portál uživatelů
softwarů Autodesk

Společnost Autodesk poskytla knihovnu souřadných systémů open source komunitě

Stavebnictví

Tato spolupráce byla ze strany společnosti Autodesk podpořena tímto způsobem již po třetí. OSGeo již v současné době mimo CS-Map vyvíjí také již zmíněnou a velmi úspěšnou a oblíbenou technologii …

Společnost Autodesk poskytla knihovnu souřadných systémů open source komunitě

Tato spolupráce byla ze strany společnosti Autodesk podpořena tímto způsobem již po třetí. OSGeo již v současné době mimo CS-Map vyvíjí také již zmíněnou a velmi úspěšnou a oblíbenou technologii MapGuide Open Source a technologii Feature Data Object (FDO), která je zaměřena na vývoj kvalitních a uživatelsky přívětivých datových konektorů.

„Tento softwarový příspěvek výrazně pomohl hlavnímu záměru iniciativy OSGeo, což je podpora a výstavba vysoce kvalitních a robustních open source geoprostorových aplikací,“ říká Frank Warmerdam, prezident aktivity OSGeo Foundation. „Zpřístupnění zdrojového kódu technologie CS-Map znamená pro všechny zainteresované uživatele a vývojáře přímý přístup k vysoce kvalitní a plnohodnotné knihovně kartografických zobrazení a souřadných systémů včetně některých možností v současné době v rámci open source vývoje nedostupných.“

„Společnost Autodesk rozpoznala nejdůležitější a nejhodnotnější rysy open source komunity a kvalitního vývoje, které zahrnují velmi rychlé inovace, častější aktualizace softwarových produktů a celkově výrazně nižší nároky na pořízení a následné vlastnictví,“ říká Lisa Campbell, viceprezidentka sekce Autodesk Geospatial. „Poskytnutím zdrojového kódu pro technologii CS-Map se společnost Autodesk snaží vyslyšet přání a potřeby uživatelů a také podpořit a posílit stále aktivnější komunitu vzájemně spolupracující na vývoji nových aplikací.“

 

Technologie zaměřená na souřadné systémy integrovaná do geoprostorových analýz

CS-Map představuje obsáhlou knihovnu kartografických projekcí a souřadných systémů, která svým uživatelům umožňuje mnohem jednodušeji zajistit konverze mezi souřadnými systémy a dovoluje také přesné a jednoznačné prostorové analýzy.

V současné době knihovna obsahuje více než 3000 kartografických projekcí a souřadných systémů. Souřadné systémy jsou přitom základními stavebními kameny jakékoliv mapové či geoprostorové aplikace a přitom stále vznikají nové nebo dochází k jejich aktualizacím a korekcím. Díky přístupnému zdrojovému kódu bude open source komunita schopna vyvíjet prostředky pro převody souřadných systémů dle potřeb uživatelů a nabídne tak přístup k velmi zásadní složce celé geoprostorové technologie.

Společnost Autodesk získala technologii CS-Map při nákupu společnosti Mentor Software v září minulého roku. Aplikace CS-Map je v současné době nedílnou součástí většiny geoprostorových produktů společnosti Autodesk jako jsou AutoCAD Map 3D a Autodesk MapGuide Enterprise.

OSGeo plánuje širší použití technologie v rámci geoprostorových open source projektů

Komunita OSGeo v současné době spravuje 15 aktivních open source geoprostorových projektů včetně MapGuide Open Source a FDO Data Access Technology. Od založení organizace v roce 2006 došlo k výraznému navýšení aktivity i zaměření projektů, což dnes dokazují mimo jiné kontinuální příspěvky více než 200 aktivních programátorů a vývojářů. Pro představu se momentálně jedná o více než 6 miliónů řádků zdrojového kódu.

Projekt MapGuide Open Source také oznámil další přírůstek – aplikace MapGuide Maestro je plnohodnotný mapový autorizační nástroj pro technologii MapGuide Open Source. MapGuide Maestro je stejně jako jiné části projektu volně dostupná aplikace, která zjednodušuje správu prostorových dat v prostředí MapGuide Open Source a obsahuje specializovaná rozhraní pro pohodlnou editaci následujících komponent projektu MapGuide Open Source: datové zdroje, definice mapových vrstev, definice mapových kompozic, webových rozvržení v klasickém stylu či s technologií Fusion. O aplikaci Fusion si zanedlouho přečtete také na webu www.autodeskclub.cz.

Organizace nejrůznější velikosti velmi rády využívají výhod projektu charakteru open source – postupných aktualizací prováděných aktivní komunitou. Městský úřad v americkém Whistleru v Britské Kolumbii si vybral služby technologie MapGuide Open Source pro pomoc s propagací Whistler2020 – programu ochraňujícího přirozené prostředí v okolí Whistleru na základně trvale udržitelných a přitom ekologicky snesitelných praktik.

Ekologicky orientovaný GIS portál KidsGIS vyvinutý dobrovolníky z řad geoprostorových specialistů má jeden hlavní cíl – učit děti základní fakta o životním prostředí. Zahrnuje také online mapovou aplikaci postavenou jak jinak než na MapGuide Open Source. Oba zmíněné projekty využily také další z open source projektů. Pro snadné začlenění nejrůznějších datových zdrojů začlenily do svých řešení také FDO Data Access Technology.

Více o aktivitě OSGeo naleznete na: http://www.osgeo.org/

Převzato z: http://www10.giscafe.com/nbc/articles/view_article.php?section=CorpNews&articleid=568792