portál uživatelů
softwarů Autodesk

10 důvodů, proč přejít k Autodesk MapGuide Enterprise

Stavebnictví

Nicméně vývoj v oblasti webových aplikací uhání vysokým tempem kupředu, a proto také společnost Autodesk přistoupila k inovaci. Technologie Autodesk MapGuide Enterprise a s ní korespond…

10 důvodů, proč přejít k Autodesk MapGuide Enterprise

Nicméně vývoj v oblasti webových aplikací uhání vysokým tempem kupředu, a proto také společnost Autodesk přistoupila k inovaci. Technologie Autodesk MapGuide Enterprise a s ní korespondující open source projekt Autodesk MapGuide Open Source odpovídají současným trendům a dovolují rychlý a efektivní vývoj funkčních web-map aplikací pro nejrůznější účely.

Ptáte – li se na důvody, proč Autodesk MapGuide 6.5 vyměnit za Autodesk MapGuide Enterprise, čtěte dále…

Flexibilní volba platforem

Aplikace produktu Autodesk MapGuide® nejlépe fungují na operačních systémech Microsoft® Windows® pomocí aplikací Microsoft IIS (Internetová Informační Služba) a Microsoft Internet Explorer. Nicméně Autodesk® MapGuide Enterprise nabízí širší podporu také pro operační systém Linux, webový server Apache a další webové prohlížeče jako jsou Mozzila Firefox™, Safari a další.

Jednotné rozhraní pro autorizaci map a aplikací

Aplikace Autodesk MapGuide Author nabízela a nabízí nástroje pro zpracování a publikaci různých typů dat. Autodesk MapGuide Studio naproti tomu poskytuje jednotné uživatelsky přívětivé vývojové prostředí postavené na oblíbených webových vývojových nástrojích, které Vám umožní velmi rychle integrovat různé datové zdroje a vytvářet vlastní webové mapové aplikace.

Flexibilní přístup k programování aplikací

Aplikace vyvíjené na platformě Autodesk MapGuide byly vytvářeny na základě komponenty Autodesk MapGuide ActiveX® na straně klienta. V případě technologie Autodesk MapGuide Enterprise a vytvářených aplikací je tomu jinak. Vývojáři mohou vymýšlet své aplikace na platformách PHP, ASP.NET nebo Java™ za použití nového API ve webové podobě.

Jednodušší zobrazování map

Autodesk MapGuide požaduje, aby vývojáři při vyvíjení vlastních aplikací zvolili pro zobrazování map buď Autodesk MapGuide ActiveX control nebo na jazyku Java postavený mapový prohlížeč. S novou technologií Autodesk MapGuide Enterprise mohou vývojáři vyvíjet aplikace postavené na zobrazování mapy na základě formátu DWF™ nebo vytvářet aplikace zobrazující čistá rastrová data pomocí technologie AJAX.

Více inovací po všech stránkách

Vzhledem k tomu, že technologie Autodesk MapGuide Enterprise je založena na velmi aktivním open source projektu nabízí svým uživatelům rychlejší inovace (ve srovnání s ostatními komerčními softwary), a to díky postupnému vývoji založenému na vzájemné spolupráci.

Nižší celkové i pořizovací náklady

Podpora pro operační systém Linux a webový server Apache představuje volbu, která může signifikantně snížit pořizovací náklady na webový systém. Absolutně low-cost řešení pak představuje zmíněná platforma ve spolupráci s open source verzí technologie Autodesk MapGuide.

Zpracování na straně serveru

Původní Autodesk MapGuide využívá v podstatě tlustého klienta nebo plug-in na lokálním počítači, který zobrazuje a zpracovává prostorové informace. Ačkoliv má tento přístup některé výhody, opačně (=serverově) řešená architektura nabízená technologií Autodesk MapGuide Enterprise výrazně zjednodušuje aplikační rozvoj a rozšíření. Klientská stanice obdrží vždy pouze výsledky zpracované serverem na základě vyslaných požadavků.

Využití rozšířeného formátu DWF

Zobrazování prostorových dat založené na bázi formátu DWF umožňuje v prostředí Autodesk MapGuide Enterprise jednodušší tisk a plotrování a také podporu pro „odpojený mód“, který umožňuje vzít si s sebou prostorová data do terénu bez možnosti připojení k internetu.

Šikovnější a inteligentnější mapy

Software Autodesk MapGuide má některá omezení, které bohužel činí produkci vysoce kvalitních online map poněkud složitou. Jedním z nich je podpora pouze 256 barev. MapGuide Enterprise Vám naopak nabízí podporu pravých barev, výrazně lepší možnosti automatických popisů a shodu se stylizací jednotlivých prvků z prostředí AutoCAD Map® 3D.

Jednodušší přístup k datům

Využijte bohaté technologie Feature Data Object (FDO), což je aktuální technologický prostředek společnosti Autodesk pro přístup k prostorovým datům. K dispozici máte velké množství datových zdrojů a jejich lokální či vzdálená konektivita nepředstavuje ani pro běžného uživatele žádný problém. Připojovat lze souborové datové zdroje, prostorové či klasické databáze, ale také webové služby jako jsou WMS či WFS.

Vzdálená administrace serveru

Administrace a konfigurace serveru Autodesk MapGuide byla možná pouze na serveru samotném, což v některých případech znamená pro administrátory práci přímo u serveru. Autodesk MapGuide Enterprise naproti tomu zahrnuje webově orientované nástroje, které umožňují z prostředí webového prohlížeče přistupovat k serveru vzdáleně a provádět veškeré úpravy potřebných parametrů.

Více informací o technologii Autodesk MapGuide Enterpise najdete v angličtině na: http://www.mapguide.com nebo v češtině na http://www.autodesk.cz a samozřejmě také zde -na webu Autodesk Clubu.