portál uživatelů
softwarů Autodesk

Licencování softwaru Autodesk – 1. díl, (licence, licenční smlouva)

Licence Na úvod si musíme vysvětlit zcela zásadní věc. Software není prodáván, je poskytována pouze licence. V případě pořizování softwarového vybavení nejde o koupi softwaru, jak se někdy zjednodušen…

Licencování softwaru Autodesk – 1. díl, (licence, licenční smlouva)

Licence

Na úvod si musíme vysvětlit zcela zásadní věc. Software není prodáván, je poskytována pouze licence. V případě pořizování softwarového vybavení nejde o koupi softwaru, jak se někdy zjednodušeně říká, ale jen o získání LICENCE. Součástí každé dodávky originálního produktu jsou sice instalační média a manuál, ale hlavním předmětem koupě je vždy nehmotný majetek – software.

Proto se náš přístup k softwaru musí v některých ohledech zásadně lišit od přístupu k hmotnému majetku. Pořídím-li si například notebook, mohu s ním nakládat v zásadě dle libosti, tzn. nikdo mě neomezuje v tom, jak často jej používám, komu jej půjčuji, na kterých místech jej používám, komu se rozhodnu jej prodat. Nakládání se softwarem se od používání notebooku (a jiných hmotných věcí) liší v mnoha ohledech. Výrobce softwaru může v některých oblastech stanovit omezení na využívání a nakládání se softwarem a tato omezení je dobré znát, protože pokud některé z předem stanovených pravidel poruším (byť i neúmyslně a nevědomě), může mít toto porušení nepříjemné následky.

Vraťme se tedy k úvodní větě, že software není prodáván, ale je poskytována pouze licence. Softwarový program je zjednodušeně řečeno stále majetkem společnosti, která jej vyrobila, a při „koupi“ programu si ve skutečnosti kupuji pouze právo program za předem určených podmínek využívat. Také je třeba odlišit samotný software a nosič, na kterém je software dodáván (dnes zpravidla DVD-ROM). Skutečnost, že jsme vlastníky nosiče, na kterém je software nahrán, rozhodně nemusí znamenat, že máme právo počítačový program používat!

Pokud se pokusíme tedy situaci kolem softwaru značně zjednodušit, používání softwaru daleko více připomíná používání „půjčené“ věci než používání věci v našem vlastnictví.

Licenční smlouva

Zákazníci, kteří si software zakoupí, se jak již bylo uvedeno ve skutečnosti nestávají vlastníky softwaru ani autorských práv k němu. Získávají pouze licenci – právo používat tento software v souladu s určitými omezeními, která jsou stanovena v licenční smlouvě.

Licenční smlouva, anglicky End user license agreement či zkráceně EULA, je ve své podstatě smlouva mezi výrobcem softwaru a uživatelem, ve které se obě strany domlouvají na podmínkách, za kterých bude uživatel program používat. Pokud uživatel s licenční smlouvou nebo některou její částí nesouhlasí, jednoduše ji neakceptuje, v tom případě ale nesmí používat ani software, na který se licenční smlouva vztahuje. Důkladnější prostudování licenční smlouvy se bohužel ve většině případů omezuje pouze na stisknutí tlačítka „Souhlasím“, kvůli čemu se poté někteří uživatelé mohou dopouštět nelegálního užívání softwaru jen proto, že se řádně neseznámili s licenčními podmínkami. Bohužel pro ně, neznalost v tomto případě neomlouvá a i nevědomé používání softwaru v rozporu s licenční smlouvou může uživateli způsobit značné potíže.

Typy licencí Autodesk

Samostatná verze (SLM) – umožňuje nainstalovat jednu kopii na jeden počítač. Kromě případů výslovně povolených je zakázáno software nainstalovat na více než jednom počítači.

Vícemístná samostatná verze – zahrnuje více licencí pod jedním sériovým čísel, umožňuje nainstalovat na více počítačů (např. pokud si koupíte pětipack AutoCAD LT 2009, můžete jej nainstalovat na pět počítačů).

Síťová verze (NLM) – zahrnuje jednu nebo více licencí pod jedním sériovým číslem, licence si „půjčují“ jednotlivé síťové stanice ze serveru až do maximálního povoleného počtu pomocí nástroje Autodesk Licence Manager. Pokud si tedy koupíte například pětimístnou síťovou verzi, bude program fungovat na pěti počítačích, které se k licenčnímu serveru přihlásí jako první, na dalších již ne.

Verze pro vzdělávací instituce – slouží pouze pro vzdělávací účely, nesmí být používány pro komerční účely, odborné účely, účely školení nebo jiné výdělečné účely. Lze je nainstalovat pouze na počítače univerzity či univerzitního kampusu.

Studentská verze – slouží pouze pro účely osobního vzdělávání a domácí práce v rámci vzdělávání, nesmí být použita pro komerční, odborné nebo jiné výdělečné účely. Mohou být nainstalovány pouze na osobním počítači studenta či učitele.

Zkušební verze (demo, trial, NFR – not for resale) – slouží pouze na ukázku nebo pro vyzkoušení. Nesmí být použity ke konkurenční analýze nebo pro komerční, odborné nebo jakékoliv výdělečné účely.