portál uživatelů
softwarů Autodesk

Nová WMS služba portálu CENIA

Stavebnictví

Mapový server Portálu veřejné správy Mapový server je samostatnou součástí webového Portálu veřejné správy, jehož zřizovatelem je Ministerstvo vnitra České republiky. Provozovatelem serveru je Ministe…

Nová WMS služba portálu CENIA

Mapový server Portálu veřejné správy

Mapový server je samostatnou součástí webového Portálu veřejné správy, jehož zřizovatelem je Ministerstvo vnitra České republiky. Provozovatelem serveru je Ministerstvo životního prostředí České republiky. Provoz samotný zajišťuje CENIA, česká informační agentura životního prostředí na adrese http:\geoportal.cenia.cz.

 Přístup k mapovým službám je kromě webového rozhraní umožněn rovněž formou WMS služby, což dovoluje jejich prohlížení na klientských GIS desktop aplikacích (na tzv. tlustém klientu) společně s lokálními daty uživatele.

WMS služba

V knize Z. Dobešové: AutoCAD Map 3D z nakladatelství C-Press z roku 2007 je popsáno připojení na WMS službu CENIA v kapitole 2. Popis je pro AutoCAD Map 3D verze 2008. Od té doby se změnily možnosti produktu Map 3D 2009 ve způsobu připojení WMS služby i informace na mapovémserveru Portálu veřejné správy. Tento článek je aktualizací informací z knihy.

Za prvé nápověda o portálu a připojení WMS služby se nyní nachází na adrese: http://geoportal.cenia.cz/cenia_docs/help/napoveda.html.

Mapové služby Portálu podporují všechny funkce definované standardem WMS ve verzi 1.1.1. Seznam dostupných mapových služeb, které je možno využít pro zobrazování prostřednictvím WMS je uveden v přehledu služeb (http://geoportal.cenia.cz/cenia_docs/help/sluzby.html).

U všech WMS služeb jsou podporovány jsou následující souřadnicové systémy:

název

EPSG kód

S-JTSK

102067

S-42

28403

UTM

32633

WGS-84

4326

ETRS-89

3035

Připojení WMS služby do AutoCAD Map

Postupujte následovně:

1.V AutoCAD Map se WMS služba připojuje přes Datové připojení, které otevřete z Panelu úloh.

2.Vyberte WMS připojení a do adresy zadejte základní formát adresy pro dotazování WMS: http://geoportal.cenia.cz/wmsconnector/com.esri.wms.Esrimap/>. Místo lomených závorek lze zadat název konkrétního názvu služby podle přehledu služeb v nápovědě. V připojení bez zadání konkrétní služby a se nabídnouvšechny existující služby správního členění „cenia_sprava_csu“ .

3.Důležité je vybrat verzi služby 1.1.1 a stisknou Připojit.

4.Do přihlašovacího okna, které se objeví není nutné zadávat uživatelské jméno a heslo. Pouze stiskněte tlačítko Přihlásit se.

  Obr. 1: Datové připojení WMS služby

1.Vyberte si potřebnou vrstvu a u mí změňte EPSG kód souřadnicového systému na 102067.

2.Stiskněte Přidat do mapy. Některé vrstvy mají měřítkové omezení a jsou viditelné až po přiblížení.

3.Zkuste přidat službu s názvem cenia_b_auto_sde, což je Automapa 1:100 000. Po přiblížení jsou data zobrazena jako na ukázce na obrázku 2.

  Obr. 2: Automapa jako WMS služba

Lze nadefinovat více připojení WMS z jedné služby. Tyto vrstvy jsou pak samostatné hladiny a lze je ve Panelu úloh (na obr.2 vpravo) zapínat a vypínat pro zobrazení.Naopak lze jednotlivé zdroje spojovat do jedné hladiny při připojování. Je nutné zaškrtnout volbu Spojit do jedné hladiny.

Vzhledem k tomu, že v současné době je poskytováno na portálu celkem 55 mapových služeb, z nichž některé mají i několik dalších vrstev (cenia_sprava_csu), je portál určitě bohatým zdrojem dat, které v AutoCAD Map využijete při dalším zpracování.