portál uživatelů
softwarů Autodesk

Vytváříme toleranční značky v Autodesk Inventoru

Strojírenství

Při výrobě součásti vznikají nepřesnosti způsobené zvolenou technologií výroby, vlastním procesem výroby a lidským faktorem. Skutečný rozměr součásti se od ideálního odlišuje v určitých mezích. Každá …

Vytváříme toleranční značky v Autodesk Inventoru

Při výrobě součásti vznikají nepřesnosti způsobené zvolenou technologií výroby, vlastním procesem výroby a lidským faktorem. Skutečný rozměr součásti se od ideálního odlišuje v určitých mezích. Každá technologie výroby součástí má vliv nejen na produktivitu, ale především na přesnost, tvar a povrch vyráběných dílů. Tyto faktory musí být vždy voleny optimálně a z rozvahou.

Předepisování mezí a tím i přesnosti, s jakou mají být součásti vyrobeny, se provádí tolerováním. Při kótování ve strojírenství musíme být zvlášť obezřetní z důvodu návaznosti rozměrů a tím dané velké přesnosti. Zápis tolerancí, uložení, geometrických tolerancí a struktury povrchu může být proveden několika způsoby a musí být v souladu s platnými normami.

Definujeme rozměrové tolerance

Z pohledu normalizace a standardů musí výkres obsahovat veškeré náležitosti. Výraznou úsporou času je vygenerování geometrie pohledů a řezů. Konstruktér se díky tomu může soustředit na kóty a značky. V jejich vytváření není praktický rozdíl proti konstrukci ve 2D aplikacích. Precizní provedení výkresů je usnadněno převzetím fyzických rozměrů modelů. Modely se standardně vyrábí bez ohledu na tolerance, na jmenovitý rozměr. Vlastní tolerance a stupně přesnosti řeší konstruktér zápisem symbolů na výkrese.

 Nástroje pro práci s rozměrovými tolerancemi a uložením

Autodesk Inventor obsahuje řadu velmi zajímavých funkčností, které lze použít pro efektivní tvorbu modelů a výkresové dokumentace. Jedná se o produkt, který obsahuje poměrně široké zázemí pro vytváření značek a symbolů, ale také podpůrných oborových kalkulátorů. Zahrnuje nejen nástroje pro tvorbu geometrie součástí, ale také nástroje pro zpracování výkresové dokumentace odpovídající příslušným normám a standardům s přímou podporou výpočtů a analýz rozměrů, jejich tolerancí až po úroveň uložení. Všechny tyto nástroje jsou dostupné v podobě jednoduše obsluhovatelných dialogových panelů a funkcí.

  Nástroj pro návrh a analýzu uložení

Výpočtová část tolerancí je rozdělena do několika základních nástrojů z nichž zřejmě největší použití najde u každého konstruktéra výpočet uložení hřídele a stanovení mezních úchylek. Jedná se prakticky o tradiční postupy přehledně uspořádané do velmi pěkně zpracovaných kalkulátorů. Nemusíme si tedy nic kreslit po papírech, počítat na kalkulačce, případně vyhledávat mezní úchylky pro odpovídající stupeň přesnosti a polohu tolerančního pole ve strojírenských tabulkách. Veškeré výpočty jsou řešeny transparentním zadáváním hodnot. Lze je samozřejmě ihned přenést do výkresové dokumentace v řadě forem charakteristických pro jednotlivé normy a pro případné uživatelské modifikace.

  Typická aplikace tolerovaných rozměrů na výkrese

Integrace potřeba 2D tvorby výkresové dokumentace a 3D navrhování je poměrně logickým dopadem nástupu nových technologií a metodiky realizace technických projektů. Trendy ve vývoji aplikací jsou různé, ale jejich společným jmenovatelem je maximální integrace skutečných potřeb techniků do ucelených a snadno obsluhovatelných nástrojů. Právě tímto směrem se ubírají prakticky všechny nástroje integrované v Autodesk Inventoru. Některý z příštích článků věnujeme problematice dalších z nich.