portál uživatelů
softwarů Autodesk

Viapont, s.r.o. – Zjišťování kubatur a projekce opěrných zdí v AutoCAD Civil 3D

Strojírenství

Viapont, s.r.o. je projekční a konzultační firma, která se věnuje především projektování silnic, dálnic a mostů. Firma se dlouhodobě věnuje vývoji a využití CAD softwaru pro projektování silnic a dáln…

Viapont, s.r.o. – Zjišťování kubatur a projekce opěrných zdí v AutoCAD Civil 3D

Viapont, s.r.o. je projekční a konzultační firma, která se věnuje především projektování silnic, dálnic a mostů. Firma se dlouhodobě věnuje vývoji a využití CAD softwaru pro projektování silnic a dálnic a má v tomto oboru značné zkušenosti. Spolu s firmou Pragoprojekt, a.s., pracuje na vývoji a podpoře programového systému pro projektování silnic RoadPAC.

“I my vnímáme posun do 3D modelování v oblasti projektování liniových staveb. Zajistit projekty tohoto typu dnes požaduje stále více zákazníků. Jako společnost se snažíme využívat dostupné moderní technologie, a proto jsme se rozhodli pro pořízení AutoCAD Civil 3D. V rámci projektu jsme čekali odpověď na problém s rychlostí a kapacitou a využitím tohoto programu v reálné projekční praxi.”

– Ing. Martin Sirotek

jednatel společnosti

Výzva projektu

Společnost Viapont, s.r.o., již řadu let používá pro projektování dopravních staveb aplikaci RoadPAC. Pro rozšíření svých možností v oblasti projekce, především pro řešení specifických úloh, se společnost rozhodla využít AutoCAD Civil 3D. Dva takové případy jsou popsány v této referenci.

Jedním z hlavních důvodů pro pořízení AutoCAD Civil 3D bylo to, že jsme chtěli otestovat možnosti práce s 3D dynamickým modelem, kdy veškeré vytvářené objekty jsou ve vzájemné inteligentní vazbě. Dojde-li ke změně některého z výchozích objektů, všechny navazující prvky se automaticky obnoví podle aktuálně zadaných dat, a odpadá tak množství rutinní práce, spojené s následnou úpravou existujících výkresů.

AutoCAD Civil 3D v sobě zahrnuje široké množství funkcí, ať už pro návrh liniových nebo plošných staveb, analýzy stávajících stavů i návrhů, návrh inženýrských sítí, nástroje pro automatické generování objektů, jako např. podélných a příčných řezů, a mnoho dalšího. Díky tomu jsou možnosti nasazení AutoCAD Civil 3D velice široké a využít jeho funkce lze téměř na všech typech projektů z oblasti inženýrských staveb. Naším cílem bylo prověřit možnosti využití takových funkcí AutoCAD Civil 3D v reálné projekční praxi.

Zjišťování velikosti kubatur v průběhu výstavby pomocí AutoCAD Civil 3D

Popis projektu a jeho zpracování pomocí AutoCAD Civil 3D

Úkolem projektu bylo zjistit kubatury zemních prací, které byly postupně prováděny na části stavby dálnice D1 0134.3, objekt C 113 a porovnat je s projektem RDS. Zemní práce jsou na stavbě dálnice jednou z nevětších položek, a jejich sledování je proto věnována značná pozornost. Jako výchozí podklad sloužily modely terénu reprezentující jak stávající terén, tak finální navrhovanou pláň komunikace a dále průběžně zaměřený aktuální stav na stavbě komunikace. Byla využita možnost přímého převodu RoadPAC -> Civil 3D, a to jak pro stávající terén, tak pro nově navržený stav a dále i osu komunikace. K této ose byly potom vztaženy v AutoCAD Civil 3D vytvořené příčné řezy, na jejichž základě jsme stanovili objemy zemních prací.

V AutoCAD Civil 3D je možné porovnávat zemní práce i mezi více než dvěma povrchy, což nám umožnilo jednoduše vyčíslit objemy skutečně provedených zemních prací a jejich rozdíl oproti projektu. Výsledky jsme zobrazili jednak graficky pomocí příčných řezů, kde byly vyznačeny rozdíly ploch násypů a výkopu pomocí šrafování. Dále byly výsledky uvedeny v tabulkách ploch a objemů celkových zemních prací.

Výhodou použití v AutoCAD Civil 3D na této úloze je, že pokud by došlo k dalšímu zaměření zemních prací během postupu výstavby, postačuje už jenom načíst nový terén do modelu a všechny výsledky, jako jsou řezy a tabulky kubatur, se automaticky aktualizují.

Situace řešeného projektu výpočtu kubatur na stavbě C113, kdy jsou různými styly odlišeny jednotlivé modely terénu – stávající, finální, průběžně postavený

Generované příčné řezy z modelu opěrných zdí, kdy dochází k automatickému popisu zdí, okótování či vypsání informací o objektu

Projekt Opěrných zdí, kdy vidíme jak situaci vlastní opěrné zdi, tak místa jednotlivých příčných řezů, ale i podélný profil návrhu – vše v jednom dynamickém 3D modelu

výkopu a násypu a také zobrazená tabulka objemu zemních prací, která se generuje automaticky

Projektování opěrných zdí u komunikací v AutoCAD Civil 3D

Popis projektu a jeho zpracování pomocí AutoCAD Civil 3D

Cílem tohoto projektu bylo využít možnosti spojit množství informací z různých zdrojů do jednoho modelu a poté ke komunikaci, která byla navržena v RoadPAC, navrhnout opěrné zdi. V první části úlohy byl na základě informací z geologických vrtů sestaven pravděpodobný model podloží. Zde jsme využili možnosti proložit vrty pomyslný koridor reprezentující vlastní podloží. Dále jsme z RoadPAC načetli osy a nivelety jednotlivých komunikací. V AutoCAD Civil 3D jsme si pomocí trasování sestavili osy jednotlivých opěrných zdí. Pro tyto osy jsme si vygenerovali podélný profil, ve kterém jsme si nechali zobrazit pláň dané komunikace. Následoval návrh nivelety opěrné zdi a sestavení příčných řezů dané opěrné zdi. Použití AutoCAD Civil 3D umožnilo tento cyklus rychle opakovat a hledat optimální řešení. Nakonec jsme vymodelovali jednotlivé modely opěrných zdí a nechali si prostřednictvím AutoCAD Civil 3D automaticky generovat příčné řezy po 2 m. V řezech byly zobrazeny všechny požadované informace -stávající terén, pláně

jednotlivých komunikací, geologické podloží a vlastní těleso opěrné zdi. Ve vykreslených řezech se zdi automaticky kótují, popíší se i nivelety jednotlivých os komunikací či výšky geologické vrstvy a celkově lze v řezech zobrazit množství informací i s automaticky generovaným popisem. Použití AutoCAD Civil 3D umožnilo tento cyklus rychle opakovat a hledat optimální řešení. Nakonec jsme vymodelovali jednotlivé modely opěrných zdí a nechali si prostřednictvím AutoCAD Civil 3D automaticky generovat příčné řezy po 2 m. V řezech byly zobrazeny všechny požadované informace -stávající terén, pláně jednotlivých komunikací, geologické podloží a vlastní těleso opěrné zdi. Ve vykreslených řezech se zdi automaticky kótují, popíší se i nivelety jednotlivých os komunikací či výšky geologické vrstvy a celkově lze v řezech zobrazit množství informací i s automaticky generovaným popisem.

Nespornou výhodou je neustálé propojení objektů v 3D modelu, změní-li se např. niveleta jedné z komunikací, updatuje se i niveleta opěrné zdi a přegeneruje se vlastní model opěrné zdi i s jednotlivými příčnými řezy a popisy.

Použití AutoCAD Civil 3D nám přineslo tyto výhody:

• Rychlé prověření většího množství variant a nalezení optimálního řešení.

• Úsporu času díky automatickému generování podélných a příčných řezů, tabulek apod.

• Možnost prezentace návrhu ve 3D, a získat tak o něm reálnou představu a tu dále prezentovat.

• Schopnost uživatelského nastavení standardů pro vykreslování dokumentace, a tím zjednodušení tvorby finální výkresové dokumentace u opakovaných případů.

Dodavatel řešení

K-DATA s.r.o.

Dr. Vrbenského 2874/1

415 01 Teplice

www.kdata.cz