portál uživatelů
softwarů Autodesk

Jak provést migraci ze starších verzí CAD softwaru, 3. díl

Dnes si přiblížíme oblasti, na které bychom při plánování migrace neměli v žádném případě zapomenout. Jedná se o tyto tři okruhy: §Příprava na migraci §Období probíhající migrace §Kroky následují…

Jak provést migraci ze starších verzí CAD softwaru, 3. díl

Dnes si přiblížíme oblasti, na které bychom při plánování migrace neměli v žádném případě zapomenout.

Jedná se o tyto tři okruhy:

§Příprava na migraci

§Období probíhající migrace

§Kroky následující po migraci

Nejprve si ukážeme, co bychom si měli promyslet ještě předtím, než začneme celý proces realizovat (tedy probírat jej s vedením, žádat o finanční prostředky, pořizovat upgrade, atd.).

Pracovní stanice, popř. notebooky

Budete na vašich pracovních stanicích při aktuální konfiguraci systému schopni nový software provozovat efektivně? Produkty Autodesku vyžadují výkonnější hardware. Např. Autodesk Building Systems potřebuje 2GB RAM.

Vaše servery

Mají dostatek místa pro sdílený obsah? Lze na nich spustit licenční software?

Aplikace třetích stran

Budou s novou verzí softwaru spolupracovat? Už jste tyto aplikace upgradovali? Vyhradili jste si pro ně v rozpočtu prostředky? Dostanete souhlas k nákupu jejich upgradu? Mohlo by se stát, že jediná, velmi důležitá aplikace, znemožní úspěšný přechod na novější verze softwaru. Ověřte si, zda všechny programy spolu vzájemně spolupracují.

Výstupní zařízení a ovladače

Je váš starý plotr stále podporován i nejnovější verzí softwaru? Jsou nové ovladače v pořádku? Nenastal právě vhodný čas pro nákup nových tiskových zařízení? Pokud to je možné, zkuste provést upgrade hardwaru i softwaru najednou.

Existující CAD soubory

Je pravděpodobné, že se soubory by neměl být žádný problém. Stačí je jen otevřít v nové verzi softwaru. Ale vyzkoušeli jste si to? Určili jste, kdy budou starší soubory převedeny? Migrujete je všechny najedou, nebo postupně projekt po projektu? Zavádíte nový software uprostřed běžícího projektu, nebo začnete novou verzi používat až s novým projektem? Ujistěte se, že uživatelé budou o migraci souborů vědět.

Stávající CAD standardy

Potřebují kontrolu nebo aktualizaci? Budou existující standardy novou verzí softwaru ovlivněny? Je potřeba je aktualizovat před migrací nebo až po ní? Stanovili jste, jak se nové funkce aplikace budou využívat? Stejné funkce by neměly být používány různými způsoby… Např. Sady listů lze používat několika rozdílnými metodami.

Příprava uživatelů
Vedení

Probrali jste problematiku migrace s vaším vedením? Uvědomují si dopad implementace nové verze softwaru na produktivitu a výrobu? Při nasazení nového softwaru je pravděpodobný krátký pokles produktivity práce. Seznamte management s tím, že se jedná pouze o dočasnou záležitost.

Uživatelé

Jsou na přechod připraveni? Chtějí se tohoto procesu zúčastnit? Zprostředkujte jim o softwaru nové informace, vyvolejte jejich zájem.

Podpůrný personál

Pracují už se softwarem? Absolvovali školení? Jsou na přechod připraveni? Testovali software? Jednalo se o beta verzi nebo o končenou verzi softwaru? Ujistěte se, že vy sami i váš personál jste schopni přechod zvládnout. Nemusíte o nové verzi aplikace vědět všechno, ale měli byste znát trochu více než jenom její základy.

Zákazníci

Seznamte s vašimi úmysly i své klienty. Jejich reakce mohou být kladné i záporné, podle toho, jak perspektivní se jim nový software jeví. Může se stát, že vás k aktualizaci „donutí“ právě vaši zákazníci. Až se rozhodnete pro migraci, dejte jim vědět.

Uživatelské úpravy

Velké změny v této oblasti vás mohou citelně ovlivnit, obzvláště pokud máte ve starším softwaru značné množství úprav. Nyní se všechny úkony týkající se tohoto problému mohou provádět jinak. Víte jakým způsobem převést všechna svá nastavení, profily, nabídky, LISPY, VBA, atd.? Už jste převod provedli? Vyzkoušeli jste funkčnost?

Školení uživatelů

Jste na školení připraveni? Budete výuku provádět sami, váš prodejce, popř. někdo jiný? Bylo by vhodné vaše pracovníky proškolit, jakmile budou před nový software postaveni.Připravte si výukové materiály a další potřebné podklady.

V dalším díle seriálu budeme pokračovat druhým bodem spojeným s plánováním migrace a jejím průběhem, tedy samotnou probíhající migrací.

Zdroj: AUGI