portál uživatelů
softwarů Autodesk

Jedinečná česká „success story“ aneb Kde se rodí Inventor?

Strojírenství

O tom, že je v českém Děčíně vývojové centrum jedné z nejvýznamnějších světových softwarových firem – Autodesku, neví asi ani uživatelé strojírenského produktu Autodesk Inventor, jehož důlež…

Jedinečná česká „success story“ aneb Kde se rodí Inventor?

O tom, že je v českém Děčíně vývojové centrum jedné z nejvýznamnějších světových softwarových firem – Autodesku, neví asi ani uživatelé strojírenského produktu Autodesk Inventor, jehož důležitá část, prakticky celý „funkční design“ (Functional Design), pochází právě odtud. Vydáte-li se po stopách jeho historie, narazíte na spleť lidských osudů, lemovaných řadou obchodních rozhodnutí i nečekaných zvratů, až cesta za tímto prostým odhalením evokuje dojem takřka detektivního pátrání.

1989 Opona padá…

Když chtěla mladá rodina za totality získat snadno byt, byly severní Čechy jasnou volbou. Právě to v polovině osmdesátých let minulého století přivedlo počítačového nadšence a absolventa oboru letadlová technika na ČVUT, Miroslava Peteleho, do Děčína. Získal zde práci jako konstruktér ve strojírenském podniku Kablo Děčín, kde se mu díky zálibě v počítačích podařilo prosadit pořízení PC vybaveného jednou z prvních verzí AutoCADu. Ten ho tak zaujal, že se rozhodl pořídit si osobní počítač i domů (a že to tehdy byla vážně nemalá investice) a začal pro AutoCAD vyvíjet jednoduché pomůcky.

Po osudovém listopadu 1989 stejně jako statisíce jiných využil Miroslav Petele situace a společně se svým bratrem Kamilem a kamarádem Jiřím Stejskalem založil firmu SPI, jejíž hlavní devízou byla již ucelená strojírenská nadstavba nazvaná jednoduše Profi, v první verzi optimalizovaná pro AutoCAD 10. S ní se už na podzim devadesátého roku prezentovali na veletrhu Invex. Program se u českých konstruktérů setkal s příznivým ohlasem, jeho velkým kladem byla především znalost našeho prostředí a plná lokalizace.

1993 CAdis, a.s.

Úspěch „Profíka“ za krátkou dobu překonal zejména obchodní kapacity firmy SPI a bylo třeba najít způsob, jak udržet růst a dál rozvíjet obchod. Řešením bylo spojení SPI s distributorskou společností Grall, orientovanou na produkty Autodesku, což konečně vedlo ke vzniku akciové společnosti CAdis v roce 1993.

CAdis měl dvě divize – marketing a distribuci obstarávala centrála v Praze, vývoj softwaru probíhal v Děčíně. Ambicí CAdisu bylo prosadit Profi, který se mezitím dostatečně etabloval v Československu, také na evropských trzích, kde dominovalo řešení německé firmy Genius. Prvotní expanze „do světa“ se nezdařila. Genius byl při svém postavení příliš silným soupeřem a věděl kde zatahat za nitky, aby ta „malá firma z východního bloku“ dala pokoj. Nicméně tento krok CAdisu zaregistrovali v Autodesku (kde mimochodem právě oslavovali prodej milionté licence AutoCADu), což nezůstalo bez odezvy.

1994 Ruku v ruce s Autodeskem

Stalo se pravidlem, že CAdis uvolňoval novou verzi své Profi nadstavby vzápětí po představení nového AutoCADu, přičemž v roce 1994 se poprvé objevila též „odlehčená“ verze Profi LT pro AutoCAD LT. Tou dobou už Profi používaly prakticky všechny významné strojírenské podniky na území bývalého Československa. První úspěchy se dostavily i při jeho prosazování v zahraničí – velice slibně se jevily zejména asijské trhy, kde byl vliv Genia o poznání slabší než v Německu a Rakousku. V cizině se však autoři programu setkali s jedním poměrně kuriózním problémem – slovo „Profi“ v angličtině znělo přinejmenším zvláštně. Nebylo nic snazšího než vymyslet teď už skutečně „profesionální“ název, a tak sloučením anglických výrazů Mechanical a Software vznikl MechSoft. Slovo, které se zanedlouho stalo světovým pojmem.

Významným zářezem na pažbě úspěchu bylo ocenění Autodesk Asia/Pacific International Developer of the Year 1995, který dodal programu MechSoft Profi punc prestiže, tolik důležité zvlášť pro firmu vycházející z někdejšího sovětského bloku. Velkým úspěchem se zdálo být prosazení MechSoftu v Koreji, provázené velkou pompou, ovšem také rychlým koncem, který byl o to trpčí, že ho nezavinila chyba CAdisu, nýbrž osobní neshody mezi obchodním zástupcem českého programu a šéfem korejské pobočky Autodesku.

1998 Bratři v opozici

V roce 1997 se stal CAdis členem Autodesk Mechanical Application Initiative (MAI), což je iniciativa, v rámci které Autodesk podporuje kvalitní vývojáře třetích stran, tvořící nadstavby, jež doplňují chybějící funkčnost do jeho produktů. O rok později se však situace nečekaně zdramatizuje, když Autodesk v jedné ze svých akvizic pohltí firmu Genius, prakticky největšího konkurenta CAdisu. Pro Autodesk je to jen plnění taktiky procesu inovace produktů – nabízí-li nezávislý vývojář řešení, které software Autodesku skutečně posouvá někam dál, Autodesk tuto technologii pojme za svou, tím že si vývojářskou firmu jednoduše koupí. Pro CAdis jde však o zcela zásadní problém – pozbývá sice úhlavního konkurenta, ovšem tím i pole působnosti vzhledem k Autodesku, který si obdobnou technologii Genia osvojuje a MechSoft Profi se tak uživatelům AutoCADu a Mechanical Desktopu může jevit zbytečně nadstandardním.

Přelomovost roku 1998 v historii CAdisu potvrzuje další vývoj událostí. Obchodní oddělení firmy je pověřeno být jediným výhradním distributorem produktů Autodesku na českém trhu, kde do té doby v takové pozici působily hned tři společnosti. Vzniká distribuční společnost Datech 2000 a do čela jejího představenstva usedá dosavadní ředitel CAdisu Otta Matoušek, mimochodem někdejší spoluzakladatel zmiňované firmy Grall. Jeho angažmá zde však netrvá dlouho. Okolnosti doprovázející akvizici Genia Autodeskem ho přimějí k návratu do vedení CAdisu, kde se mezitím rýsuje nadějná spolupráce s japonskou společností Wacom, provozující v zemi vycházejícího slunce ohromnou CAD divizi. Akce měla vyústit akvizicí CAdisu Wacomem, vše ale nakonec dopadlo úplně jinak. Přestože CAdis posiluje pro připravovanou akci svůj tým o desítky lidí, obchodní jednání v samotném finále nečekaně zcela zkrachuje.

CAdis se nevzdává a cílí svoji strategii jiným směrem. Objevuje se MechSoft kompatibilní pro různá MCAD řešení od Solid Edge, SolidWorks, Unigraphics, IntelliCAD… Cesta k Autodesku se zdá být uzavřená.

Shodou okolností zakládá Autodesk v roce 1998 v Děčíně jedno ze svých vývojářských center, využívaje tak zřejmě strategické pozice tohoto města, jelikož se sem díky v té době již věhlasnému MechSoftu soustředí zraky zručných vývojářů z celé republiky. K týmu Autodesku odchází i jeden ze zakladatelů někdejší SPI, Jiří Stejskal, aby zde v šestičlenném kolektivu spolupracoval na vývoji aplikace Mechanical Desktop.

1999 Budiž Inventor

Po tříletém vývoji pod pracovním označením „Rubicon“ se v roce 1999 na scéně objevuje první verze Inventoru. Vývoj tohoto parametrického modeláře stál firmu Autodesk 25 milionů dolarů a jen tak mimochodem si připsal k dobru 17 nových technologických patentů. V témže roce slaví CAdis úspěch na Invexu, kde MechSoft Profi získává jako nejlepší domácí produkt Křišťálový disk, současně mu české počítačové magazíny Computer Design a Softwarové noviny přiznávají ocenění „Špička pro design“ a „Produkt roku“. Při této příležitosti vydává CAdis tiskovou zprávu, ve které jeho ředitel Otta Matoušek nezapomene naznačit nelehké peripetie, které jeho firma v poslední době prodělávala: „Toto ocenění přišlo ve chvíli, kdy CAdis dokončuje složitou transformační cestu, kterou nastoupil v květnu minulého roku. O to pozitivněji toto ocenění chápeme a také o to více je pro nás závazkem do budoucna.“

Úspěch MechSoft Profi byl zaručen tím, že po expiraci Genia zůstal prakticky jedinou rozsáhlou strojírenskou nadstavbou na světovém trhu. Zatímco běžné „MCAD“ systémy představovaly stále jen víceméně grafické modeláře, MechSoft Profi je dokázal povýšit na skutečně strojírenské nástroje schopné inteligentního konstruování. Přinášel do nich opravdový strojírenský obsah a inteligenci, knihovnu normalizovaných součástí a množství strojírenských výpočtů plně asociativních s modelem a další unikátní funkčnost.

2000 MechSoft.com

MechSoft Profi měl jen dvě slabiny. Zaprvé – jeho ovládání bylo příliš náročné na úkor odbornosti, kterou nabízel. Zadruhé, a to bylo podstatnější, stále se mu nedařilo uspět na obchodně velmi důležitém americkém trhu. Naštěstí svítalo na lepší časy. V lednu roku 2000 bylo oficiálně ohlášeno založení americké společnosti MechSoft.com se sídlem v texaském Austinu, které bylo podníceno skupinou významných soukromých investorů ze Spojených států. Důvodem této iniciativy bylo provést akvizici produktů a vývojářského týmu CAdisu a zpřístupnit programu MechSoft Profi americký trh, který v daném oboru zcela ovládaly výhradně místní firmy a zahraniční konkurenci sem nemínily za žádnou cenu pustit (stejně jako evropský program nehodlali přijmout tamní uživatelé).

Podařilo se tak zabít obě dvě mouchy jednou ranou: MechSoft Profi prošel předesignováním uživatelského rozhraní a stal se v rámci možností snadno ovladatelným, přičemž podpořen kapitálem a zkušenostmi Američanů z MechSoft.com, zaznamenal konečně na americkém trhu úspěch. Prvními vlaštovkami byla jeho integrace do Solid Edge ve formě strojírenské příručky Engineering Handbook a zařazení do Unigraphics Solutions Alliance programu. Na přelomu tisíciletí bylo prodáno více než 16000 licencí MechSoft Profi, z toho v ČR asi polovina. Program distribuovalo přes 20 společností po celém světě, obchody v Evropě a Africe zastávala česká kancelář CAdis, o region Severní a Jižní Ameriky a Asie pečovali v Austinu. Vývoj nadále probíhal v Děčíně, kde se mu věnoval již dvaadvacetičlenný tým profesionálů. Úspěch MechSoftu za velkou louží stvrdila také ocenění Show Stopper Award na výstavě National Design Engineering v Chicagu a Editor’s Choice Award časopisu Cadence.

Zatímco se MechSoftu dařilo, v Autodesku mezitím došlo k restrukturalizaci. Uzavřeno bylo celé vývojové centrum v německém Ambergu, čítající 56 vývojářů. Tím byla napsána tečka za rozvojem řešení Genius implementovaného do Mechanical Desktopu. Česká pobočka obstála a mohla pokračovat v práci na databázi součástek a Drawing Manageru pro Inventor 6, dokonce personálně posílila na 9 zaměstnanců.

Těžko byste tenkrát hledali významný strojírenský CAD pro který by MechSoft Profi nebyl dostupný. Uživatelská základna byla již natolik široká, že se společnost MechSoft.com rozhodla uspořádat setkání uživatelů této nadstavby. Sponzory konference byly firmy Autodesk a tehdejší výhradní distributor programu v ČR, společnost Expert & Partner (dnešní Tech Data). Akce byla velmi dobře zorganizována a setkala se s pozitivním ohlasem jak mezi zúčastněnými, tak v médiích, což byl důvod k tomu, aby se zopakovala ještě v následujícím roce.

2002 Pomalé přibližování

Jako vývojář produktu, který účelně rozšiřoval funkčnost aplikací od Autodesku (AutoCAD, AutoCAD LT, Mechanical Desktop, Inventor), se v polovině roku 2002 MechSoft.com stal adeptem partnerského programu Autodesk Inventor Certified Application Program, nástupce výše zmíněné Manufacturing Application Initiative. Jako jedna ze zhruba třiceti certifikovaných aplikací z celého světa tak MechSoft Profi for Inventor získal exkluzivní status nadstavby, která podle Autodesku splňovala „nejnáročnější požadavky kladené na robustnost, kvalitu a nejvyšší úroveň vzájemné spolupráce s Inventorem, u které je zaručena plná funkčnost s jeho nejnovější verzí“.

Prezident společnosti MechSoft.com Steve Vidal pak mohl s potěšením konstatovat následující: „Už více než deset let vytváříme progresivní strojírenské nástroje, integrované do prostředí produktů Autodesku, a jsme hrdí na pověst, kterou naše firma během této doby získala. Díky novému certifikačnímu programu Autodesku získávají nyní naši zákazníci ujištění, že je MechSoft schopen splnit a předčit komplexní požadavky na osvědčení. S touto jistotou mohou naši zákazníci činit při koupi informovaná rozhodnutí, zaručující kvalitní produkty od firem, úzce spolupracujících s firmou Autodesk.“ Až hlubší znalost souvislostí spojených s historií MechSoftu vnáší do tohoto typicky marketingového PR prohlášení rozměr, poukazující na skutečné zadostiučinění po létech profesionální dřiny, snahy a nadšení.

Ještě téhož roku MechSoft získal certifikaci pro nejnovější Autodesk Inventor 6. Octl se tak mezi prvními deseti společnostmi, které z celkem více než stovky přihlášených firem certifikát získaly.

2003 „Perný rok“

V lednu 2003 se tehdejší šéf českého Autodesku Josef Švenda nechává v rozhovoru pro časopis Computer Design slyšet, že jeho firmu čeká „perný rok“. Ať už svá slova myslí jakkoli, česká CAD scéna v následujících měsících projde docela zlomovými změnami.

Miroslav Petele, člověk, který má prakticky celou tuto historii a existenci MechSoft Profi na svědomí, představuje zcela nový produkt pro strojaře MITCalc, se kterým se ocitá „na volné noze“.

Autodesk obměňuje a rozšiřuje svoji pražskou kancelář – do jejího čela na místo Josefa Švendy usedá do té doby obchodní ředitel David Palas. Novou posilou je Jan Ferjenčík v pozici Channel Sales Manager for Distribution Area, který sem přechází z CAdisu (MechSoft.com), aniž by tušil, že se vzápětí se svými (v té chvíli už bývalými) spolupracovníky, docela zanedlouho opět sejde pod jednou střechou.

2004 MechSoft + Inventor = Inventor

Jak již bylo řečeno, jednou z metod, kterými Autodesk inovuje a doplňuje své produkty o novou funkčnost, je nákup technologií vyvinutých jinými vývojáři. Tento osud potkal i MechSoft.com, když se firma Autodesk rozhodla provést akvizici některých jejích aktiv, konkrétně nákup úplných práv na technologii MechSoftu a převzetí jeho zaměstnanců. Toto rozhodnutí bylo oficiálně oznámeno počátkem roku 2004.

Akce to byla přínosná pro obě strany. Tím že se MechSoft stal regulérní součástí Autodesku, získali jeho vývojáři přístup k samotnému programovému jádru Inventoru. Nebyli tak už vázáni na limitované aplikační rozhraní (API) dostupné ne-autodeskovým programátorům, které jejich produkt v posledních verzích začínalo zřetelně omezovat. Implementací MechSoftu přímo do Inventoru se zároveň stala jejich aplikace okamžitě dostupná pro nejširší uživatelskou základnu strojírenského parametrického modeláře na světě.

Zisk Autodesku byl jednoznačný. Jeho Inventor dostal do výbavy funkčnost, která ustanovila „strojírenské chování“ jako standard pro MCAD – navrhování součástí ne jako pouhých geometrických entit, ale jako skutečných funkčních prvků obousměrně vázaných na fyzikální a mechanické vlastnosti, kterým se podřizují a ze kterých zároveň vychází. To vše podpořeno knihovnou s více než 1,5 milionem součástí odpovídajících všem významným mezinárodním normám, desítky kalkulaček a průvodců strojírenským návrhem a zabudovanou příručkou pro výpočty mechanických součástí. Dalším pozitivem byl přístup k třiadvaceti tisícům uživatelů dosavadního MechSoftu a v neposlední řadě získání ohromné konkurenční výhody, pramenící z toho, že technologie MechSoft Profi již nemohla být nadále rozvíjena pro konkurenční konstruktérské CAD platformy.

2005 Společně vstříc 64 bitům

V současnosti se v Děčíně dokončují poslední úpravy nejnovější, již jedenácté, verze Autodesk Inventoru, která bude oficiálně představena na jaře 2006. Uživatelé se mohou těšit na řadu vylepšení korespondujících s jejich náměty, které Autodesku poskytli prostřednictvím jeho „knihy přání a stížností“, nebo-li Wish List služby, která je díky diskusnímu fóru Autodesk User Group International dostupná pro každého, kdo má k produktům Autodesku co říct.

Bez zajímavosti rozhodně není skutečnost, že právě české vývojové centrum Autodesku v Děčíně plánuje na příští rok posílení svého týmu o nové programátory. Ideálním profilem potenciálního uchazeče je následující charakteristika: kvalitní znalost programovacího jazyka C++, orientace ve strojírenských systémech a dobrá úroveň angličtiny. Pokud náhodou splňujete nastíněné požadavky, možná máte i vy šanci stát se součástí budoucnosti tohoto ambiciózního příběhu.

Fotogalerie:

Jiří Stejskal stál u samotného zrodu prvotní aplikace „Profi“ a nyní pokračuje v evoluci jejích dalších verzí v podobě Functional Designu jako Development Manager přímo v Autodesku

 

 

Miroslav Petele, jeden ze tří otců pozdějšího MechSoft Profi, dnes vyvíjí svoji vlastní aplikaci nezávisle na Autodesku

Jan Ferjenčík, aktuálně v pozici Autodesk Sales Development Manager, má s MechSoftem společného víc než jen jeho historii popsanou na tabuli – jako manažer prodeje a marketingu společnosti CAdis byl v devadesátých letech také její součástí

 

 

 

Jiří Stejskal a Software Development Manager Václav Prchlík – dva muži v čele vývojového střediska Autodesku v Děčíně

 

 

 

Z počítače do počítače – a takto nenápadně vypadá zrod Autodesk Inventoru, nejprodávanějšího strojařského CAD systému na světě…

 

Poznámka autora: Podnětem k tomuto článku byla jedinečná možnost navštívit vývojové centrum Autodesk Inventoru v Děčíně. Po rozhovoru se zdejšími nejvýznamnějšími aktéry, Jiřím Stejskalem a Václavem Prchlíkem, následovalo takřka detektivní pátrání v archívních materiálech, časopisech a tiskových zprávách, jehož cílem bylo přinést českému čtenáři formou i rozsahem ojedinělou sondu do života jedné společnosti, které se jako původem malé české firmě podařilo stát se součástí jednoho z celosvětově nejvýznamnějších producentů softwaru vůbec. Veškeré zde uvedené informace jsou podloženy zdroji, které ze své podstaty nemusejí být zcela přesné a protože objektivita je prioritou tohoto článku, doufám, že se mi popisované události podařilo rekonstruovat natolik výstižně, aby žádný ze zmíněných aktérů nemusel být dotčen.