portál uživatelů
softwarů Autodesk

Licencování softwaru Autodesk – 3. díl, (registrace a aktivace)

V souvislosti s ochranou některých programů pomocí tzv. softwarového klíče je nutná registrace a aktivace produktu po instalaci. Zpravidla se provede v jednom kroku během prvního spuštění. Prakticky v…

Licencování softwaru Autodesk – 3. díl, (registrace a aktivace)

V souvislosti s ochranou některých programů pomocí tzv. softwarového klíče je nutná registrace a aktivace produktu po instalaci. Zpravidla se provede v jednom kroku během prvního spuštění. Prakticky všechny typy licence, s výjimkou síťové verze, se po instalaci chovají jako 30-ti denní zkušební verze, a to až do okamžiku tzv. aktivace.

Registrace

Registrací programu je uživatel přidán do databáze uživatelů, kterou vede výrobce. To má zásadní vliv např. na pozdější právo na uplatnění upgrade, neboli nákupu novější verze programu za zvýhodněnou cenu. Bez registrace není zpravidla možné uplatnit nárok na upgrade, proto se nedoporučuje tento krok opomíjet.

Aktivace

Aktivací programu se rozumí přesné určení chování licence (komerční, školní, studentská, časově omezená) s vazbou na konkrétního uživatele a zpravidla konkrétní počítač. Typ licence je předurčen již objednávkou produktu a jeho cenou. Na základě těchto údajů se k výrobci odešlou informace o zákazníkovi (tj. registrace) a následně se automaticky nebo s přispěním uživatele produkt aktivuje zadáním přístupového kódu.

Od instalace programu začíná běžet tzv. zkušební doba (zpravidla 30 dní od prvního spuštění), během které je nutné provést registraci a aktivaci. Pokud během této doby není produkt aktivován, je zablokováno jeho spuštění až do okamžiku zadání aktivačního kódu.

Detailní postup aktivace produktu – lokální licence

Nejrychlejší a nejspolehlivější způsobem, jak produkt registrovat a aktivovat, je pomocí Internetu. Po odeslání registračních informací se registrace a aktivace provede téměř okamžitě.

• V nabídce Start (systém Windows) klepněte na položky Všechny programy (nebo programy).

• V průvodci aktivací produktu vyberte položku Aktivovat produkt a klepněte na tlačítko Další.

• Klepněte na položku Registrovat a aktivovat (Získat aktivační kód) a postupujte podle pokynů na obrazovce.

Přenos licence

Poměrně častým požadavkem je přenos na jiný počítač, než na kterém byl software aktivován. Tato potřeba vyvstává z důvodů trvalých, např. koupě jiného počítače, reinstlaceoperačního systému nebo dočasných, např. přenos licence z kanceláře na počítač doma.

Pomocí programu nazvaného Pomůcka pro přenos licence (Portable License Utility, dále jen PLU) lze platnou licenci přenášet. Tento program najdete pod položkou Start – programy – Autodesk – AutoCAD – Pomůcka pro přenos licence (pokud tam není, je nutné zopakovat instalaci s výběrem instalace PLU). Po spuštění PLU lze najít i velmi podrobnou nápovědu, jak licence přenášet mezi více počítači.

Stručný postup při přenosu licence

• Nainstalujte AutoCAD na všechny uvažované PC (včetně programu PLU).

• Spusťte PLU, opište si MIC (identifikační kód PC).

• Na PC, kde je AutoCAD autorizován, přidejte MIC uvažovaných počítačů na kartě Počítače (fond) v PLU.

• Exportujte licenci na vybraný PC.

• Zde spusťte PLU a proveďte Import licence.

První přenos probíhá přes malý soubor, další přenosy mohou být pomocí textového řetězce, proces lze libovolně opakovat. Na počítači, z něhož byl proveden export licence, nelze prudukt spustit až do zpětného importu licence. Po exportu licence běží na tomto počítači ochranná exportní lhůta (zpravidla 24 hodin), během níž je možné produkt ještě používat.