portál uživatelů
softwarů Autodesk

Používáme pomocné náčrty pro umístění konstrukčních prvků

Strojírenství

Práce s náčrty a tvořící geometrií je standardní operací, kterou lze považovat za jednu ze základních operací při modelování součástí. V Autodesk Inventoru tvoří náčrty jádro prakticky každé…

Používáme pomocné náčrty pro umístění konstrukčních prvků

Práce s náčrty a tvořící geometrií je standardní operací, kterou lze považovat za jednu ze základních operací při modelování součástí. V Autodesk Inventoru tvoří náčrty jádro prakticky každé součásti, která je pomocí nich definována a modifikována. Efektivně použitý náčrt může být také základním stavebním kamenem složitějších konstrukčních řešení vytvářených na úrovni sestav, kde může simulovat celé stavební bloky nebo může být využit pro definici pomocných referencí.

  Typická definice pomocného náčrtu

Použití náčrtu jako pomocné reference můžeme vidět na obrázcích. Jedná se o geometrii vytvořenou na úrovni součásti, případně sestavy, která není ovšem přímo využita pro definici geometrie konstrukčního prvku. Základem pomocné konstrukční reference je samostatný, libovolně umístěný náčrt. Tento náčrt je dále využit jako stopa pracovní roviny kolmé na čelo válcové součásti. V této rovině může být umístěn buď další náčrt, případně jiný tvořící prvek konstrukční geometrie.

  Umístění pracovní roviny do pomocného náčrtu

 Použití pomocného náčrtu pro řízení pozice výpletu kola

Výhodou tohoto postupu je možnost jeho využití prakticky v libovolné fázi tvorby modelu součásti. Definice pomocného náčrtu může tvořit jak jednoduchou referenci například pro vyvrtání díry, tak definovat samostatný modifikátor pozice rozsáhlého konstrukčního celku. Nedávno jsem viděl velmi pěknou ukázku použití tohoto postupu pro řízení natočení točny vozovny. Jednalo se o přibližně pět set jedinečných součástí, jejich pozice byla řízena pomocí jediného orientovaného náčrtu. Na obrázcích můžete vidět jednodušší aplikaci využitou při konstrukci výpletu kola a pozice ventilku.

 Složitější definice a použití pomocného náčrtu pro definici pozice otvoru ventilku

Velmi důležitou připomínkou na závěr pro použití pomocných náčrtů a definici konstrukčních referencí je informace o jejich vzájemné provázanosti s modelem. Pokud je v takto provázané geometrii vytvořen konstrukční prvek nesmí být reference, případně její pomocný náčrt vymazán. Došlo by k rozpadu geometrie, případně ztrátě konstrukčních prvků vytvořených v návazné struktuře modelu. Všechny závislosti lze vyhodnocovat prohlížečem součásti.