portál uživatelů
softwarů Autodesk

Novinky AutoCAD Map 3D 2009 – 7. díl

Stavebnictví

Jak nastavit popis liniových prvků? Prakticky si ukážeme zakřivení popisu na liniové vrstvě řek (Obr. 1). Pro připojenou hladinu SDF nastavíme v Editoru stylu, kromě modré barvy a tloušťky linie i jej…

Novinky AutoCAD Map 3D 2009 – 7. díl

Jak nastavit popis liniových prvků?

Prakticky si ukážeme zakřivení popisu na liniové vrstvě řek (Obr. 1). Pro připojenou hladinu SDF nastavíme v Editoru stylu, kromě modré barvy a tloušťky linie i její popis.

1.Pro nastavení popisu se otevře okno Stylizace popisku. Již v minulém díle novinek (6. díl) se v tomto okně nastavoval výraz pro víceřádkové popisy.

  Obr. 1 :Ukázka zakřivení popisu podle průběhu řeky

2.Na Obr. 2 je okno Stylizace popisku. V hodní části přepneme přepínač na volbu „Pokročilý popis“ místo volby „Víceřádkový popis“. Text popisu pak opisuje průběh lineárního prvku.

  Obr. 2: Stylizace popisu linie řeky

3.V okně Stylizovat prvek je také možné natavit vertikální zarovnání popisu. Možnosti zarovnání jsou souhrnně uvedeny v následující tabulce. Z tabulky je patrné, že nejvhodnější a nejčitelnější je zarovnání „dolů“. Při tomto zarovnání je popis odsazený od linie tak, aby se písmena nedotýkala linie. Také je vhodné použít i zarovnání „nahoru“.

základna

dolů

horní dotažnice

na polovinu

nahoru

  Obr. 3: Možnosti zarovnání popisu podle linie

Volba „Pokročilé umístění“ má kromě automatického zakřivení popisu ještě další efekt. U dlouhých částí linií se popis automaticky opakuje po určitém intervalu. Názorně to je patrné z Obr. 4 na popisu řeky Labe. Vidíte, že popis je zde celkem třikrát. Vzdálenost opakování popisů je automaticky počítána. Pozice popisů a počet opakování záleží na měřítku a na výřezu mapy. Popisyjsou dynamické a proto se umístění popisů a počet opakováníprůběžně mění s posunem nebo přibližováním mapy. Nelze uživatelsky nastavit číselný limit pro opakování.

  Obr. 4: Opakující se popis řeky Labe

Při opakujícím se popisu je ještě automaticky uplatněn efekt tzv. „sešití“. Řeka Labe není na Obr. 4tvořena jednou linií, ale dvěmi (k soutoku Jizerou a východně od soutoku s Jizerou). AutoCAD Map automaticky rozpoznal, že se jedná o dva segmenty se stejným popisem a tak počítání intervalu automatického popisu je počítáno jako pro jeden souvislý segment linie.

Výsledná mapa je dobře čitelná a i pro více než dva na sebe navazující segmenty linie se stejným popisem.

Zde uvedené novinky se jistě dobře uplatní nejen pří popisu řek ale třeba i při popisu dlouhých ulic, dopravních autobusových linek apod. v městských plánech.