portál uživatelů
softwarů Autodesk

Vytvoření negativu modelu pomocí odvozené součásti

Strojírenství

V hydraulické kostce je velmi důležité, který otvor kam vede a zda se protínají ty správné kanály. Naopak kanály, které se neprotínají, musí být od sebe dostatečně vzdáleny. Vytvoření3D mode…

Vytvoření negativu modelu pomocí odvozené součásti

V hydraulické kostce je velmi důležité, který otvor kam vede a zda se protínají ty správné kanály. Naopak kanály, které se neprotínají, musí být od sebe dostatečně vzdáleny. Vytvoření3D modelu hydraulické kostky na rozdíl od 2D konstrukce značně usnadňuje projektování tohoto dílu. Jak je zřejmé z Obr.1, není však ani toto řešení ideální.

Obr.1

Kanály, jejich průniky a další vnitřní detaily by byly lépe vidět na negativu kostky. Tuto skutečnost lze vidět na Obr.2. Jak tedy rychle a snadno vytvořit negativ součásti? Navíc tak, aby při každé změně základního modelu nebylo nutné tento negativ překreslovat?

Obr.2

Tvorba zmíněného negativu není zdaleka tak složitá, jak se možná na první pohled může

zdát.

Postup tvorby:

1)Otevřeme si nový soubor sestavy a do něj vložíme díl, ze kterého chceme vytvořit negativ. (Jako ukázku uvedu vytvoření negativu dílu 277-L-01-01. Ten je na Obr.1.) Sestavu uložíme například pod názvem NS-01.

2)V prostředí sestavy dáme příkaz „Vytvořit komponent“ a vytvoříme nový komponent, který musí být adaptivní s předchozí součástí. To znamená, že při vytváření tohoto komponentu v dialogovém okně Vytvořit komponent v místě zadáme název součásti (např. N-01) a další standardní úkony, ale hlavně nezapomeneme zaškrtnout políčko Zavazbit rovinu náčrtu na vybranou plochu nebo rovinu viz. Obr. 3.

Obr.3

Při vkládání komponentu do sestavy rovinu náčrtu zavazbíme s vhodnou rovinou na původním dílu. Do náčrtu promítneme obrys tohoto dílu (tj. dílu 277-L-01-01) a náčrt necháme vysunout do roviny stejného dílu, případně jej necháme rotovat, a to tak, aby získaná součástN-01 měla vnější obrys plně adaptivní s původní součástí.

3)Sestavu i komponent uložíme a zavřeme tyto soubory.

  4)  Otevřeme si novou šablonu součásti. Uzavřeme náčrt a v panelu Prvky součásti

  najdeme příkaz „Odvozená součást“. Po spuštění příkazu vybereme předchozí

  sestavu NS-01a otevřeme ji. Následně se nám objeví další dialogový panel

  s Booleovskými operacemi, který nám umožňuje odečítat jednotlivé komponenty

  sestavy od sebe.

Obr.4

Kliknutím levým tlačítkem myši na kolečko před názvem dílu můžeme zvolit operaci, kterou se součást přičte, odečte nebo ignoruje. Požadovaného výsledku negativu součásti, tak jak je zobrazen na Obr.2, dosáhneme odečtením dílu 277-L-01-01 od dílu N-01. Nakonec negativ součásti uložíme.

Tímto postupem získáme negativ součástky, který je plně adaptivní s původní součástí. Pokud nyní provedeme jakoukoli změnu na původním modelu, tato změna se nám přenese do negativu po jeho aktualizaci.

Přeji Vám snadnou tvorbu negativů modelů a inspirující nahlížení „pod sukně“ děravých součástí.