portál uživatelů
softwarů Autodesk

Symbol přerušení v AutoCADu

Express Tools Jednou z funkcí, která je dostupná v posledních verzích AutoCADu, resp. v nástrojích Express Tools, dodávaných společně s AutoCADem na instalačním CD, je i funkce Bre…

Symbol přerušení v AutoCADu

Express Tools

Jednou z funkcí, která je dostupná v posledních verzích AutoCADu, resp. v nástrojích Express Tools, dodávaných společně s AutoCADem na instalačním CD, je i funkce Break-line Symbol, tedy symbol přerušení.

Umožňuje vám jednoduše a rychle vytvořit čáru přerušení objektu podle vašich představ – můžete si nastavit vlastní blok symbolu přerušení, jeho velikost, nebo délku přesahu objektu. Vhodnou polohu symbolu vyberete myší, natočení je automatické.

Jiný způsob – dynamické bloky

Z těchto stránek si můžete stáhnout program LISPu a dva DWG soubory s různými symboly přerušení. Výhodou je, že symboly jsou vytvořeny jako dynamické bloky, a jak se píše na výše zmíněných stránkách, můžete si je podle libosti dále upravovat, aby vyhovovaly vašim potřebám. Díky dynamičnosti máte také možnost se značkou přerušení libovolně posunovat nebo zvolit namísto symbolu plnou čáru.

Přerušení vložíte do výkresu následujícím způsobem (vložení pomocí LISPu funguje pouze v anglické verzi AutoCADu):

§Příkazem APPLOAD načtete CUT.LSP

§Poté zadáte příkaz CUT a řídíte se výzvami na obrazovce

LISP i DWG soubor s blokem musí být na vyhledávací cestě AutoCADu. Pokud chcete použít s aplikací LISPU i blok v souboru CUT2.DWG, přejmenujte jej na CUT. Popř. lze obdobnou změnu provést se samotným LISP souborem.

Způsob vložení je také závislý na nastavení Měřítka kót. Pokud používáte Celkové měřítko, vloží se symbol okamžitě po výběru koncových bodů čáry přerušení. Používáte-li Měřítko kót dle rozvržení, budete zadávat rozměry a natočení symbolu ručně.