portál uživatelů
softwarů Autodesk

V Liberci proběhl workshop Revit Open

Po celé čtyři dny byli účastníkům k dispozici dva lektoři, kteří je seznámili jak se základy práce v programu tak i s postupy pro pokročilé. Přítomní studenti projevili o práci v a…

V Liberci proběhl workshop Revit Open

Po celé čtyři dny byli účastníkům k dispozici dva lektoři, kteří je seznámili jak se základy práce v programu tak i s postupy pro pokročilé. Přítomní studenti projevili o práci v aplikaci neskrývaný zájem a tak se výuka často prolínala s individuelními konzultacemi a lektoři zodpovídali četné dotazy.

Čas workshopu nebyl naplněn jenom prací u počítače. V polovině kurzu proběhla přednáška Ing. MichalA Kabrhlehe, specialisty z oboru energetické náročnosti budov. A zejména studenti z mimolibereckých fakult využili odpoledne k prohlídce města a prohlídce architektonicky zajímavých budov. Na dominantu Liberce, horu Ještěd se stejnojmenným vysílačem, podnikli pěší výstup. Stejnojmenný obchodní dům v centru Liberce, který bude zbourán, bohužel někteří viděli zřejmě naposledy.

Worskhop je součástí studentské soutěže Revit open 2008 – Independent House, ve které mají soutěžící za úkol zpracovat návrh soběstačného objektu meteorologické stanice do Chráněné krajinné oblasti Kralický Sněžník.

Pohled očima účastníka

Když jsem odjížděl do Liberce očekával jsem klasický workshop, kde si lidi přihlásili kvůli tomu, aby zabili nudu nebo aby si zvýšili svůj kredit. Jednou z podmínek účasti na kurzu bylo přihlášení do soutěže Revit Open 2008, což vyselektovalo lidi, kteří neměli o program/kurz zájem. Zpočátku by se to mohlo zdáti jako újma kurzu, ale opak byl pravdou. Tím, že se tam sešli lidé, kteří měli o danou problematiku zájem, nejeli tam s vidinou, že to bude jen nějaká další studentská párty, na které se dá zmátořit, tak tato akce dostala úplně jiný nádech, než se původně zamýšlelo. Bylo to báječné, kamarádské, přátelské a přínosné. Bylo to o dialogu mezi architekty a stavaři, což v dnešní době je často nevídaná věc. Bylo to o setkání brňáků, pražáků, liberečáků, bratislavských a mnohých dalších, kteří neřešili, kdo z jaké školy pochází, ale zajímalo je, jaké mají zkušenosti s oborem, problematikou jako takovou a neváhali se pak podělit o zkušenosti své.

Jak řekla jedna moc chytrá paní, bylo by toho hodně, co lze o Revit Workshopu napsat, ale nejde to. Ne že bych nechtěl, ale je nutno to zažít na vlastní kůži. Tímto děkuji nezměrným idealistům a nadšencům, kteří tuto akci naplánovali a uskutečnili na úkor vlastního času a mnohých dalších věcí a těmi jsou paní architektka Matějovská, paní inženýrka Vinšová a pan architekt Balda. Nemohu mluvit za ostatní, ale tuším, že cítili totéž a jistojistě by jim taky poděkovali.

Rozloučím se s přáním, kéž by byl následující ročník Revit Workshopu alespoň z 50 procent tak nádherný jako letošní, protože pak by to nemělo chybu a zúčastním se jej na 100 procent a je jedno, zda bude v Brně, Praze, Liberci nebo na Madagaskaru.