portál uživatelů
softwarů Autodesk

Obsahové centrum Autodesk Inventoru

Strojírenství

Obsahové centrum v desítce Inventoru je řešeno pomocí interního SQL serveru. Pro lokální verzi instalace se využívá „lite“ verze SQL serveru, který je dodáván pod označením MSDE. MSDE (Microsoft …

Obsahové centrum Autodesk Inventoru

Obsahové centrum v desítce Inventoru je řešeno pomocí interního SQL serveru. Pro lokální verzi instalace se využívá „lite“ verze SQL serveru, který je dodáván pod označením MSDE.

MSDE (Microsoft Data Engine) je nástroj pro práci s daty, který je k dispozici v mnoha produktech firmy Microsoft, mezi něž patří SQL Server 2000 Developer Edition, Microsoft Access 2000, Office Developer Edition 2000 a Visual Studio® 6.0, a který je 100% kompatibilní s Microsoft SQL Serverem uživatelskou funkčností odpovídá produktu SQL Server Personal Edition a majitelé výše uvedených produktů jej mohou zdarma neomezeně šířit v rámci svých aplikací dalším uživatelům.

MSDE je možno využívat ve spojení s kterýmkoliv z těchto produktů nebo samostatně, aniž by byly nutné jakékoliv licence pro klientský přístup. Zákazníci využívající licencování pro procesor mohou navázat neomezený počet spojení s běžným SQL Serverem vybaveným licencí. Zákazníci, kteří používají licencování per-seat, musí zajistit, aby navazovaná spojení byla řádně vybavena licencemi. Při uplatnění dále uvedených uspořádání nejsou nutné licence CAL pro SQL Server, pokud se žádné z uvedených zařízení nepřipojí (přímo nebo nepřímo) k SQL Serveru:

·Připojení klientského zařízení k MSDE

·Spojení mezi MSDE a MSDE

·Připojení MSDE k SQL Serveru Personal Edition

Pokud ovšem zákazník využívá mód licencování per-seat (oproti licencování per-processor) a klientské zařízení využívá služeb MSDE (v samostatné instalaci nebo tvořící součást jednoho ze jmenovaných produktů) pro přístup ke službám SQL Serveru (např. replikace) či pro využívání těchto služeb, musí být takovému zařízení přidělena licence CAL.

Jedná se o starší verzi SQL serveru, který byl v letošním roce vystřídán zcela novou řadou:

·SQL Server 2005 Express Edition (nahrazuje MSDE) je bezplatná a snadno použitelná verze SQL Server 2005 navržená pro vytváření jednoduchých databázových aplikací.

·SQL Server 2005 Workgroup Edition je cenově dostupné a snadno použitelné databázové řešení pro malé a střední organizace.

·SQL Server 2005 Standard Edition je kompletní platforma pro správu a analýzu dat navržená pro potřeby středních podniků.

·SQL Serveru 2005 Enterprise Edition je kompletní platforma pro správu a analýzu dat pro rozsáhlé důležité podnikové aplikace.

Jednotlivé verze SQL serveru se liší především výkonovým laděním pro jednotlivce, malé a střední skupiny a velké organizace. Vlastní funkčnost serveru zůstává z hlediska datové struktury zachována. Samozřejmě rozdíl je také v administračních nástrojích. Detailní popis těchto produktů najdete zde.

Jak se inicializuje MSDE?

Vlastní server může pracovat buď jako primární, nebo v podobě instancí. Každá z instancí se poté jedná jako samostatný SQL server a inicializuje se jako samostatná služba.

 

Pokud je dobře instalována služba zobrazuje se jako MSSQL$INVENTORCONTENT

Vlastní službu MSDE je nejvhodnější inicializovat přímo při spuštění počítače automaticky a nemusíte využívat nástroje zobrazovaného v liště Windows (připojení serveru se provádí jako SERVER INVENTORCONTENT bez názvem před dolarem).

Po standardní instalaci běží MSDE pouze v módu localhost, to znamená, že na SQL server nemohou přistupovat externí uživatelé. Externí přístup je nutné inicializovat přiřazením příslušeného protokolu, standardně TCP/IP a restartem služby. Přiřazení se provádí pomocí dialogu SVRNETCN.EXE, který najdete při standardní instalaci Inventoru v cestě C:Program FilesMicrosoft SQL Server80ToolsBinn.

Inicializace externího přístupu k SQL službě MSDE

Vytvoření linkového přístupu na MSDE je snadné, jen vyberete protokol a stisknete tlačítko Enable. Někde v dokumentaci a recenzích jsem se kdysi dočetl, že výkon této služby zásadně klesá oproti „velkému“ SQL serveru od pěti externích přístupů výše.

Jak administrovat MSDE?

Vlastní nástroj MSDE neobsahuje žádné výrazné administrační nástroje. Je v něm obsažen pouze nástroj pro administraci prostřednictvím příkazové řádky, který bude pro běžného „oknového“ uživatele dost nepřehledný. Pro tento problém existuje několik řešení. Zřejmě nejelegantnějším řešením je využití některého z administračních nástrojů od externích firem. Těch je k dispozici celá řada. Zřejmě nejvydařenějším je Vale MSDE manager.

 

MSDE manager po připojení do databáze, první je lokální, druhá read-only síťová

V manažeru vytvoříte link na localhost nebo SERVERINVENTORCONTENT a přihlásíte se jako uživatel VaultSys s docela vtipným heslem superman. Přihlašovací parametry a SQL server je deklarován přímo v Inventoru v XML souborech:

·AttachLibrary.exe.config

·CreateLibrary.exe.config

·DetachLibrary.exe.config

·InitLibraryEnv.exe.config

·Inventor.exe.config

·LibraryManager.exe.config

Konkrétně v řádcích:

a

Jméno serveru je možné samozřejmě nahradit IP adresou.

Funguje MSDE správně?

Pomocí MSDE manager můžete v sekci Current Activity sledovat všechny přístupy do databáze. Lze samozřejmě monitorovat jak ty lokální tak, pokud je vytvořen protokolový link (TCP/IP), také ty externí. Například aktivitu v přístupech u Autodesk Inventoru zaznamenáte při otevření Centra obsahu.

 

Sledování aktivit Centra obsahu (řádek 51 až 56)