portál uživatelů
softwarů Autodesk

Deset důvodů proč přejít na Autodesk Inventor z AutoCADu LT – 4. díl

Strojírenství

Funkční návrh, novinka, která ovlivňuje vývoj Autodesk Inventoru v posledních několika letech. Jedná se o jednu ze stěžejních strategií Autodesk v oblasti strojírenských řešení jejichž hlavn…

Deset důvodů proč přejít na Autodesk Inventor z AutoCADu LT – 4. díl

Funkční návrh, novinka, která ovlivňuje vývoj Autodesk Inventoru v posledních několika letech. Jedná se o jednu ze stěžejních strategií Autodesk v oblasti strojírenských řešení jejichž hlavním cílem je urychlit a optimalizovat návrh technických řešení jako skupiny charakteristických uzlů. Toto řešení je funkční již na úrovni prvotního návrhu, lze jej využít i v ranné fázi návrhu, kdy není vytvořena jediná součást. Tyto postupy jsou pro uživatele AutoCADu LT prakticky neznámé ani v jejich 2D ekvivalentech. Důvodem je především nemožnost programovat nad AutoCADem LT složitější rozšiřující aplikace.

Důvod sedmý – Funkční navrhování a akcelerace tvorby prototypů

Základem funkčního navrhování je skupina nástrojů pro řešení konstrukce výrobku pomocí optimalizovaných příkazů. Tyto jsou rozděleny do několika základních oblastí, které lze rozdělit podle jejich použití na nástroje pro řešení konstrukce výrobku, nástroje pro výpočty a analýzy a nástroje pro prezentaci a vizualizaci. Jednotlivé funkce jsou doplněny několika možnostmi aplikace nakupovaných, případně uživatelsky vytvářených součástí. Celý koncept je spojen pomocí jediné databáze pro správu dat. Na rozdíl od AutoCADu LT je v Autodesk Inventoru řešení opravdu komplexní a nejdete v něm vše, co je potřeba pro řešení strojírenského návrhu.

Funkční navrhování je výraznou posilou konstrukční práce u typických problémů

Problematika funkčního navrhování je poměrně obsáhlá, proto soustředíme v tomto díle našeho seriálu pozornost na jednu ze základních oblastí nasazení CAD systému a tou je primární návrh geometrie výrobku. Autodesk Inventor poskytuje svým uživatelům v této oblasti ucelenou sadu strojírenských kalkulátorů. Jejich náhled můžete vidět na výše uvedeném obrázku. Jedná se o optimalizované nástroje urychlující konstrukci rozšířených technických uzlů. Je jimi urychlen například návrh ozubení, šroubových spojů, rotačních součástí, drážek, per, vaček apod.

Všechny tyto nástroje jsou integrovány se základními technickými výpočty a lze je využít nejen pro tvorbu modelu, ale také pro vytvoření technických zpráv. Spojení těchto funkčností šetří nejen čas, ale také zvyšuje přesnost. Výsledné hodnoty jsou aplikovány prakticky automaticky na modelu a ovlivňují přímo jeho geometrii a rozměry.

Tradiční řešení problému ve 2D

Výsledný výrobek lze tak již v prvotní fázi návrhu poměrně zásadně modifikovat a optimalizovat. Všechny kroky s tímto procesem spojené lze kdykoliv změnit a vytvořit tak jinou variantu řešení, případně jeho postupu. Vazby na výkresovou dokumentaci nejsou v této fázi návrhu ještě tak kritické, ale samozřejmě již existují a pokud je výkres vytvořen s asociativními pohledy, jsou všechny změny přímo aktualizovány v průběhu modifikací.

Koncepce charakteristických technických uzlů je výhodná pro zpracování projektu hned z několika pohledů. Jedná se v první řadě o velmi snadno modifikovatelné řešení. Oproti tradičním postupům parametrizace nemusíte při řešení vyhledávat pracně každý rozměr a parametr geometrie součásti, ale stačí pouze modifikovat typické hodnoty. Součásti vytvořené pomocí funkčních generátorů jsou navíc plně modifikovatelné pomocí tradičních příkazů Autodesk Inventoru.

Pracné 2D řešením funkčního návrhu může být nahrazeno 3D studií

Ať se již jedná jednoduchých hřídelů, nebo složitých rámových konstrukcí a potrubních rozvodů poskytuje Autodesk Inventor uživatelům AzutoCADu LT zcela jiný komfort práce na technickém projektu.

Důvod osmý – Snadná cesta k inovaci a variantním sestavám

Varianty výrobků, vysoký stupeň integrace nových řešení a již existujících projektů, to jsou poměrně zásadní novinky, které přináší koncepce práce v Inventoru uživatelům tradičních postupů 2D navrhování. Vytvořit nové řešení, na základě již existujícího, je poměrně snadné při zachování určitých pravidel a postupů. Autodesk Inventor pro tyto účely obsahuje hned několik pomůcek a nástrojů urychlujících práci na rozsáhlých sestavách.

Za nejvyšší úroveň modifikovatelnosti návrhu lze bezesporu považovat variantní generování celých sestav. Při modelování variantních sestav nachází výrazné uplatnění adaptivní modelování. Velké množství navzájem provázaných parametrů je nahrazeno adaptivními vazbami. Obrazně řečeno „plastické součásti“ se pak deformují v závislosti na celkové modifikaci geometrie. Výrazný podíl adaptivních postupů modelování můžete také využít při modelování variantních svarků. Jedná se také o jistou podobu sestav vytvářených podle určitých pravidel v samostatném modulu Autodesk Inventoru.

K dispozici jsou tisíce připravených normalizovaných prvků

Hlavní myšlenkou práce na variantních návrzích od součástí až po sestavy je maximální podpora práce v týmu, která je umocněna centralizovanou správou dat o projektu včetně revizní činnosti a kontroly.

Revize návrhů můžete urychlit pomocí softwaru Autodesk Design Review, který je k dispozici všem zdarma. Jedná se o plně digitální řešení prohlížení, tisku, kontroly, označování a sledování změn výkresů, map a modelů, které nevyžaduje použití původní aplikace, v níž byl návrh vytvořen. Pro celý revizní řetězec je toto sdílení a spolupráce na návrhu zatím vůbec nejsnazší cestou.

Vysoký podíl inovace a použití standardizovaných prvků akceleruje vývoj