyškolení pracovníků. Co je účelem? Co díky školení získáte? Jaké má školení vztah ke způsobu návrhu? Posílí vaši produktivitu? Jakým způsobem změříte úspěch ze školení?

Finanční omezení

Za jakýchkoliv finančních podmínek budete mít vždy jediný cíl – dosáhnout největšího užitku s nejnižšími náklady. Většího zhodnocení aktualizace lze dosáhnout zvýšením výhod a snížením nákladů. Samozřejmě jsou tedy nejlákavější upgrady, které slibují největší výhody za nejnižší cenu.

Průmysl

Postupuje vaše průmyslové odvětví kupředu? Zůstáváte pozadu? Stávají se předčasná rozhodnutí špatnými? Zůstávají opozdilci pozadu a ztrácejí tak neustále čas i peníze?

Zhodnocení

Je vidět, že existuje mnoho oblastí, kterými je vhodné se zabývat při rozhodování kdy, a zda-li vůbec, byste měli k upgradu softwaru přistoupit.

Už z tohoto článku (a později i dalších) je zřejmé, že celá problematika není tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale že díky dobrému plánování a promyšlenému postupu se dá zvládnout bez větších obtíží.

Autor: Mark W. Kiker, člen Augi Board of Directors a National CAD Standards Project Team, prezident Core Technology Group.