portál uživatelů
softwarů Autodesk

Novinky AutoCAD Map 3D 2009 – 6. díl

Stavebnictví

Příkladem použití popisu je mapa husitských bitev, které svedli husité v 15. století. Na obr. 1 můžete vidět místa bitev. Vyznačená místa, kde se byly bitvy svedeny, jsou popsány názvem obce. Do mapy …

Novinky AutoCAD Map 3D 2009 – 6. díl

Příkladem použití popisu je mapa husitských bitev, které svedli husité v 15. století. Na obr. 1 můžete vidět místa bitev. Vyznačená místa, kde se byly bitvy svedeny, jsou popsány názvem obce. Do mapy je třeba ještě doplnit datum bitvy. Datum umístíme do druhého řádku pod název obce. Jak postupovat v AutoCAD Map 3D 2009?

 Obr. 1: Jednořádkový popis husitských bitev

Postupujte následovně:

1.Vstupní data bitev jsou uložena v SDF souboru. Data k procvičení jsou připojena na konci článku.

2.Soubor obsahuje osm bodů, kde v atributové tabulce jsou vlastnosti: místo a datum bitvy. Z těchto atributů vytvoříme dvouřádkový popis.

3.Popisy nastavíme v Editoru stylu pro hladinu Bitvy. Ve sloupci Popis stiskněme tlačítko pro nastavení popisku.

4.Na obr. 2 vidíte okno Stylizovat popisek. Zde v okně Vlastnost k zobrazení vyberte volbu Výraz, nikoliv konkrétní vlastnosti z datové tabulky, které se nabízejí.

 Obr. 2: Nastavení popisu v Editoru stylu

5.Otevře se okno Tvůrce výrazů. Na spouštěcí stránce vyberte prostřední volbu pro víceřádkový popis. Textová funkce CONCAT spojuje do jednoho řetězce dvě vlastnosti.

 Obr. 3: Tvůrce výrazů pro definici víceřádkového popisu

6.Znak pro přechod na další řádku je ´n´. Doplníme vlastnosti Nazev a DatumBitvy (podle obr. 4). Výraz lze ověřit stiskem tlačítka Ověřit.

7.Do výrazu lze doplnit i pevný řetězec, který se doplní do každého popisu v mapě. V nápovědě vidíte slovo ´Obyv.:´. Pro cvičnou mapu by bylo například vhodné vložit slovo Datum. Můžete si tuto úpravu procvičit sami.

 Obr. 4: Sestavený výsledný výraz

8.Uzavřete Tvůrce výrazů a okno stylizace popisků stiskem OK.

9.Výslednou mapu vidíte na obr. 5. Popisky se chovají dynamicky. Nejsou pevně umístěné a pokud se zmenší měřítko přestanou se překrývající popisy zobrazovat.

  Obr. 5: Mapa s dvouřádkovým popisem

Na závěr ještě jedna rada: Definice popisu lze ve Tvůrci výrazů uložit do textového (XML) souboru s koncovkou FDQ. Z uloženého souboru lze pro opakované použití tento výraz opět načíst.

Data si můžete stáhnout SDÍLET TWEET ZAPINUJ SDÍLET