portál uživatelů
softwarů Autodesk

Licencování softwaru Autodesk – 2. díl (co je povoleno a co ne)

Záložní kopie Z Autorského zákona i licenční smlouvy společnosti Autodesk vyplývá právo pořídit si záložní kopii programu. Záložní kopie samostatné verze slouží výhradně pro případ, že by se prim…

Licencování softwaru Autodesk – 2. díl (co je povoleno a co ne)

Záložní kopie

Z Autorského zákona i licenční smlouvy společnosti Autodesk vyplývá právo pořídit si záložní kopii programu. Záložní kopie samostatné verze slouží výhradně pro případ, že by se primární kopie softwaru stala provozu neschopnou a jediná možnost, jak program zpřístupnit, je právě použití záložní kopie.

Samozřejmě lze zazálohovat i síťovou verzi, a to tak, že nainstalujete záložní kopii softwaru na jiný souborový server pro případ, že by se primární souborový server, na kterém je software nainstalován, stal provozu neschopným. Záložní kopii lze poté zpřístupnit pouze v případě, že nelze zpřístupnit software ze serveru, na kterém se nachází primárni instalace. Jakmile se server s primární instalací stane opět provozuschopným, záložní kopie nesmí být nadále zpřístupněna.

Použití mimo obvyklé pracovní místo

U programů Autodesk je pamatováno i na situace, kdy zaměstnanec potřebuje svůj program používat i mimo pracovní místo. Typickým příkladem může být projektant, který většinou pracuje v kanceláři, nicméně čas od času se vydá do terénu zkontrolovat postup prací a výkresy v digitální podobě potřebuje mít na notebooku při sobě. Na tuto situaci pamatuje možnost používat za určitých okolností licenci i mimo obvyklé pracovní místo.

Licenci je možno nainstalovat na druhý počítač, pokud se jedná o neserverový počítač mimo pracovní místo nebo přenosný počítač. Zároveň platí, že druhý počítač musí vlastnit majitel licence (např. zaměstnavatel). Software na druhém počítači může být použit výhradně pro účely umožnění pracovat mimo obvyklé pracovní místo. Originál a dodatečná kopie softwaru musejí být používány jednou osobou a licence mezi nimi musí být přenášena pomocí Pomůcky pro přenos licence (Portable license utility – PLU). Tímto postupem lze jednu licenci využívat maximálně na jednom počítači mimo pracovní místo. Není povoleno jednu licenci nainstalovat například na pět počítačí, i kdyby mezi nimi byla licence přenášena pomocí Pomůcky pro přenos licence. Pokud potřebujete mít k softwaru přístup z více počítačů, lze použít síťovou verzi (NLM).

Licence k domácímu použití

Předplatitelé programu Autodesk Subscription (www.autodesk.cz/subscription) mohou za určitých podmínek nainstalovat a používat druhou kopii programu na druhém počítači mimo své pracoviště a v tomto případě se může jednat i o počítač v osobním vlastnictví zaměstnance. Pokud je vaše základní licence (Primary License) samostatnou licencí, můžete si nainstalovat licenci pro domácí užívání (Home Use License) ze svého média. Jakmile je licence pro domácí užívání nainstalována, obdržíte autorizační kód od společnosti Autodesk. Samostatné licence pro domácí užívání mají stejné sériové číslo jako základní licence, z nichž jsou odvozeny.

Pokud je vaše základní licence síťovou licencí, musíte vyplnit žádost o licenci pro domácí užívání (Home Use License Application) a poslat ji společnosti Autodesk. Autodesk tuto žádost posoudí a poskytne síťovým zákazníkům sériové číslo, které může používat jeden či více zaměstnanců v závislosti na tom, o jaký počet licencí pro domácí užívání je pro příslušnou síťovou licenci žádáno. Žádost o licenci pro domácí užívání lze získat v  Centru programu Subscription (Subscription Center) nebo u vašeho prodejce Autodesk. Jakmile je licence pro domácí užívání nainstalována, obdržíte autorizační kód od společnosti Autodesk. Licence pro domácí užívání budou mít v případě síťové verze jiné sériové číslo než základní licence, od nichž jsou odvozeny.

Rozdíl oproti výše uvedenému Použití mimo obvyklé pracovní místo je ten, že v případě Licence k domácímu použití není třeba používat Pomůcku pro přenos licence a druhá kopie může být nainstalována na počítači, který je v majetku zaměstnance (a nikoliv zaměstnavatele). Zároveň ovšem platí, že obě licence musí používat jedna osoba a nesmějí být používány současně.

Prodej a půjčování softwaru

Je třeba si uvědomit, že na software se vztahují jiná pravidla než na hmotný majetek. Software používáme na základě licenční smlouvy a licenční smlouva Autodesk možnosti převodu softwaru na jinou osobu upravuje. Bohužel, toto ustanovení není příliš známo a řada uživatelů se může nevědomě dopuštět porušení licenční smlouvy, pokud se softwarem disponuje dle libosti.

Platí obecné pravidlo, že software Autodesk smí používat pouze ten, kdo si jej koupil. Pokud se jedná o soukromou osobu nebo podnikatele – OSVČ, může tento software používat pouze on. V případě, že software Autodesk zakoupila společnost, smí jej používat výhradně zaměstnanci této společnosti a nikdo jiný.

Pokud byste chtěli software prodat či pronajmout, při nedodržení postupů dle licenční smlouvy se snadno dostanete do rozporu s touto smlouvou. Licence k programům Autodesk je totiž nepřevoditelná a licenční smlouva uvádí doslova, že „Bez předchozího písemného souhlasu společnosti Autodesk nesmíte distribuovat, najmout, půjčit, pronajmout nebo jiným způsobem převést na jinou osobu.“

Jinak řečeno nepřichází v úvahu, abyste software Autodesk například prodali své mateřské společnosti nebo jí jej poskytli k dočasnému užívání, stejně tak na Vašem softwaru Autodesk nesmějí pracovat zaměstnanci jiné společnosti apod.