portál uživatelů
softwarů Autodesk

Rastrové formáty podporované AutoCADem

Její hlavní nevýhoda spočívá ve fixním množství zpracovávaných bodů (rozlišení). Libovolná transformace vždy způsobuje zkreslení obrazu. Celý obraz se rozloží do jednotlivých bodů nazvaných pixel (pic…

Rastrové formáty podporované AutoCADem

Její hlavní nevýhoda spočívá ve fixním množství zpracovávaných bodů (rozlišení). Libovolná transformace vždy způsobuje zkreslení obrazu. Celý obraz se rozloží do jednotlivých bodů nazvaných pixel (picture element) a lze mu přiřadit určitou digitálně zakódovanou barvu s určitým stupněm barevnosti. Tyto barevné body skládají na obrazovce monitoru nebo na ploše vytištěného obrazu rastr. Rastr barevných bodů lidskému oku splývá a vytváří dojem souvislé barevné plochy, plynulého nebo ostrého přechodu z jednoho odstínu do jiného.

Hustotě pixelů se říká rozlišení (resolution) a udává se v jednotkách dpi (dots per inch = bodů na 1 palec, tj. na 2,54 mm). Pro tisk se rozlišení udává obvykle obdobně v lpi (lines per inch = řádků bodového rastru na 1 palec).

Čím vyšší hodnota dpi, tím jemnější obraz, ale tím také vyšší nároky na paměť. Takový obrázek nabývá na velikosti řádově v megabytech. Proto se vyvinuly kompresní metody. Asi nejznámější je JPEG metoda. Komprese spočívá v tom, že oblasti obrázku s podobnými barevnými nebo jasovými hodnotami se spojí v celek.

Pro vyhlazení hran se u rastrové grafiky používá antialiasing. Jedná se o potlačení vjemu zubatosti šikmých a oblých hran rastrové grafiky. Dosahuje se přiřazením přechodových odstínů obrysovým pixelům tak, aby lépe splývaly s pozadím. V případě výběrů je obdobně zvýšena průhlednost okrajových pixelů výběru. S touto technikou se setkáváme také při zobrazování vektorů v rastru grafického systému.

Vyhlazení hran pomocí antialiasingu

Rastrové obrázky se skládají z pravoúhlého rastru, který tvoří čtverečky neboli body, nazývané pixely. Fotografie domu je například vytvořena ze skupiny různě barevných pixelů, které formují vzhled domu. Rastrový obrázek uspořádává pixely do specifického rastru.

Rastrové obrázky mohou být podobně jako ostatní objekty výkresu kopírovány, přesouvány nebo oříznuty. Pomocí režimů uzlů můžete obrázek upravovat, měnit jeho kontrast, ořezat jej pomocí obdélníku nebo mnohoúhelníku či použít obrázek jako ořezávající hranu při oříznutí.

Mezi formáty souboru obrázku podporované programem patří formáty používané ve většině oblastí zpracování obrazu: správa dokumentů, inženýrské, mapovací a geografické informační systémy (GIS). Obrázky mohou být dvoubarevné, 8bitové šedé, 8bitové barevné nebo 24bitové barevné. Obrázky s 16bitovou barevnou hloubkou nejsou již podporovány od programu AutoCAD 2006.

 

Rastrové obrázky využijeme například při návrhu infrastruktury

Několik formátů rastrových souborů podporuje obrázky s průhlednými pixely. Jestliže je zapnuta průhlednost obrázku, AutoCAD rozezná tyto průhledné pixely a grafiku v grafické oblasti AutoCADu “zobrazí přes” tyto pixely. (Ve dvoubarevných obrázcích je s pixely pozadí zacházeno jako s průhlednými.) Průhledné obrázky mohou být zobrazeny ve stupních šedi nebo barevně.

Poznámka: I když je přípona souboru uvedena v následující tabulce, formát souboru se určuje podle obsahu souboru a ne podle přípony souboru.

Podporované formáty obrázkových souborů

Jako název nové složky zadejte

Popis a verze

Přípona souboru

BMP

Rastrový formát Windows a OS/2

.bmp, .dib, .rle

CALS-I

Mil-R-Raster I

.gp4, .mil, .rst, .cg4, .cal

FLIC

Animace Animátoru Autodesku FLIC

.(XREF)

GeoSPOT

GeoSPOT (soubory BIL musí být spolu se soubory HDR a PAL s korelačními daty ve stejném adresáři)

.bil

IG4

Image Systems Group 4

.ig4

IGS

Image Systems Grayscale

.igs

JFIF nebo JPEG

Joint Photographics Expert Group

.JFIF nebo JPEG

PCX

Picture PC Paintbrush Picture

.pcx

PICT

Picture Macintosh Picture

.pct

PNG

Portable Network Graphic

.png

RLC

Run-Length Compressed

.rlc

TARGA

True Vision Raster-Based Data Format

.tga

TIFF

Tagged Image File Format

.TIFF