portál uživatelů
softwarů Autodesk

Soubory nabídky, 19. díl – úprava panelu nástrojů

Přehled ikonových nabídek Ikonovou nabídku definujete zahrnutím sekce obrázků v souboru nabídky. AutoCAD zobrazí obrázky ve skupině po 20 obrázcích spolu se seznamem, který obsahuje názvy snímků nebo …

Soubory nabídky, 19. díl – úprava panelu nástrojů

Přehled ikonových nabídek

Ikonovou nabídku definujete zahrnutím sekce obrázků v souboru nabídky. AutoCAD zobrazí obrázky ve skupině po 20 obrázcích spolu se seznamem, který obsahuje názvy snímků nebo doprovodný text. Ikonové podnabídky mají neomezenou délku. Pokud má ikonová podnabídka více jak 20 snímků, AutoCAD umožní uživateli listovat stránkami obrázků pomocí tlačítek Další a Předchozí.

Sekce Obrázek používá podnabídky, které jsou podobné sekcím Toolbar a Screen. Stejně jako u sekcí rozbalovacích nabídek je první řádek podnabídky její název. Tento název je zobrazený jako identifikátor dialogu, který obsahuje ikony. Každá podnabídka by od následující podnabídky měla být oddělena nejméně jedním prázdným řádkem.

Položky ikonové nabídky používají identifikátor pro definování textu rolovaného seznamu a samotného obrázku. Za identifikátorem následuje přiřazené makro. Položky ikonové nabídky nemohou obsahovat názvy.

Identifikátory položek ikonové nabídky

Identifikátory v ikonové nabídce obecně odkazují na název souboru snímku namísto textového identifikátor, které se zobrazí na obrazovce. Soubor snímku obsahuje obrázek, který se zobrazí ve výběru. Název souboru snímku se musí zadat stejně jako v příkazu ZSNÍMEK.

Pokud se zobrazují snímky ze stejné knihovny, zůstává soubor knihovny otevřený. Tím se zkracuje doba potřebná pro zobrazení obrázkové nabídky. Utilitu SLIDELIB lze použít k vytvoření knihovny snímků z několika snímků.

Identifikátory položek ikonové nabídky se zobrazí v seznamu, který umožňuje zobrazení až 19 znaků na identifikátor. Obvykle se zobrazí název souboru snímku; existují však i tyto volby pro zobrazení identifikátor ikonové nabídky.

[sldname]

Ve výpisu se zobrazí název snímku sldname a jako ikona se zobrazí snímek sldname.

[sldname,labeltext]

Ve výpisu se zobrazí text labeltext a jako ikona se zobrazí snímek sldname.

[sldlib(sldname)]

Ve výpisu se zobrazí název snímku sldname a jako ikona se zobrazí snímek sldname z knihovny sldlib.

[sldlib(sldname,labeltext)]

Ve výpisu se zobrazí text labeltext a jako ikona se zobrazí snímek sldname z knihovny sldlib.

[prázdné]

Pokud jako identifikátor ikony zadáte text blank,zobrazí se oddělovací úsečka ve výpisu a prázdná ikona.

[labeltext]

Pokud je prvním znakem identifikátor položky mezera, zobrazí se v seznamu text labeltext a nezobrazí se žádná ikona. V tomto případě můžete použít příkaz a jednoduché položky, například Konec, bez nutnosti vytvářet snímků, které obsahují tato slova.

Makra položek ikonových nabídek

Makra ikonových nabídek mohou plnit stejnou funkci jako jiná makra nabídky; nemůžete však používat vlastnost opakování makra. Tato makra nabídky mohou obsahovat příkazy nabídek, včetně příkazů $I=. Tak je možné vytvářet hierarchické ikonové nabídky, které po výběru ikony v nabídce zobrazí další ikonovou nabídku atd. Protože zobrazování těchto nabídek je postupné, nikoliv vnořené, neexistuje omezení pro složitost těchto nabídek.

Zobrazení ikonových nabídek

Příkaz makra $I= zavolá ikonovou nabídku. Před zobrazením ikonové nabídky ji musíte nejprve načíst pomocí následující syntaxe:

$I=[menugroup.]menuname

Příkaz makra $I=* zobrazí aktuálně načtenou ikonovou nabídku. Například následující makra načtou a zobrazí ikonovou nabídku IMAGE_POLY v souboru acad.mnu.

$I=image_poly $I=*

Následující příklad načte a zobrazí ikonovou nabídku MYBLOCKS z částečně načtené skupiny nabídky MYGROUP.

$I=mygroup.myblocks $I=*

Můžete také použít funkci AutoLISPu menucmd pro načtení a zobrazení ikonovách nabídek.

(menucmd „I=mygroup.myblocks“)

(menucmd „I=*“)

Příklady ikonových nabídek

Tento příklad zobrazí ikonovou podnabídku pojmenovanou 3DObjekty.

**3DOBJECTS

[3D Objekty] [acad(box3d)]^c^cai_box