portál uživatelů
softwarů Autodesk

Revit Extensions

Pro práci v Revit Architecture a Revit MEP jsou připraveny rozšíření jako: ·generování modelu na základě podkladů Excelu, ·generátor osnovy, ·generátor textu, ·pozicování jednotlivých elementů…

Revit Extensions

Pro práci v Revit Architecture a Revit MEP jsou připraveny rozšíření jako:

·generování modelu na základě podkladů Excelu,

·generátor osnovy,

·generátor textu,

·pozicování jednotlivých elementů,

·zmrazování výkresů a populární porovnání modelů.

Co si pod těmito názvy můžete představit?

Generování modelu budovy na základě excelu je splněný sen těch, kteří chtějí budovu tvořit na základě textových parametrů a i s takovým požadavkem se tým Autodesku již několikrát setkal. Po spuštění tohoto rozšíření (extension) se objeví excelovský sešit se záložkami nebo chcete-li listy Úrovně, Sloupy, Trámy, Zdi a Základy. Každý list pak obsahuje parametry, které je třeba doplnit, aby bylo možné budovu automaticky vytvořit.

  Generování stavby pomocí tabulkových dat

Generátor osnovy je nástroj, který vám pomůže s mnohdy nepříjemnou mechanickou prací generování osnovy. Výhody tohoto nástroje oceníte především u velkých projektů. Jaká nastavení naleznete při kliknutí na toto rozšíření je možné vidět na obrázku.

  Generování osnovy, úrovní podlaží a osově závislých elementů

Výsledek cca 2 minutové práce s grid generátorem – 5 nadzemních podlaží, rozpon 4x6m, 12×8 osnov

Práce s textem v programu Revit Architecture či Revit MEP je velmi jednoduchá, plně vyhovující tomu, pro co jsou texty určeny. V některých případech je však třeba vytvořit textový řetězec delší než je popiska a to např. v podobě krátké zprávy, která je součástí výkresu. Pro tento účel je připraven editor textu, který je součástí rozšíření. Pomocí něj lze zpracovat odstavcový text a formátovat jej tak, jak jste zvyklí např. z MS Word.

  Generování osnovy, úrovní podlaží a osově závislých elementů

Pozicování jednotlivých elementů je dalším ze silných nástrojů Revit extensions. Pomocí něj lze automaticky vygenerovat popisky jednotlivých sloupů, stěn, základů a dalších elementů. Nastavení možností popisování je poměrně široké viz. obrázek.

Možnosti nastavení pozicování, pojmenování a generování popisků vybraných elementů

A v neposlední řadě je třeba zmínit zmrazování a porovnávání výkresů. Zmrazování poslouží k oddělení pohledu od modelu, což znamená, že se např. půdorys od doby zmražení nezmění, i když model pozměníte. Tyto zmrazené pohledy se objevují ve speciální části průzkumníka projektu, aby nedošlo k jejich záměně s dynamickými půdorysy jak je v Revitu znáte.

Porovnání výkresů je výborná funkce kterou využijí pracovní týmy, kde jednotlivý členové nepracují na sdíleném projektu a předávají si data dříve standardní cestou, předáním celého modelu. Pomocí této utilitky dokážete zjistit, které elementy byly změněny a jakým způsobem. Na obrázku je ukázka využití tohoto nástroje na jednoduchém příkladu.

  Porovnání modelů v Revit Architecture

Na závěr je možná vhodné připomenout, že všechny tyto nástroje jsou volně k dispozici těm, kteří jsou předplatiteli subscription, samostatně jsou neprodejné.