portál uživatelů
softwarů Autodesk

Objekt ve VIZU nelze posunovat

Strojírenství

Řešení: U objektu ve VIZu může samozřejmě nastat to, že je zamčený (zmrazený – Freeze) – pak ho stačí odemknout. Nicméně další pravděpodobnou příčinou může být špatné nastavení Controlleru…

Objekt ve VIZU nelze posunovat

Řešení: U objektu ve VIZu může samozřejmě nastat to, že je zamčený (zmrazený – Freeze) – pak ho stačí odemknout. Nicméně další pravděpodobnou příčinou může být špatné nastavení Controlleru transformací u objektu. Přiřadit a změnit Transform Controller můžete v Command Panelu na kartě Motion v roletce Assign Controller. Standardně je u controlleru pro Transform > Position nastaven typ „Bezier Position“, nicméně pokud je nastaven na jiný (třeba Path Constrain), tak právě nemusí jít s objektem pohybovat standardními nástroji VIZu pro posun objektu. Pro opravu stačí klepnout na ikonku Assign Controller a změnit špatný controller za správný (např. implicitní Bezier Position).

V případě, že se vám na počítači děje druhá varianta problému, tedy že se všechny objekty umisťují do 0,0,0 a nejde s nimi hýbat, tak je nastaven špatný implicitní controller (buď chybou nebo si pohrál nějaký vtipálek :-). Pak stačí vybrat správný controller (Bezier Position) a zvolit „Make Default“ v dialogu Assign Controller (viz obrázek).