portál uživatelů
softwarů Autodesk

CONSTRUO, spol. s r. o. – Využití AutoCAD Civil 3D při zpracování modelů hrubých terénních úprav logistických areálů

Strojírenství

Společnost CONSTRUO, spol. s r. o., od svého založení v roce 2005 poskytuje komplexní projekční a konzultační služby v oblasti pozemního stavitelství, a to od počátečních záměrů přes projektovou přípr…

CONSTRUO, spol. s r. o. – Využití AutoCAD Civil 3D při zpracování modelů hrubých terénních úprav logistických areálů

Společnost CONSTRUO, spol. s r. o., od svého založení v roce 2005 poskytuje komplexní projekční a konzultační služby v oblasti pozemního stavitelství, a to od počátečních záměrů přes projektovou přípravu všech stupňů a následnou spolupráci při realizaci staveb až po asistenci jejich uvedení do provozu. Na trhu jsme dlouhou dobu hledali efektivní a variabilní řešení, které umožňuje podrobné zpracování modelu hrubých terénních úprav (dále jen HTÚ). Řešení jsme nalezli v programu AutoCAD Civil 3D.

Zpracovávání projektu před nasazením AutoCAD Civil 3D

Pro dřívější zpracování modelů HTÚ a bilance zemních prací byl využíván program AutoCAD v kombinaci s jinými výpočetními programy, např. MS Excel. Zpracování modelu HTÚ pomocí AutoCAD neposkytovalo dostačující možnosti. V programu AutoCAD je možné vytvářet pouze dvojrozměrný výkres HTÚ a výpočet bilance zemních prací bylo nutné provádět ručně. Program AutoCAD není schopen reflektovat změny, k nimž dochází v průběhu příprav projektu HTÚ. Proto bylo zapotřebí s každou stávající změnou vytvořit projekt nový, což bylo z časového hlediska neefektivní.

Zpracování projektu s AutoCAD Civil 3D

Modely HTÚ vytváříme obvykle ve dvou fázích. První fáze spočívá ve vytvoření digitálního modelu terénu (dále jen DTM; viz obr. X), kde je podkladem geodetické zaměření dotčených pozemků. Do digitálního modelu je poté vsazen předběžný návrh HTÚ. Pomocí iterace je dále určeno výškové uspořádání areálu, tzn. jednotlivých halových a doplňujících objektů. Následně je dosazen do vznikajícího modelu systém rozmístění komunikací. Při vytváření modelu HTÚ je v neposlední řadě důležitá také vyrovnaná bilance zemních prací (výkopy, násypy) a přesnost jejich výpočtu. Takový model HTÚ se dostává do druhé fáze zpracování, kdy dochází ke konečnému vytvoření podrobného modelu HTÚ. Na jeho základě je proveden přesný výpočet objemu zemních prací.

Požadavkem každého projektanta je práce se softwarem, který disponuje určitou variabilitou, pružností; tzn. je schopen se rychle a efektivně přizpůsobit nově vzniklé situaci. Na software jsou proto kladeny vysoké požadavky. AutoCAD Civil 3D tyto požadavky splňuje.

Pohled na stávající zaměřený terén v digitálním zpracování pomocí AutoCAD Civil 3D

Model hrubých terénních úprav zasazených do stávajícího terénu i s výpočtem objemu kubatur

Program AutoCAD Civil 3D umožňuje zobrazení modelu HTÚ jak ve dvoj-, tak ve trojrozměrném náhledu, editaci vytvářených povrchů, modelování zemních těles apod. Jedná se o dynamický program, tzn. všechny složky modelu HTÚ jsou vzájemně provázány. Při změně výchozích hodnot vytvořeného modelu se provedená změna okamžitě promítne ve vytvořeném modelu HTÚ. Model HTÚ vytvořený v programu AutoCAD Civil 3D umožňuje automatické získávání příčných řezů, včetně popisů a kót. K navoleným řezům dokáže AutoCAD Civil 3D přiřadit tabulku s odpovídající kubaturou. Tabulky celkových kubatur je program schopen převádět do formátu .xls či .txt.

Za CONSTRUO, spol. s r. o.

Ing. Tomáš Grygar

Ing. Tomáš Asník

Používání AutoCAD Civil 3D nám přineslo tyto výhody:

• Možnost využití široké nabídky práce s terény a modely HTÚ.

• Díky své efektivitě, flexibilitě a pružnosti okamžitý pohled na aktuální model HTÚ.

• Aktivní program, který je schopen automaticky a přesně vygenerovat výpočty kubatur.

• Možnost bilancování zemních prací, tzn. výkopů a násypů, a to i odděleně.

• Variabilní a tvůrčí program, který umožňuje prověření a nalezení nejvhodnější možnosti modelů HTÚ.

Dodavatel řešení

AB Studio spol. s r.o.

Jeremenkova 90a

140 00 Praha 4

www.abstudio.cz