portál uživatelů
softwarů Autodesk

Pracujeme s pojistnými kroužky

Strojírenství

Pojistné kroužky jsou typickým konstrukčním prvkem sestav převodovek, uložení hřídelů a os. Jedná se o tradiční a poměrně rutinní záležitost, kterou můžete v Autodesk Inventoru pomocí 3D navrhová…

Pracujeme s pojistnými kroužky

Pojistné kroužky jsou typickým konstrukčním prvkem sestav převodovek, uložení hřídelů a os. Jedná se o tradiční a poměrně rutinní záležitost, kterou můžete v Autodesk Inventoru pomocí 3D navrhování zvládnout snadněji. Navíc lze tento úkol realizovat hned několika metodami ať již z „tradiční školy parametrického modelování“, nebo efektivněji pomocí tvorby funkčního digitálního návrhu v sestavě.

 Pojistný kroužek typického tvaru při montáži do převodové skříně

Pro pojistné kroužky existují určitá pravidla především v oblasti tvorby drážek. Jedná se ve většině případů o tolerované rozměry a tvarově nenáročné modelářské problémy. Z hlediska tvorby modelu by proto neměl tento prvek činit problémy ani méně zkušeným uživatelům Autodesk Inventoru. Vlastní kroužky v základních tvarech jsou dostupné přímo z databáze normalizovaných prvků Autodesk Inventoru. Netradiční tvary mohou být vytvořeny nejlépe jako samostatný model, případně iPart a uložen do databáze pro pozdější využití.

  Různé typy pojistných kroužků dostupných na světovém trhu

Základní metodou je vytvoření drážky na úrovni náčrtu, který tvoří jak vlastní rotační součást, tak jednotlivé komponenty drážek pro pojistné kroužky. Tato metoda je zřejmě nejobvyklejší u začínajících uživatelů, kteří nemají ještě příliš zkušeností s návrhem a pozdějšími modifikacemi modelu. U tohoto postupu lze jednoznačně doporučit oddělení tvořících náčrtů drážek od vlastního náčrtu hřídele. Nejen, že se takto vytvořená součást snadněji modifikuje, ale je při případných změnách typů pojištění lépe vazbitelná v sestavě.

  Typické vytvoření hřídele rotací profilu včetně drážek

Autodesk Inventor umožňuje ovšem drážky pro pojistné kroužky vytvářet efektivněji. Postup není tak propracovaný jako například při vytváření šroubového spoje, ale skládá se pouze ze dvou jednoduchých kroků. V prvním kroku je nutné vytvořit drážku na úrovni modelu hřídele generovaného pomocí návrhového centra funkčního designu. Nástroj zahrnuje nejen vlastní funkce pro tvorbu hřídele, ale také generování nejčastěji používaných konstrukčních prvků. Při vytváření hřídele je vždy v první fázi generována válcová plocha a drážka pro pojistný kroužek je pak její součástí.

 Použití návrhového centra a generátoru hřídele

Při vytváření drážek v dírách je možné využít prakticky pouze prvního postupu, to znamená samostatně odečteného rotovaného náčrtu. Nástroj pro funkční navrhování sice obsahuje možnost vytvoření díry v průběhu generování rotační součásti, na těchto plochách ovšem nelze vytvářet konstrukční prvky typu drážka. Nástroj je určen v tomto případě pouze pro tvorbu konstrukčních prvků typu hřídel, nikoliv příruba.

  Vložení pojistného kroužku do sestavy z databáze

Výraznou výhodou Autodesk Inventoru je poměrně obsáhlá databáze pojistných kroužků. Zahrnuje prakticky všechny typy běžně využívané v technické praxi. Pojistný kroužek vkládáme do sestavy vždy jako samostatnou součást, kterou umístíme nejlépe pomocí vazby vložit. Ta současně definuje nejen pozici kroužku vůči ose drážky, ale také jeho čelní fixaci. Jediná vazba, kterou musíme přidat je již pouze úhlové natočení kroužku vůči válcové ploše.

  Výkres sestavy