portál uživatelů
softwarů Autodesk

Deset důvodů proč přejít na Autodesk Inventor z AutoCADu LT – 2. díl

Strojírenství

Přechod od tradiční 2D konstrukce v AutoCADu LT k navrhování pomocí digitálních prototypů ve své podstatě znamená řadu poměrně zásadních změn v metodice a v přístupech. Autodesk si tyto…

Deset důvodů proč přejít na Autodesk Inventor z AutoCADu LT – 2. díl

Přechod od tradiční 2D konstrukce v AutoCADu LT k navrhování pomocí digitálních prototypů ve své podstatě znamená řadu poměrně zásadních změn v metodice a v přístupech. Autodesk si tyto problémy uvědomuje již od počátku tvorby Autodesk Inventoru. Jedním ze zásadních hesel je co možná nejsnadnější přístup a práce s aplikací. Autodesk Inventor je již od počátku vytvářen programátory v intuitivním pracovním prostředí a soustředí často i poměrně složité funkčnosti v ucelených a snadno obsluhovatelných uživatelských prvcích.

Důvod třetí – Nástroje pro rychlé osvojení Autodesk Inventoru, jednodenní produktivita

Existuje celá řada metod, kterými se lze obsluhu určitého programu naučit – experimentování, detailní čtení manuálů, studium odborných knih atd. Východiskem pro řešení problému je vždy sestavení postupu, který je základem správného řešení. Je zřejmé, že modelování obecně patří v oblasti průmyslového navrhování mezi technologie, které zásadně a kvalitativně posouvají vyjadřovací prostředky konstruktéra.

Součástí Autodesk Inventoru jsou srozumitelné nástroje obsahující interaktivní metodická cvičení a nápovědu. Vede vás prakticky v každém kroku práce svými možnostmi a na požádání ukazuje různé postupy řešení daného problému. Výuka aplikace probíhá přímo na reálných modelech a je tak výrazně efektivnější než složité popisy problému v tradiční nápovědě. Všechny výukové nástroje vychází ze strategie osvojení práce s Autodesk Inventorem, která je často nazvána jednodenní produktivitou.

Autodesk Inventor vás provádí novými postupy intuitivně na každém kroku

Pro seznámení a osvojení nových postupů je ovšem počáteční školení nejefektivnější. Autodesk nabízí prakticky na všech úrovních uživatelů možnosti vzdělávání a osvojení práce s aplikacemi. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že s touto aplikací můžete pod zkušeným vedením kvalitního školitele, zvládnou základy modelování součástí, sestav a tvorby výkresové dokumentace v přibližně 24 hodinách intenzivní výuky.

Jednoduchý interface bez nutnosti pamatovat si složitou strukturu příkazů

V každém případě nedoporučuji začínajícím uživatelům pouhé samostudium problému. Podstata a koncepce tvorby digitálních prototypů je ze své podstaty výrazně odlišná od klasických postupů známých z AutoCADu LT a musí být především koncepčně správně vysvětlena a pochopena.

Hlavní úskalí přechodu na tuto technologii je tedy především její diametrální odlišnost od zaběhlých postupů 2D navrhování a konstrukce v AutoCADu LT. Tento problém je v koncepci nasazení Autodesk Invenoru často podstatnějším problémem než vlastní znalost aplikace.

Uživatelů produktů společnosti Autodesk jsou dnes desítky tisíc i mezi studenty

Důvod čtvrtý – Rozdíly v metodice práce pomocí 3D navrhování

Základem 3D návrhu je náčrt, který je tvarován pomocí parametrických rozměrů a geometrických vazeb. Každý model při tom vychází z použití triviálních náčrtů, které lze snadno modifikovat a upravovat podle požadavku uživatele. Řešení projektů pomocí 3D modelů přináší uživatelům tradičních 2D technologií celou řadu výhod. Model již ve fázi tvorby návrhu identický se skutečným výrobkem. Při tom vlastní řešení jeho konstrukce vychází z použití jednoduchých a srozumitelných příkazů.

Konstruktér se daleko více může soustředit na vlastní koncepci výrobku než ztrácet čas s pracným přemýšlením o složitém zobrazení své myšlenky v rovině výkresu. V této fázi můžete prakticky zapomenout na promítání, tvorbu řezů, průřezů apod. Ty jako kdyby s nástupem 3D technologie do navrhování ztrácí výkresy primární význam a jsou součástí následně z velké části automaticky generované technické dokumentace.

Autodesk Inventor umožňuje navíc konstruktérům zvládnout novou 3D návrhářskou technologii, aniž by museli obětovat svůj současný návrhářský systém. Tak mohou používat přesně ty aplikace, které potřebují, a tehdy, kdy je potřebují, protože je všechny dostanou v jednom balení. Autodesk Inventor kombinuje možnosti 2D s výkonem 3D, a přináší kompatibilitu se souborovým formátem DWG přímo od společnosti, která jej vyvinula.

Inovativní adaptivní technologie v jeho jádru poskytují požadovaný výkon při práci s velkými sestavami, což je pro strojní inženýry obrovská výhoda. Protože platforma Autodesk Inventoru je od základu postavena tak, aby umožňovala využití návrhových dat v celém hodnotovém řetězci, mohou podniky optimalizovat své obchodní procesy a sdílet informace se všemi svými partnery, čímž uspoří významné finanční prostředky.

Prvotní myšlenkou již není pouze pohled, nebo řez, ale skutečný virtuální produkt

Tvorba návrhu výrobku v Autodesk Inventoru je navíc podpořena celou řadou nových postupů a technologií. Uživatelům AutoCADu LT poskytuje cesty jak efektivně navrhovat s využitím rozsáhlé databáze konstrukčních prvků a předpřipravených generátorů strojních uzlů. Otevřená architektura Autodesk Inventoru navíc dává možnosti celý proces uživatelsky optimalizovat buď s použitím dodaných, případně vytvářených maker.

  Model lze vytvářet intuitivně přímo v prostoru