portál uživatelů
softwarů Autodesk

Společnost Autodesk oznámila dostupnost nových FDO konektorů

Stavebnictví

V souladu se svými záměry podporovat geoprostorové open source aktivity v rámci komunity OSGeo a také vytvářet nové standardy v oblasti GIS představila společnost Autodesk nově dostupné…

Společnost Autodesk oznámila dostupnost nových FDO konektorů

V souladu se svými záměry podporovat geoprostorové open source aktivity v rámci komunity OSGeo a také vytvářet nové standardy v oblasti GIS představila společnost Autodesk nově dostupné FDO datové konektory postavené na otevřené technologii zaměřené na přístup k datům.

Technologie FDO, kterou původně vyvinula společnost Autodesk je nyní plně podporovaný a aktivní projekt vedený v rámci komunity OSGeo (Open Source Geospatial Foundation), což dovoluje všem uživatelům ukládat, čerpat, aktualizovat a také analyzovat prostorová data.

Nové datové konektory zahrnují dva od společnosti Autodesk: Autodesk FDO Provider pro GE Smallworld a Autodesk FDO Provider pro dlouho očekávaný Microsoft SQL Server 2008. Tyto konektory jsou v současné době dostupné uživatelům aplikací AutoCAD Map 3D a Autodesk MapGuide Enterprise prostřednictvím programu Subscription.
Datový konektor pro Microsoft SQL Server 2008 bude ale také v blízké době dostupný skrze FDO open source projekt.

K tomu navíc přibyly nové FDO Providery pro IBM Informix, KML a Postfix, které byly vyvinuty v rámci open source komunity.

Nejnovější datové konektory dovolují svým uživatelům využívat stále širší podpory nativních formátů prostorových dat pro potřeby přístupu, zobrazování, editace, dotazování či analyzování v prostředí geoprostorových aplikací společnosti Autodesk bez nutnosti jakýchkoliv převodů.
Oznámení těchto potěšujících novinek proběhlo v rámci každoroční konference Free and Open Source Software for Geospatial (FOSS4G), která se letos konala v jihoafrickém Kapském městě. Konference je již podle názvu zaměřena na open source aplikace v oblasti GIS a slouží jako místo pro setkání a další vzdělávání uživatelů a vývojářů open source technologií.

„Jako jeden z partnerů v oblasti vývoje oceňujeme pozitivní dopady open source technologie –zvýšenou možnost spolupráce a také z toho vyplývající častější inovace aplikací,“ říká Haris Kurtagic ze společnosti SL-King. „Díky tomu, že má open source komunita možnost pracovat bezproblémově se širokou škálou formátů prostorových dat a databází bez nutnosti převodů, které často hrozí ztrátami dat, je pro nyní jednodušší šířit úspěch geoprostorové komunity jako celku stále dál,“ doplňuje Haris Kurtagic.

„Toto oznámení jen podtrhuje naše přijaté závazky vůči našim „geoprostorovým“ zákazníkům a open source komunitě,“ říká Lisa Campbell, viceprezidentka sekce Autodesk Geospatial. „Společnost Autodesk pokračuje v partnerství a těsné spolupráci s komunitou a postupně pomáhá s adaptací nových technologií oběma směry. Vše nakonec směřuje k tomu, aby uživatelé mohli využívat výhod rychlejšího vývoje aplikací a podpory obecně platných standardů, které jim dovolí snížit celkové náklady na vlastnictví díky rychlé a jednoduché integraci nejrůznějších datových formátů a databázových systémů.“

 

Volně dostupný FDO konektor pro Google KML

Právě společnost SL-King byla jednou z prvních společností, které se rozhodly vyvíjet v rámci open source FDO projektu a vytvořila 2 datové volně dostupné konektory pro databáze Oracle a SQL Server.

Společnost ve svém vývoji i nadále pokračuje, což vyústilo dalším hotovým konektorem pro oblíbený formát KML, který vyvinula společnost Google. Formát lze proto nyní načítat do prostředí aplikací MapGuide Enterprise, MapGuide Open source a AutoCAD Map 3D verze 2008 nebo 2009. Bez předchozího testování lze tento konektor pravděpodobně doporučit i pro aplikaci Civil 3D, protože jejím jádrem je právě kompletní AutoCAD Map 3D.

Jedná se o příjemné doplnění k již dostupným FDO konektorům hlavně z hlediska záměrů společnosti Google, která se rozhodla začlenit KML (zkratka pro Keyhole Markup Language) pod patronát organizace Open Geospatial Consortium (OGC) a vyvíjet ji s ohledem na platné standardy. Verze 2.2 pak měla mít již všechny standardy implementovány.

Formát KML je v podstatě XML jazyk výrazněji zaměřený na geografickou vizualizaci včetně anotací map a obrázků. Geografická vizualizace nezahrnuje jen prezentaci grafických dat na povrchu zemského glóbu, ale také kontroluje navigaci uživatele ve smyslu kam se přesunout a na co se podívat.

Již v současné době je KML v souladu s většinou existujících a obecně platných OGC standardů, které zahrnují také GML (Geography Markup Language), WFS (Web Feature Service) a WMS (Web Map Service). Současná verze tohoto formátu – KML 2.2 podporuje obvyklé geometrické elementy, které odvozuje z GML 2.1.2. Jedná se o body, linie, kružnice a také polygony.

Autodesk a Open Source

Společnost Autodesk dlouhodobě podporuje aktivity organizace OSGeo. Za zmínku stojí poskytnutí zdrojového kódu knihovny souřadných systémů CS-Map a založení projektů zaměřených na MapGuide Open Source a FDO. Od inkubačního stadia projektu MapGuide Open Source na počátku roku 2007 bylo do dnešní doby zaznamenáno přes 74 tisíc stažení. Podobně tomu tak je i v případě FDO – tato technologie byla stažena více než 44 000krát.