portál uživatelů
softwarů Autodesk

Deset důvodů proč přejít na Autodesk Inventor z AutoCADu LT – 5. díl

Strojírenství

Uživatelé AutoCADu, AutoCADu LT případně jiných aplikací využívají tuto technologii převážně k tvorbě výkresové dokumentace. V posledním desetiletí minulého století znamenaly tyto postupy zá…

Deset důvodů proč přejít na Autodesk Inventor z AutoCADu LT – 5. díl

Uživatelé AutoCADu, AutoCADu LT případně jiných aplikací využívají tuto technologii převážně k tvorbě výkresové dokumentace. V posledním desetiletí minulého století znamenaly tyto postupy základ práce uživatelů v technické oblasti. Paralelně s nasazením 2D nastupuje do vývojové praxe ovšem zcela nový přístup a tím je tvorba výkresové dokumentace z 3D modelů. Tyto postupy byly dříve považovány dokonce řadou stěžejních firem za pouhý doplněk a za stěžejní objekt byl považován pouze model. Tento pohled je sice možný, ale pouze v oblastech kde je geometrie modelu dále k dispozici pro přípravu řídicích programů výrobních strojů a zařízení.

Masové nasazení 3D systémů do praxe v novém tisíciletí ukazuje, že jsou tyto myšlenky sice pro určitý úzký okruh uživatelů správné, ale výkresová dokumentace má stále pro většinu výroby nezastupitelnou úlohu. Navíc s rozvojem mezinárodní spolupráce příliš často ani nevíte, kde se bude část rozsáhlejšího celku vyrábět a musí k němu být dodána precizní dokumentace.

Také v době 3D máte jistotu precizní 2D dokumentace se zárukou DWG standardu

Uživatelé AutoCADu LT si musí zvyknout s nasazením 3D prototypů na zcela nový postup tvorby výkresové dokumentace. Je daleko intuitivnější a bez diskuse daleko rychlejší, než je tomu u tradičních postupů kreslení. V první řadě je nutné si uvědomit jedno důležité hledisko. Každý pohled a řez je vytvářen na základě skutečného modelu. To znamená v praxi, že na výkrese najdete pouze to co je reálně možné. Zanikají tedy různé postupy fiktivního pootočení řezů pro nezkreslené zobrazení. Výkresy vytvářené z 3D modelu mají proto často u složitých modelů více pohledů a řezů, než by se dalo vytvořit pomocí tradiční 2D konstrukce. Tohoto je potřeba se ovšem neobávat vytvoření dalšího pohledu a řezu je otázkou pár sekund.

Důvod devátý – Snadná tvorba 2D dokumentace

Autodesk Inventor v počátcích svého vzniku nebyl pro tvorbu výkresové dokumentace příliš optimalizován, ale tento nedostatek je dnes již několik let historií. V současné době lze zcela zodpovědně říct, že obsahuje prakticky vše potřebné pro tvorbu výkresů podle řady norem s prakticky totální možností uživatelského přizpůsobení.

Podpora všech nutných nastavení kótovacích stylů je názornější než v AutoCADu při zachování funkčnosti

Inventor obsahuje řadu velmi účinných a intuitivně řízených nástrojů pro nastavení stylů, vlastní kótování, tvorbu značek a popisových polí. Výraznou výhodou je také sjednocení formátu výkresů, které jsou plně integrovatelné s AutoCADem. To znamená, že lze veškerou 2D dokumentaci přenášet mezi aplikacemi Autodesku a sdílet jejich obsah.

Postup tvorby dokumentace je ovšem zcela odlišný od tradičních přístupů 2D navrhování. Veškerá geometrie ve výkrese je odvozena z reálného 3D modelu. Jedná se o postup daleko intuitivnější a praktičtější než složité představování si zákrytů pohledů, skrytých hran apod.

Základem pro tvorbu výkresové dokumentace je primárně navržený model

Na obrázcích můžete vidět složitý model svařované sestavy, který je řešen primárně pomocí parametrického modelování. Návrh výrobku je složen z několika desítek sekundárních dílů, které jsou pomocí tvorby sestav složeny do jediného celku – sestavy. Všechny součásti drží pohromadě pomocí 3D vazeb, které jsou obdobné reálné praxi, kdy je nutné poskládat skutečný model na montážním pracovišti.

Všechny části modelu jsou uloženy v jediné, nebo ve struktuře složek. Jedná se o obdobu externích referencí využívaných v AutoCADu. Lze tedy snadno rozdělit práci na jednotlivých komponentách v týmu, stejně dobře jako pracovat na kompletní sestavě. Výkresy jsou pak ukládány do samostatných souborů, které lze dále zpracovávat buď přímo v prostředí Autodesk Inventoru, nebo samostatně v AutoCADu.

Prakticky všechny pohledy a řezy vygeneruje aplikace za pár sekund

Důvod desátý – Silnější DWG formát a výměna dat pomocí DWF

Produktová řada Autodesk Inventor poskytuje sadu nástrojů pro 3D navrhování a tvorbu dokumentace s možností ověřování návrhů. Produktové balíky obsahují nejen software pro správu dat a aplikaci AutoCAD Mechanical pro 2D kreslení a rozkreslování, ale také přinášejí zvýšenou produktivitu při práci ve 3D. Přitom díky skutečné interoperabilitě s formátem DWG umožňují nadále využívat 2D konstrukční návrhy vaší společnosti. Nabízejí inteligentní technický obsah a poskytují nejrychlejší způsob generování výkresů připravených pro výrobu.

Velmi důležitou součástí produktové řady strojírenských řešení společnosti Autodesk je integrace distribučních formátů DWF. Jedná se o možnost vytvářet dokumentaci, kterou můžete předávat svým zákazníkům bez obavy, že musí mít pro její přečtení primární aplikace. Stačí prakticky vzít pouze prohlížeč formátu DWF, případně revizní nástroje a můžete dokumentaci bez obav o její osud předávat dále i například prostřednictvím Internetu

DWF formát je ideálním nástrojem pro šíření 2D i 3D dat

Veřejně můžete samozřejmě publikovat nejen výkresovou dokumentaci, ale také modely, případně jejich segmenty až na úroveň konstrukčních prvků. Usnadníte tak například svým produkčním a obchodním partnerům možnost integrace svých řešení jejich strojů a zařízení.

Publikace konstrukčních prvků usnadňující spolupráci na projektu