portál uživatelů
softwarů Autodesk

Představení Autodesk Impression

Základní filozofii Impression lze shrnout do několika vět – z připraveného souboru typu DWG či DWF můžeme snadnou a jednoduchou cestou vytvořit působivou prezentační grafiku na vysoké úrovni a vz…

Představení Autodesk Impression

Základní filozofii Impression lze shrnout do několika vět – z připraveného souboru typu DWG či DWF můžeme snadnou a jednoduchou cestou vytvořit působivou prezentační grafiku na vysoké úrovni a vzhledem k tomu, že i po počátečním importu výkresu do Impression zůstávají zachovány možnosti práce s jednotlivými objekty, hladinami a bloky z původního zdroje, na které lze aplikovat libovolné přednastavené, či uživatelsky definované styly v různých formách, otevírají se téměř neomezené možnosti naší fantazii…

Běžnému uživateli ostatních produktů od Autodesku nebude ovládání Impression činit sebemenší problémy – Pan a Zoom je možné ovládat pomocí kolečka myši stejně jednoduše jako v AutoCADu a ani uživatelské prostředí s několika hlavními prvky (panel nástrojů, kreslící plátno a řídící panel) nepůsobí neznámým dojmem.

Prvním krokem je import výkresu z formátu DWG či DWF, při kterém si vybereme základní přiřazení stylu – např. kresbu modrou pastelkou.

Dále mohou následovat již konkrétní úpravy – můžeme začít tou nejjednodušší cestou, např. výplněmi ploch s pomocí některého z přednastavených stylů (pastelkou, zvýrazňovačem, vodovými barvami atd.). Pokud nám nevyhovuje jejich nabídka, můžeme upravit přednastavené styly nebo během chvilky vytvořit neomezené množství vlastních stylů … I tak základní funkce, jako je výplň plochy má v Impression několik pokročilých možností (vyplnění s pomocí vnitřního bodu, pomocné čáry atd.) z nichž je asi nejzajímavější funkce „Power Fill“, která vyhledá a vyplní všechny shodné či podobné objekty na celé kresbě a tím dokáže podstatně urychlit práci

Jednotlivé výplně můžeme také navzájem překrývat a docílit tak zajímavých efektů.

Dalším prvkem, usnadňujícím práci, je možnost rovnou přiřadit konkrétní styly k jednotlivým hladinám a samozřejmě také zajímavá náhrada bloků, kdy lze blok nahradit přímo rastrovým obrázkem (z připravené knihovny, nebo vlastním).

Pokud budeme často upravovat výkresy tvořené na základě stejné šablony (shodné hladiny, bloky atd.) je výhodné si exportovat mapu přiřazení stylů a na nový výkres ji posléze aplikovat, většinu práce potom už zvládne Impression za nás…
Příjemnou funkcí je rovněž zachování asociativity se zdrojovým souborem, při úpravě původního výkresu nemusíme tedy začínat v Impression znovu od začátku.

Závěrem je důležité zmínit několik technických informací: kromě vytváření prezentační grafiky ze souborů DWG™ a DWF™ podporuje Impression i import souborů typu IRF, BMP, JPG, GIF, PCX, PNG, PSD, TGA a TIFF, dále že program není lokalizován do češtiny a pro svou spolehlivou funkci potřebuje výkonnou grafickou kartu.

Produkt Autodesk Impression 2 lze bezplatně získat v rámci Subscription k produktům AutoCAD®, AutoCAD®Architecture, AutoCAD® Civil 3D, AutoCAD® Map 3D, AutoCAD® MEP, AutoCAD® Revit® Architecture Suite, AutoCAD® Revit® MEP Suite, AutoCAD® Revit® Structure Suite, Revit® Architecture, Revit® MEP, a Revit® Structure.

Více informací o autorovi článku zde.