portál uživatelů
softwarů Autodesk

Deset důvodů proč přejít na Autodesk Inventor z AutoCADu LT – 1. díl

Strojírenství

Technické řešení projektu pomocí digitálních je nedílnou součástí předvýrobní fáze realizace produkce výrobků. Díky digitálním technologiím získávají uživatelé možnosti nejen nahradit stávající postup…

Deset důvodů proč přejít na Autodesk Inventor z AutoCADu LT – 1. díl

Technické řešení projektu pomocí digitálních je nedílnou součástí předvýrobní fáze realizace produkce výrobků. Díky digitálním technologiím získávají uživatelé možnosti nejen nahradit stávající postupy novými, ale také možnost využívat prakticky postupy zcela netradiční. Jednotlivé etapy vývoje CAD technologií v devadesátých letech minulého století ukázaly, že CAD může být skutečnou a prakticky totální náhradou manuálních postupů tvorby technické dokumentace.

Technologie využívané v novém tisíciletí ovšem ukazují postupy, které nejen odstraňují rutinní práci konstruktérů, ale dávají jim k dispozici mnohem intuitivnější a komplexnější nástroje podporující jejich tvůrčí práci. Náš seriál chceme věnovat těm nejzásadnějším novinkám, které by vám pomohou usnadnit rozhodování proč na Autodesk Inventor z AutoCADu LT přejít a to nejen z důvodu, že současně v balíčku software získáváte také plnou verzi AutoCADu a AutoCADu Mechanical.

Důvod první – Změny koncepce tvorby návrhu řešeného pomocí Autodesk Inventoru

Navrhování ve strojírenství se díky zcela novým možnostem daným výpočetní technikou posouvá v posledních letech do třetí dimenze. Jedná se o systematické nasazení aplikací postavených na základech digitálních modelů budoucích výrobků vytvářených pomocí parametrického modelování.

Koncepce realizace projektu se ovšem díky existenci digitálních modelů zásadně mění. Model již není pouhou informací o geometrii a rozměrech budoucího výrobku. Je skutečnou virtuální kopií reálného objektu, často včetně jeho fyzikálních vlastností. Může být tedy na virtuálním stroji testován a vyroben s nulovou potřebou materiálu a lidské práce.

Základní rozdíl v koncepci prvotního návrhu v AutoCADu LT a Autodesk Inventoru

S nasazením Autodesk Inventoru získávají uživatelé AutoCAD LT, či jiného systému pro 2D vektorové navrhování především možnost vytvářet skutečné digitální prototypy, které poskytují technickým i netechnickým pracovníkům perfektní přehled o budoucím výrobku. Díky virtuálnímu parametrickému modelu získáváte nejen jeho skutečný vzhled, který je důležitý především pro marketing a public relations, ale také fyzikálně a mechanicky vyhodnotitelný model.

V Autodesk Inventoru navrhnete prvotní návrh jednoduchého modelu

V technických oblastech přináší modelování řadu změn, které je nutné chápat nejen z pohledu vyjadřovacích prostředků. Informační technologie přináší do realizace projektu novinky, které jsou poměrně často špatně chápány i mezi odborníky. Výrazný vliv má na změny myšlení také klasická 2D konstrukce a její přístupy.

Model je virtuální součástí, kterou jsme si museli několik století představovat ve své mysli. I z tohoto důvodu je dnes řešení otázky „Co se stane, když objekt zatížím“ daleko snazší a především levnější. Nemusíme již výrobek napřed vyrobit a pak jej zkouškami rozbíjet a analyzovat, můžeme již v první fázi projektu optimalizaci řešit daleko efektivněji.

Provedete v něm ovšem i úplnou realizaci složitého strojního celku

Velmi diskutovaným problémem na řadě odborných setkání je budoucnost klasické výkresové dokumentace. Dlouhodobý závěr je ovšem jednoduchý. Jedná o postupy, které jdou společně, nikoliv proti sobě. Výkres je vyjadřovacím prostředkem popisujícím geometrii a vlastnosti výrobku (rozměr, tvar, povrch, tepelné zpracování apod.). Pokud tyto údaje mohou být převzaty například technologickými nástroji, může být výkres sekundární. Případů radikální eliminace klasické výkresové dokumentace je v současné praxi minimum. I zde platí ovšem do budoucna jedna poučka, vše je záležitostí efektivity a technologických přístupů. Všechny nástroje pro efektivní tvorbu výkresové najdete integrovány v Autodesk Inventoru intuitivněji než tomu bylo kdy dříve.

Důvod druhý – Efektivita postupů 3D navrhování pro realizaci prvotní koncepce

Pokud budeme mluvit o efektivitě práce ve 2D systému dojdeme více či méně nakonec k závěru, že hlavním přínosem pro konstruktéra je především potlačení rutinních úkolů. Těmi je prakticky totální potlačení pauzování a nutnosti precizně popisovat výkresy stejně dobře jako možnost efektivně modifikovat velikosti objektů, jejich množství, pozice apod. Ve finálním řešení ovšem opět stojí výkres jako základní vyjadřovací prostředek, který je pro řadu netechnických pracovníků prakticky ve své podobě nepochopitelný.

Právě v úvodních fázích řešení projektu ovšem o jeho realizaci rozhodují nejen technici, ale také investoři, zákazníci a řada jiných oborů, které nemají se znalostmi technického kreslení logicky žádné zkušenosti.

Návrh výrobku může být řešen již v úvodu v desítkách variant

Bez ohledu na obor poskytuje nasazení digitálního modelu v prvotní fázi projektu výborné možnosti jak právě těmto klíčovým osobám nastínit velmi rychle a efektivně koncepci, tvary a vlastnosti budoucích výrobků. Právě tyto aktivity mají pro získání zakázky často rozhodující význam. Nové výrobky na rozdíl od jejich prezentace v AutoCADu LT můžete představit za mnohem kratší dobu s výrazně vyšším přehledem a účinností.

Na výše a níže uvedeném obrázku můžete vidět realizaci takto prezentované sestavy. Prvotní návrh může být proveden v řadě variant a díky parametrickému a adaptivnímu modelování může být realizován až na úroveň finálního řešení ve velmi krátké době.

Od prvotní myšlenky k finálnímu prezentovanému výrobku je cesta mnohem kratší