portál uživatelů
softwarů Autodesk

Navigujte se správným směrem

Hlavním cílem semináře bylo seznámit účastníky s novými technologiemi, které se aktuálně začínají používat ve stavebnictví. První přednáška byla připravena společností GEODIS BRNO a byla věnována…

Navigujte se správným směrem

Hlavním cílem semináře bylo seznámit účastníky s novými technologiemi, které se aktuálně začínají používat ve stavebnictví. První přednáška byla připravena společností GEODIS BRNO a byla věnována seznámení návštěvníků s principy přesného GPS měření a navigace a především aplikování těchto postupů při řízení zemních strojů na stavbách. Mezi využívané zemní stroje patří např. grejdry, buldozery, bagry, dozery, rypadla, silniční frézy, atd.

Zachycení počátku semináře Navigujte se správným směrem

Využíváním těchto strojů na stavbách dochází k výraznému zpřesnění a zefektivnění prováděných prací, hlavně pak i snížení nákladů spojených s provedením stavby.

Podmínkou pro možnosti využívání těchto strojů je kromě zařízení pro příjem GPS signálu také 3D model projektu, který se má vystavit. Proto druhá přednáška semináře byla věnována právě aplikaci, která umožní jednoduše připravit modely rozličných druhů staveb – AutoCAD Civil 3D od společnosti Autodesk. Tento nástroj umožňuje projektování liniových a plošných staveb ve 3D, jako např. komunikací, inženýrských sítí, tak i parkovišť či přípravu území pro obytné a průmyslové celky.

Poslední prezentací v dopolední části semináře bylo představení zkušeností dvou významných zákazníků z řad stavebních firem – Alpine – stavební společnost CZ, s.r.o. a Aquasys spol. s r.o. Zástupci obou zákazníků mají bohaté zkušenosti jak s technologií GPS navigovaných strojů, tak s produktem AutoCAD Civil 3D a své poznatky shrnuli do zajímavých prezentací, ze kterých jasně vyplynulo, že velmi vítají uvedené technologie, které jim přináší velké úspory a zvýšení jejich efektivity při výstavbě rozličných druhů staveb.

Grader společnosti Alpine – typ Orenstein & Koppel156A

Po společném obědě se účastníci semináře přesunuli na část stavby silničního okruhu kolem Prahy, konkrétně na stavbu 513 – Vestec – Lahovice, kde aktuálně pracuje grader společnosti Alpine na výstavbě komunikací a souvisejících staveb. Ve chvíli, kdy jsme dorazili na stavbu, grader pracoval na přeložce komunikace a měl za úkol rozhrnout vrstvu štěrkodrtě do požadované výšky. Mohli jsme sledovat, jak dojde k načtení modelu projektu do stroje, jak dojde k jeho zobrazení ve stroji, napojení se na systém GPS a jak již po té stroj automaticky rozhrnuje štěrk do požadované výšky v libovolných souřadnicích.

Účastníci semináře sledují přípravu stavebního stroje pro práci s GPS a 3D modelem terénu

Po té, co grader provedl rozhrnutí vrstvy do požadované výšky, se ještě provedla kontrolní měření pro zkontrolování přesnosti práce stroje, kdy je možné na kontrolním zařízení okamžitě porovnávat reálnou výšku s výškou projektu v daných souřadnicích. Odchylky měřených bodů byly minimální.

Kontrola upraveného terénu pomocí přenosných měřících GPS zařízení

Na závěr akce byly vylosování dva šťastní výherci z řad účastníků, kteří obdrželi model vybraného zemního stroje společnosti Caterpillar v měřítku 1:50.

Závěrem bychom rádi poděkovali všem zúčastněným i přednášejícím za jejich účast a podporu. Věříme, že všem projektantům, geodetům i zástupcům stavebních firem jsme představili aktuální trendy v automatizaci stavebnictví a umožnili jim tak rozšířit své znalosti o další informace a technologie, se kterými se budou stále častěji ve svém oboru setkávat.

Budou-li vás zajímat další informace o tématech zmíněných na semináři, můžete nás kontaktovat zde.

O pořadatelích akce

Autodesk je světový lídrem v oblasti 2D a 3D návrhového softwaru pro výrobu, stavebnictví, média a zábavu. Od uvedení aplikace AutoCAD v roce 1982 vyvinul nejširší portfolio špičkových řešení digitálního prototypování, která pomáhají zákazníkům prakticky zkoušet nápady ještě před jejich realizací. Více na www.autodesk.cz.

GEODIS BRNO je mateřskou společností skupiny geoinformačních firem GEODIS GROUP. Na českém i zahraničním trhu působí v oblasti geodézie, fotogrammetrie a dodávek dat pro systémy GIS. Geodis je také výhradním dovozcem přesných GPS technologií a řídicích systémů pro zemní stroje Japonské firmy Topcon Corporation. Více na www.geodis.cz.