portál uživatelů
softwarů Autodesk

Korejské farmy hospodaří efektivněji díky AutoCAD Map 3D

Stavebnictví

Shrnutí projektu KARICO, je jihokorejskou státní společností, která zaměstnává více než 6000 pracovníků, spravuje zemědělské zavlažovací systémy, nabízí efektivní správu využití krajiny a pracuje s ob…

Korejské farmy hospodaří efektivněji díky AutoCAD Map 3D

Shrnutí projektu

KARICO, je jihokorejskou státní společností, která zaměstnává více než 6000 pracovníků, spravuje zemědělské zavlažovací systémy, nabízí efektivní správu využití krajiny a pracuje s obcemi na ochraně venkovské krajiny a zemědělského půdního fondu. V roce 2001 agentura KARICO přešla na rozsáhlé GIS řešení Autodesk, díky kterému vznikl jednotný datový sklad všech hodnotných infrastrukturních dat a informací o využití území. Poté byla tato data připravena tak, aby byla dostupná pro všechny zaměstnance na jejich desktopových i mobilních počítačích s webovým a mobilním řešením Autodesk.

Díky svému komplexnímu GIS řešení je KARICO schopno:

·Redukovat náklady na informační technologie vyřazením duplicitních systémů

·Zvýšit produktivitu práce díky rychlému přístupu ke GIS informacím

·Zlepšit služby pro jednotlivé zemědělce díky možnosti předat jim mnohem více potřebných informací

·Minimalizovat negativní efekty povodní nebo velkého sucha díky rychlejší a efektivnější pomoci

  Korejská zemědělská farma (Karico1.jpg – zdroj Autodesk)

Výzva

Vzhledem celkovému růstu globálního trhu se zemědělskými produkty bylo pro jihokorejské farmáře mnohem obtížnější soutěžit s jinými producenty a jejich práci provázela nejistota. V roce 2000 se vláda rozhodla sloučit dohromady mnoho různých zemědělských agentur do jedné a tím vznikla agentura KARICO.

Nová agentura pomáhá farmářům s využitím nejnovějších informačních technologií. Cílem je rozvoj národní zemědělské infrastruktury, především venkovských zavlažovacích systémů a souvisejících zařízeních. Bohužel však nově vzniklá agentura zdědila velké množství nesouvisejících mapových a tabelárních databázových systémů. Mnoho zaměstnanců agentury, především projektanti a terénní pracovníci, ztráceli mnoho času zadáváním informací do několika samostatných informačních systémů. Následně pak měli manažeři na pobočkách agentury problémy se zákresem nových zařízení a jednotným pohledem na spravovanou oblast. Ani ve vedení agentury tak neměli vedoucí pracovníci potřebný celostátní přehled, který byl nutný pro strategické rozhodování.

Vzhledem k tomu byla potřebě správy prostorových informací přiřazena hlavní důležitost a KARICO rozhodlo, že potřebuje jednotný systém pro ukládání a sdílení těchto informací. „Bez jednotného geografického informačního systému je extrémně obtížné spravovat zemědělské informace, protože mnoho údajů o různých zařízeních musí být vytvořeno manuálně,“ říká Byeong-soon Yoon, vedoucí oddělení informačních technologií agentury KARICO.

 Ukázka dat (Karico2.jpg – zdroj Autodesk)

Řešení

Jako nejlepší systém pro integraci dat a pracovních procesů byla vybrána technologie Autodesk. Jejím hlavním úkolem bylo dodat potřebné možnosti a energii pro geoinformační systém agentury KARICO. Jádrem nového řešení se stal Autodesk GIS Design Server, který zabezpečuje uložení geoprostorových dat a jejich distribuci k dalším součástem systému. Pro vstup infrastrukturních informací do systému a pro samotnou výkresovou činnost využívají projektoví pracovníci agentury programy AutoCAD a AutoCAD Map 3D. Výstupní částí systému, která přináší geoprostorová a databázová data přímo všem zaměstnancům, je webová aplikace Autodesk MapGuide, která vytváří dynamické mapy dostupné v rámci Internetu či mobilních zařízení.

„Potřebovali jsme geoinformační systém, který by sjednotil naše programy pro tvorbu projektů a který by byl schopen distribuovat data pomocí webového rozhraní všem našim zaměstnancům na různých pobočkách a také terénním pracovníkům,“ vysvětluje Gil-hyeon Nam, vedoucí úseku GIS a CAD v agentuře KARICO. „Věřili jsme, že řešení Autodesk je tou nejlepší volbo pro splnění všech našich požadavků.“

Přesný a efektivní systém

V současnosti pracuje KARICO s prostorovým řešením Autodesk na mnoha různých projektech. Díky použití nového systému mají zaměstnanci agentury KARICO přímý přístup k informacím o vlastních objektech, podrobným plánům budov nebo havarijním plánům a jiným směrnicím. Vedení agentury také nyní používá systém pro generování celostátních statistických přehledů, které slouží jako důležitý podklad pro rozhodování.

„Náš integrovaný geoinformační systém nám umožnil využít příležitosti k implementaci efektivní a systematické správy obchodních procesů, které byly do této doby sledovány pouze manuálně,“ říká Nam. „Důležité informace jsou nyní sdíleny a distribuovány a pomáhají nám spravovat naše zařízení mnohem přesněji a naše vodní zdroje analyzovat mnohem důkladněji s využitím vědeckých metod a poznatků.“

Výsledek

Větší efektivita a silnější pozice na zemědělském trhu jsou jedněmi z hlavních zisků agentury KARICO, které přineslo nasazení geoprostorového řešení Autodesk. Agentura tak mohla redukovat náklady vzniklé dvojím zpracováním a nutnou konverzí stejných dat pro různé systémy a zvýšením produktivity projekčního oddělení. A protože není nutné dlouhodobě spravovat dva nadbytečné systémy, tak agentura také ušetří peníze za správu technického zařízení. Případné rozšíření systému v budoucnosti je zaručeno díky otevřené architektuře řešení Autodesk. Agentura také nyní přináší farmářům mnohem rychleji kvalitnější a přesnější informace a v případě povodní či období sucha může efektivněji pomoci.

Z pohledu vedoucího pracovníka chápe Kim geoprostorové řešení Autodesk jako klíčový nástroj úspěchu agentury KARICO: „Největším přínosem našeho GIS systému je sjednocení procedur při tvorbě a správě národních mapových a tabelárních zemědělských dat a jejich plná integrace do systému. Díky tomu je KARICO lépe schopno vyvíjet programy, které pomohou posílit zemědělské komunity a agrární průmysl a více rozšířit efektivní zemědělské postupy v celé Jižní Koreji.“