portál uživatelů
softwarů Autodesk

Proč využít při přechodu z AutoCADu LT na Inventor školení – 1. díl

Dostupnost kvalitní a dostatečně výkonné výpočetní techniky v posledních letech umožňuje využívat efektivnější postupy v oblasti počítačového navrhování a přípravy výroby. Nový výrobek se stává digitá…

Proč využít při přechodu z AutoCADu LT na Inventor školení – 1. díl

Dostupnost kvalitní a dostatečně výkonné výpočetní techniky v posledních letech umožňuje využívat efektivnější postupy v oblasti počítačového navrhování a přípravy výroby. Nový výrobek se stává digitálním prototypem v elektronické podobě, který může být kompletně navrhnut a zkontrolován včetně simulace jeho výroby na osobním počítači.

Pro vlastní realizační tým projektu nesmí být výpočetní technika překážkou, ale jedině a pouze nástrojem podporujícím jejich tvůrčí práci. Tato technika navíc umožňuje volit zcela nové přístupy a metodiku řešení projektu. Jakýkoliv problém a chyba by mohl znamenat vzhledem k výrobě probíhající často po celém světě výrazné ztráty. Proto musí být eliminován již v předvýrobní fázi. Finálním efektem je minimalizace nákladů a zkrácení doby vývoje, který je bezpodmínečně nutný pro úspěch na světovém trhu.

Poznejte rychleji: Zcela nový pohled na strojírenskou produkci

Pokud se soustředíme ojírenskou produkcina zcela obecný přístup k nasazení ICT v současné průmyslové praxi, je trendem posledních let přístup vycházející z životních etap realizovaného výrobku. Oblast PLM (Product Lifecycle Management) je v současné době nejkomplexnějším popisem správy životního cyklu výrobku v produkční sféře. PLM řešení v sobě sdružuje jak systémy, postupy a nástroje pro řešení problematiky přímo svázané s realizací nového, případně inovovaného výrobku, tak systémy, nástroje a postupy pro zabezpečení správy vlastního digitálního obsahu.

Poznejte rychleji: Digitální prototypování v rovině i v prostoru

Úvodní etapa životního cyklu výrobku je charakteristická nasazením pokrokových konstrukčních a vývojových nástrojů. Ty byly založeny v závěru minulého století především na podstatě náhrady klasických postupů tvorby výkresové dokumentace pomocí aplikací CAD. K pomyslenému standardu těchto přístupů patří mimo jiné také produkt AutoCAD LT.

  Digitální prototyp v průběhu realizace projektu

Navrhování ve strojírenství se díky zcela novým možnostem daným výpočetní technikou navíc posouvá v posledních letech do třetí dimenze. Jedná se o systematické nasazení aplikací postavených na základem digitálních modelů budoucích výrobků vytvářených pomocí parametrického modelování. Požadavkům zákazníků na tyto efektivní postupy vyhověl již před řadou let Autodesk svou produktovou řadou Autodesk Inventor. Jedná se o vysoce sofistikovanou sadu nástrojů umožňujících efektivní navrhování ve strojírenství.

Poznejte rychleji: Změny přístupů v realizaci projektu

Koncepce realizace projektu se ovšem díky existenci digitálních modelů zásadně mění. Model již není pouhou informací o geometrii a rozměrech budoucího výrobku. Je skutečnou virtuální kopií reálného objektu, často včetně jeho fyzikálních vlastností. Může být tedy na virtuálním stroji testován a vyroben s nulovou potřebou materiálu a lidské práce.

  Proč neřešit projekt jinak a efektivněji?

V technických oblastech přináší modelování řadu změn, které je nutné chápat nejen z pohledu vyjadřovacích prostředků. Informační technologie přináší do realizace projektu novinky, které jsou poměrně často špatně chápány i mezi odborníky. Výrazný vliv má na změny myšlení také klasická 2D konstrukce a její přístupy. Proto i 3D modelování bývá často chápáno jako pouhá změna vyjadřovacích prostředků.

Poznejte rychleji: Opravdovou revoluci v technickém navrhování

Model je virtuální součástí, kterou jsme si museli několik století představovat ve své mysli. I z tohoto důvodu je dnes řešení otázky „Co se stane když objekt zatížím“ daleko snazší a především levnější. Nemusíme již výrobek napřed vyrobit a pak jej zkouškami rozbíjet a analyzovat, můžeme již v první fázi projektu optimalizace řešit daleko efektivněji.

Požadavky kladené na jednotlivé uživatele a vývojové týmy v průběhu zavádění CAD systému jsou jedním z nejcitlivějších mís. Je nutné si uvědomit, že odborná znalost spojená se znalostmi postupů tvorby elektronické dokumentace je vždy kritickou položkou. Souhra těchto aspektů musí zaručit efektivitu, přesnost a kvalitu řešení. Tento aspekt mějte vždy na vědomí, pokud si chcete osvojit zcela novou technologii, ke které Autodesk Inventor bezesporu patří.